نکته جالب، اطلاع این کلاهبرداران از شماره تماس دانشآموزانی است که امسال کنکور دارند. دیروز پلیس فتای تهران موفق شد هشت فروشنده سؤالات تقلبی کنکور را شناسایی و دستگیر کند. متهمان ادمین صفحات مدعی فروش سؤالات کنکور بودند که با یکدیگر ارتباط داشتند. در یک عملیات همزمان این افراد دستگیر شده و اعتراف کردند که هیچ سؤالی در اختیار نداشتند و به بهانه جو کنکور قصد داشتند با مبالغ گزاف از افراد کلاهبرداری میلیونی کرده و متواری شوند. همچنین ۱۰کانال مدعی فروش سؤالات با ۲۰۰هزار دنبالکننده شناسایی و با ادمین این کانالها برخورد شد.
با بررسی پروندههای سال گذشته بهخوبی مشخص میشود که فروش سؤالات کنکور امری محال بوده و مدعیان فروش افرادی کلاهبردار و شیاد هستند. برخی از آنها پس از واریز پول ناپدید شده و افراد حرفهایتر سؤالات تقلبی را در اختیار داوطلبان قرار میدهند. داوطلبانی که با خیال راحت سر جلسه کنکور حاضر شده اما با دیدن دفترچه سؤالات تا مرز سکته میروند.
درآمد میلیاردی با سؤالات تقلبی
متهم یکی از پروندهها میگوید: در روزهای منتهی به کنکور افراد برای قبولی در رشتههای خوب حاضر به پرداخت پول هستند. با همراهی سه نفر از دوستانم تصمیم به کلاهبرداری از افراد پشت کنکور گرفتیم. به همین دلیل در فضای مجازی تبلیغ فروش سؤالات را انجام دادیم، چون احتمال داشت هنگام انتقال پول دستگیر شویم آگهی کاریابی دادیم و به افراد متقاضی اعلام کردیم باید حساب ارز دیجیتال افتتاح کنند. بعد با حسابهای آنها پولها را در چند حساب میچرخاندیم تا ردیابی نشویم. از هر متقاضی ۴۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان میگرفتیم و سؤالات تقلبی را در اختیار آنها قرار میدادیم. از این راه دو میلیارد تومان پول به دست آوردیم اما قبل از فرار شناسایی و دستگیر شدیم.
متهم دیگری که در آزمون قبلی به همراه همسرش با ایجاد کانال در فضای مجازی اقدام به فروش سؤالات تقلبی میکرد نیز پس از دستگیری از سوی ماموران پلیس فتا مدعی شد، هر بسته سؤال را بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان فروخته است.او گفته:قرار بود ساعت چهار صبح روز برگزاری کنکور سؤالات را همراه پاسخنامه ارسال کنم اما ساعت دو شب کانالها را پاک کرده و تلفن همراهم را خاموش کردم. داوطلبان صبح تازه متوجه کلاهبرداری شده و کاری هم از دستشان ساخته نبود. در بررسی حسابهای این فرد مشخص شد او بیش از شش میلیاردتومان با فروش سؤالات جعلی کلاهبرداری کرده است.یک هفته قبل نیز با طرح گزارشهایی در مورد فروش سؤالات کنکور ۱۴۰۲ در اصفهان ماموران پلیس فتای این شهر تحقیقات خود را آغاز کردند. بررسی پلیس نشان داد فرد کلاهبردار با ایجاد صفحه فروش سؤالات کنکور در اینستاگرام و تلگرام با فالوئر بالا و البته جعلی دست به کلاهبرداری زده و پس از واریز وجه، صفحات مجازی را حذف کرده است. متهم ۲۷ ساله از ۱۰۰ داوطلب در کمتر از سه روز پنج میلیارد ریال کلاهبرداری کرده بود اما خیلی زود ردیابی و دستگیر شد.
بازار داغ تجهیزات تقلب
گروهی از داوطلبان که به فروشندگان سؤالات کنکور اعتماد ندارند، سراغ تجهیزات تقلب رفتند تا بتوانند از این طریق به دانشگاههای دولتی راه پیدا کنند. دیروز رئیس سازمان سنجش نیز از تجهیزات جدید تقلب از جلسه کنکور رونمایی کرد و گفت: با استفاده از تجهیزات پیشرفته در حوزههای امتحانی امکان تقلب با سیستمهای هوشمند به صفر رسیده و در صورت برخورد با این تجهیزات برابر قانون با داوطلبان متخلف برخورد میکنیم. دو دستگیری شبکهای در هفته گذشته داشتیم که این شبکهها تجهیزات تقلب را به شکل گسترده وارد کشور کرده بودند. ضمن اینکه سال گذشته ۸۵۷ نفر با تجهیزات شناسایی شده بودند و ۱۰۵۰ نفر را ما از طریق بررسیها فنی شناسایی کردیم. در این میان اما کانالهای کلاهبردار شروع به تبلیغ فروش تجهیزات دیجیتال مخفی کردهاند.یکی از تجهیزاتی که این روزها بسیار زیاد شده و تبلیغ میشود هندزفری بلوتوثی کوچک و رابط ارتباطی آن است. رابط این هندزفری در پوشش پاک کن، کارت بانکی یا پاکت سیگار فروخته میشود.براساس آنچه در برخی کانالهای فروش این تجهیزات آمده است هندزفری و رابط آن که در پاککن جاساز شده است، ۱۱میلیون تومان قیمتگذاری شده است. البته طرح خودکار، کارت بانکی و پاکت سیگار آن نیز بین پنج تا هفت میلیون تومان قیمت دارد.فروشندگان این تجهیزات در تبلیغات خود مدعی هستند هندزفری به قدری کوچک است که داخل گوش جا شده و کسی نمیتواند ان را ببیند.در این میان عینکهای مخصوص تقلب نیز که براساس اعلام فروشندگان امکان ارسال سؤالات به بیرون و گرفتن جواب را دارد ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان به فروش میرسد.
سؤالات جعلی است
سرهنگ داوود معظمی گودرزی - رئیس پلیس فتا
یکی از روشهای کلاهبرداری که این روزها همزمان با برگزاری کنکور داغ میشود فروش سؤالات کنکور و تجهیزات تقلب در جلسه امتحان است. افراد سودجو مبالغ نجومی را به بهانه فروش سؤالات کنکور از داوطلبان دریافت میکنند و در نهایت نیز یا سؤالی به خریداران داده نمیشود یا سؤالات جعلی است و سبب آسیب جدی به خریدار میشوند. این افراد از طریق درگاههای جعلی پرداخت، گاهی موجودی کل حساب بانکی خریداران را خالی میکنند. از اینرو نباید به چنین مواردی اعتماد کرد.لازمه جلوگیری از چنین اقدامات مجرمانهای افزایش آگاهی کاربران است. داوطلبان باید بدانند تمام سؤالات کنکور تا ساعت و دقیقه برگزاری این آزمون در قرنطینه و پلمپ است و داوطلبان باید بدانند افرادی که با تبلیغات دروغین ادعای فروش سؤالات کنکور و امتحانات نهایی را دارند هدفشان فقط و فقط کلاهبرداری است. دانشآموزان و خانوادههایشان نیز به چنین تبلیغاتی توجه نکنند. در مورد تجهیزات تقلب نیز با وجود فروش این تجهیزات به چندبرابر قیمت واقعی، با توجه به اقداماتی که در حوزههای برگزاری کنکور انجام میشود هیچ وسیله الکترونیکی فعال نخواهد بود و داوطلبانی که این تجهیزات را خرید میکنند علاوه بر اینکه نمیتوانند از آن سر جلسه کنکور استفاده کنند، میلیونها تومان پول خود را بهراحتی در اختیار کلاهبرداران قرار میدهند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد