به گزارش جام جم آنلاین، خارطوم و برخی دیگری از مناطق سودان از صبح امروز شنبه (۲۶ فروردین) شاهد درگیری میان ارتش این کشور و نیروهای واکنش سریع است که علت این درگیری، کندی پیشرفت در فرآیندهای مربوط به انتقال قدرت در سودان به غیرنظامیان عنوان شده است.
در پی درگیریهای مسلحانه بین بین نیروهای «عبدالفتاح البرهان» فرمانده ارتش و رئیس شورای حاکمیت انتقالی سودان و «محمد حمدان دغلو» ملقب به «حمیدتی» معاون البرهان و فرمانده نیروهای واکنش سریع، عصر شنبه چند تانک در خارطوم پایتخت این کشور مستقر شده است.
منابع خبری گزارش دادند که نیروهای واکنش سریع ۲ دستگاه تانک ارتش سودان را در اطراف مقر تلویزیون رسمی در خارطوم منفجر کردند.
محمد حمدان دقلو فرمانده نیروهای واکنش سریع سودان، ارتش را به تلاش برای وقوع «کودتا» متهم کرد، این در حالی است که سخنگوی نیروهای مسلح سودان اعلام کرد که ارتش به هرگونه تلاش غیرمسئولانه پاسخ خواهد داد.
منابع خبری گزارش دادند که خیابانهای خارطوم به دلیل درگیریهای شدید، خالی از هرگونه عابر و خوردو است.
به گزارش سودان تریبون، پروازها در فرودگاه خارطوم به حالت تعلیق درآمده است و درگیریها داخل این فرودگاه بین نیروهای ارتش و نیروهای واکنش سریع در جریان است.
منابع بیمارستانی در سودان اعلام کردند که تاکنون ۳ نفر از غیرنظامیان سودانی در جریان این درگیریها کشته شده و دهها نفر دیگر زخمی شدند.
فرماندهی نیروهای مسلح سودان گفت که نیروهای واکنش سریع در برخی مناطق خود را تسلیم کرده و سلاحشان را به ارتش تحویل دادهاند.
وی تأکید کرد که نیروهای واکنش سریع به طور گسترده در مقر تلویزیون رسمی سودان مستقر شدهاند.
از سوی دیگر، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در سودان از نیروهای ارتش و واکنش سریع خواست تا هر چه زودتر درگیری در خارطوم و سایر مناطق کشور را متوقف کنند.
در مقابل، حمیدتی فرمانده نیروهای واکنش سریع گفت که «هرگز مبارزه خود را متوقف نمیکنیم مگر پس از سیطره بر تمام پادگانهای ارتش».
در همین حال، ارتش سودان در بیانیهای اعلام کرد که «با هرگونه تلاش غیرمسئولانه مقابله خواهیم کرد و متأسفیم که کشور ما به دلیل طمع رهبران شورشی به این مرحله رسیده است».
در این بیانیه آمده است: «ما آیندهای را برای کشور خود نمیبینیم مگر تحت یک ارتش تحت فرماندهی نظامی منظم».
ارتش سودان افزود: «اگر نیروهای شورشی حمیدتی از جاه طلبیهای شخصی خود دست می کشیدند اکنون ما به این مرحله نمی رسیدیم».
سودان پس از کودتای نظامی که در اکتبر ۲۰۲۱ دولت سیاسی را برکنار کرد، در هرج و مرج فرو رفته است. پیشتر اختلافات میان معاون رئیس شورای حاکمیتی سودان که فرمانده نیروهای واکنش سریع است و رئیس شورا و فرمانده ارتش، نگرانیها از رویارویی بین ارتش و نیروهای واکنش سریع را افزایش داده بود.
در هفتههای اخیر هم ارتش و هم نیروهای واکنش سریع در خارطوم پایتخت سودان و اطراف آن، نیرو و سلاح جمعآوری کرده بودند. پیش از این ارتش حضور خود را در مرکز شهر تقویت و خودروهای زرهی را تقریباً در تمام تقاطعهای منتهی به کاخ ریاست جمهوری کشور مستقر کرده بود.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد