بهترین روش تقویت سقف طاق ضربی چیست؟ معرفی 5 روش مختلف

تقویت سقف طاق ضربی از آنجایی اهمیت می‌یابد که این مدل سقف فرم یکپارچه‌ای داشته و در زمان بروز وقایعی همچون زلزله نمی‌تواند استقامت مورد انتظار را از خود نشان دهد
کد خبر: ۱۴۱۰۷۰۶

بهترین روش تقویت سقف طاق ضربی چیست؟ معرفی 5 روش مختلف

تقویت سقف طاق ضربی از آنجایی اهمیت می‌یابد که این مدل سقف فرم یکپارچه‌ای داشته و در زمان بروز وقایعی همچون زلزله نمی‌تواند استقامت مورد انتظار را از خود نشان دهد. در صورتی که تیرها و آجرهای فشاری را در یک سازه فولادی گردهم آوریم، در واقع نوعی طاق ضربی ساخته‌ایم. این مدل سقف در شهرهای کویری همچون یزد، بیشترین کاربرد را دارند.

یکی از مزایای این سقف، ساده بودن ساخت آن است. البته لازم به ذکر است که هزینه ساخت این سقف نیز کم بوده و در صورت بروز هر گونه خرابی، تعویض آن در زمان کوتاه با هزینه اندک امکان‌پذیر خواهد بود. از دیگر دلایل استفاده از سقف طاق ضربی در گذشته، سرعت بالا و در دسترس بودن مواد اولیه ساخت آن بود. ازاین‌رو در گذشته طرفداران زیادی داشت؛ اما همان‌طور که گفتیم سنگین بودن آن باعث می‌شود که در زلزله تخریب شود و نیاز به تقویت دارد.

از بهترین روش‌های تقویت سقف طاق ضربی استفاده از تیرآهن است. به همین منظور بازرگانی آیرومارت با بیش از ده‌ها سال تجربه فروش فیزیکی مقاطع فولادی؛ اینک خرید تیرآهن را به صورت اینترنتی در وب‌سایت فروشگاهی خود به آدرس iromart.com مقدور نموده است. در صورت تمایل به دانستن قیمت تیرآهن سنگین کرمانشاه امروز و دیگر مقاطع فولادی به این وب‌سایت مراجعه کنید و یا با شماره‌گیری تلفن 02145306 از مشاوره رایگان کارشناسان این مجموعه استفاده نمایید.

چرا باید سقف طاق ضربی را تقویت کنیم؟

از علل تقویت سقف طاق ضربی، آسیب‌پذیر بودن این سقف است. در گذشته سقف چند طاقی، از تیرآهن و آجرهای فشاری ساخته می‌شد. این سقف‌ها به کمک قاب فولادی بنا می‌شدند و کاملاً یکپارچه بودند. به عبارتی آجرهای فشاری محلی برای تکیه دادن نداشتند؛ پس با یک زلزله کم ریشتر نیز دچار آسیب می‌شدند. مشکل از جایی شروع می‌شود که این مدل سقف با داشتن وزن زیاد، سفتی ندارند و ازاین‌رو در زمان زلزله نه تنها سقف تخریب می‌شود؛ بلکه باعث آوار شدن دیوارها و کلیت سازه نیز می‌شوند.

قبلاً گفته شده که سقف طاق ضربی در یک قالب فولادی ساخته می‌شود اما متأسفانه تماس مستقیم آهن با سیلیکات گچ، باعث خوردگی آن می‌شود. به این شکل در طولانی مدت شکل ظاهری سقف آنرمال شده و زیبایی خود را از دست می‌دهد.
از طرفی این سبک سقف اجازه عبور لوله و دیگر تاسیسات ساختمانی از سقف را نخواهد داد. به عبارتی در این سقف امکان یکپارچه‌سازی مصالح وجود ندارد و در صورت عبور تاسیسات، آسیب بسیار زیادی به سقف وارد می‌شود.

چگونه سقف طاق ضربی را تقویت کنیم؟

روش‌های بسیار متعددی برای تقویت سقف طاق ضربی وجود دارد اما 5 مورد از پرکاربردترین آن‌ها شامل موارد زیر می‌شود:

  1. استفاده از سازه فولادی و بتن آرمه
  2. بهره‌گیری از دیوارهای برشی با پایه‌های اضافی
  3. استفاده از پوشش نانوفنری
  4. کمک گرفتن از مصالح جدید مانند بتن پیشرفته و فولاد پیشرفته
  5. استفاده تیرآهن

انتخاب هر یک از روش‌های نام برده شده، بر اساس صلاحدید مهندس معمار انجام می‌گیرد. مهندسین قبل از هر کاری به بررسی وضعیت سقف پرداخته و با توجه به میزان خرابی و یا حتی نیاز به مستحکم سازی، متریال مناسب را انتخاب کرده و اقدام به مقاوم‌سازی سقف می‌نمایند؛ اما یکی از بهترین روش‌های تقویت این سازه استفاده از تیرآهن است. همان‌طور که می‌دانید تیرآهن از جمله مقاطع فولادی بسیار مقاومی است که در برابر تنش‌های فشاری و لرزشی مقاومت فوق‌العاده‌ای دارد؛ اما با این حال در انتخاب این روش نیز مهندس عمران و معماری هستند که می‌توانند دقیق‌ترین روش، سایز و ضخامت تیرآهن را تعیین نمایند.

بهترین روش تقویت سقف طاق ضربی چیست؟ معرفی 5 روش مختلف

نحوه ساخت سقف طاق ضربی

قبل از اینکه نگاه دقیق‌تری به نحوه تقویت سقف طاق ضربی بیندازیم، بد نیست ببینیم این سقف‌های قدیمی و تاریخی چگونه بنا شده‌اند. به این شکل به راحتی می‌توان به ایرادات آن واقف شد:

  • آماده نمودن تیرآهن‌ها

اولین گام برای ساخت سقف طاق ضربی، آماده نمودن تیرآهن‌ها است. برای ساخت این سازه باید به تیرآهن‌های صاف، بدون تاب خوردگی و پوسیدگی را انتخاب نمود.

  • تیر ریزی سقف

تیرآهن‌ها را به شکلی در کنار هم قرار می‌دهند که سر آن‌ها به طور مستقیم روی دیواره‌های آجری قرار نگیرد؛ چرا که اگر این اتفاق بی افتد، اجری که در زیر این تیرآهن قرار گرفته است می‌شکند. در ادامه کلاف افقی ساخته می‌شود.

  • نصب میل مهار

بعد از اینکه سقف با تیر و آجر پوشش داده شده از دو قطعه تیرآهن در اول و آخر سطح پوششی استفاده می‌شود. به این شکل نیروهای عمودی وارد بر سقف همچون نیروی جاذبه زمین بهتر دفع می‌شود. از میل مهار نیز برای پیشگیری از نزدیک و دور شدن تیرآهن‌های در طول دهانه استفاده می‌شود.

  • مقاطع فولادی ضد زنگ زده می‌شود

در این قسمت تمامی تیرآهن‌ها و میلگردهای نصب شده در طاق به کمک رنگ‌های ضد زنگ، مقاوم می‌شوند. این کار مقاومت مقاطع فولادی را در برابر عوامل محیطی همچون رطوبت مقاوم می‌نماید.

  • طاق زدن

در این قسمت آجرها به شکل منظم در کنار یکدیگر و با خیزی بین 3 تا 45 سانتی‌متر کنار هم قرار می‌گیرند. باید دقت کنید که در این مرحله بندها در کنار یکدیگر قرار نگیرند.

  • دوغاب ریزی

بعد از اتمام چیدن آجرها برای تقویت سقف طاق ضربی از دوغاب ریزی استفاده می‌شود تا فضای خالی بین ملات گچ کاملاً پر شود. با این کار احتمال نفوذ باران و رطوبت از درزهای بین آجرها به صفر می‌رسد.

  • آماده‌سازی روی سقف

برای اینکه ناهمواری قسمت رویین سقف برطرف شود از یک ماده سبک همچون بتن استفاده کرده و ناهمواری‌ها را پوشش می‌دهند.

  • آماده کردن زیر سقف

دو متریال به کار رفته در ساخت سقف طاق ضربی، آجر و فولاد است که از نظر خواص فیزیکی کاملاً متفاوت هستند. از آنجایی که انقباض و انبساط این مصالح با هم فرق دارد، در طولانی مدت ترک‌هایی روی سقف و کنار تیرآهن‌ها دیده می‌شود. برای پیشگیری از این مشکل از توری سیمی گالوانیزه در کنار تیرآهن استفاده می‌شود.

تقویت سقف طاق ضربی با تیرآهن

تیرآهن، میلگرد، تسمه و ... همگی از مقاطع فولادی بسیار مقاوم در برابر تنش‌های فشاری و زلزله هستند. ازاین‌رو بهترین متریال برای تقویت سقف طاق ضربی نیز به شمار می‌آیند. در روش مستحکم‌سازی سقف طاق ضربی با مقاطع فولادی از روش‌های زیر می‌توان استفاده نمود:

  • میلگرد با تسمه به زیر سقف جوش داده می‌شود.
  • تیرآهن‌های عرضی به شکل عمود بر تیرچه‌ها قرار گرفته و به هم متصل می‌شوند.
  • سقف با میلگردهایی که در سقف و دیوار قرار داده شده درگیر می‌شود و به شکلی که به پشت دیوار متصل شود.
  • تیرچه‌های سقف و دیوار را به پایه فلزی یا بتنی متصل می‌نمایند.

در صورت تمایل به خرید انواع مقاطع فولادی نام برده شده در بالا می‌توانید به فروشگاه اینترنتی آیرومارت به نشانی مراجعه نمایید. همکاران ما در این مجموعه با آماده‌سازی انواع نمودارهای مقایسه قیمت، امکان تحلیل بهتر بازار را برای شما فراهم آورده‌اند. به این شکل شما می‌توانید قیمت آهن ۱۴ امروز را با روزهای گذشته مقایسه کرده و قیمت آن را در آینده پیش بینی نمایید.

مراحل تقویت سقف طاق ضربی

قبلاً گفتیم که روش‌های متعددی برای تقویت سقف طاق ضربی وجود دارد. متریالی که در مستحکم سازی استفاده می‌شود؛ کاملاً متفاوت است اما روش استفاده از این متریال اغلب یکنواخت می‌باشد. از جمله مراحلی که در هر شرایط برای تقویت سازی باید انجام گیرد به مراحل زیر می‌توان اشاره داشت:

  • برداشتن پوشش سقف

قبلاً گفته بودیم که برای استحکام روی سقف از بتن استفاده می‌شود. در ضمن حتماً میزانی آلودگی نیز در سقف وجود دارد که باید پاکسازی شوند.

  • نصب و جوشکاری مش‌های میلگرد

در این مرحله شبکه مش، خم شده و تقویت حرارتی بر روی تیر قرار می‌گیرد. در ادامه مش‌های میلگرد به هم جوشکاری می‌شود.

  • استفاده از بتن بر روی آرماتورها

در انتها برای افزایش استحکام روی بتن آرمه بافته شده بتن ریخته می‌شود.

بهترین روش تقویت سقف طاق ضربی چیست؟ معرفی 5 روش مختلف

کلام آخر

در این مطلب به بررسی نحوه تقویت سقف طاق ضربی و مراحل آن پرداختیم. گفتیم که سقف طاق ضربی از جمله سقف‌های قدیمی در ایران است اما به دلیل استحکام پایین آن در برابر زلزله باید تقویت شود. استفاده از مقاطع فولادی نظیر تیرآهن برای استحکام‌بخشی به این سازه قطعی است. ازاین‌رو در صورت نیاز به خرید تیرآهن، میلگرد و ... برای استحکام این سازه‌ها می‌توانید از فروشگاه اینترنتی آیرومارت به آدرس استفاده کنید. لازم به ذکر است که در وب‌سایت این مجموعه می توانید قیمت میلگرد ۱۴ امروز را با روزهای گذشته مقایسه کنید.

حتی این امکان وجود دارد که قیمت و ویژگی‌های میلگرد و تیرآهن‌های موجود در بازار را نیز با هم مقایسه نمایید. در انتها لازم به ذکر است که در صورت تمایل به دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه خدمات ارائه شده توسط این مجموعه می‌توانید با شماره تلفن 02145306 تماس حاصل نمایید و از مشاوره رایگان همکاران ما استفاده نمایید.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها