به گزارش جام جم آنلاین، بازار خودرو طی چند سال گذشته به یکی از بازارهای پرتقاضا تبدیل شده است و با توجه به شرایط تورمی و مشکلات اقتصادی خودرو، از یک کالای مصرفی به یک کالای سرمایهای تبدیل شده است بهطوری که بخشی از تقاضای موجود در این بازار را تقاضای سفتهبازی تشکیل میدهد و بخشی از خریداران نیز خودرو را به قصد حفظ ارزش سرمایه و یا کسب سود خریداری میکنند بنابراین با این شرایط کنترل قیمتها در این بازار بسیار سخت میشود.
از طرفی طی سالهای گذشته حجم تقاضا و عرضه در این بازار تعادل نداشته و لذا مسئولان مربوطه طرحهای مختلفی از جمله قرعهکشی و عرضه خودرو در بورس را برای تنظیم بازار این کالا در نظر گرفته اند اما آنچه مسلم است بازار هر کالایی از جمله بازار خودرو با تعادل بین عرضه و تقاضا کنترل میشود و تعادل بخشی به این بازار نیز با افزاش تولید امکان پذیر است.
البته پیرو این مساله وزارت صمت تلاش بسیاری برای افزایش تولید خودرو در سال جاری انجام داد بطوری که براساس اعلام عبدالله توکلی مدیرکل دفتر صنایع خودرویی وزارت صمت تا پایان سال به یک میلیون و 300 هزار دستگاه میرسد و براین اساس افزایش تولید 40 درصدی محقق میشود.
بنابراین وزارت صنعت، معدن و تجارت در اقدامی در راستای حذف قرعه کشی خودرو و همچنین تعادل بخشی به بازار بازار «طرح یکپارچه عرضه خودروهای داخلی» را اجرایی کرد که به گفته مسئولان وزارت صمت در این طرح به همه متقاضیان خرید خودرو «بدون قرعه کشی» و براساس نوبت دهی خودرو تعلق میگیرد.
یکی از پیشنیازهای ثبتنام برای خرید خودرو از طریق طرح یکپارچه عرضه خودروهای داخلی، افتتاح حساب شخصی وکالتی به نفع سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان است که متقاضیان باید مبلغ صد میلیون تومان در این حساب را مسدود کنند.
قیمت این خودروها نیز براساس قیمت روز مصوب شورای رقابت است.
در روزهای گذشته سه طرح فروش و عرضه خودرو از جمله طرح ثبت نام خرید خودروهای وارداتی، فروش فوقالعاده ایران خودرو و همچنین طرح یکپارچه عرضه خودروهای داخلی اجرایی شده است که زمان ثبتنام طرح عرضه خودروهای وارداتی پایان یافته است و امروز مراسم قرعهکشی نوبتدهی آن انجام میشود. ثبت نام در طرح فروش فوقالعاده ایران خودرو نیز امروز ساعت 13 به اتمام میرسد و ساعت 17 امروز یکشنبه نتایج آن اعلام میشود.
از میان این سه طرح از روز گذشته 20 اسفند فرآیند ثبتنام در طرح یکپارچه عرضه خودرو آغاز شده است و این فرآیند تا 28 اسفند ادامه دارد که جزئیات فرآیند ثبت نام در ادامه آمده است.
در مرحله اول متقاضیان خرید خودروی داخلی بدون قرعهکشی از روز گذشته 20 اسفند تا سهشنبه 23 اسفند فرصت دارند حساب شخصی وکالتی به نفع سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان ایجاد و مبلغ 100 میلیون تومان را در آن مسدود کنند.
در مرحله دوم که پس از بررسی حساب های وکالتی متقاضیان، از تاریخ ۲۶ تا ۲۸ اسفند اجرا میشود متقاضیان میتوانند با مراجعه به سامانه www.esalecar.ir نسبت به ثبت نام خودروی مورد نظر اقدام کنند.
در مرحله سوم نیز بلافاصله پس از پایان ثبت نام اولا اولویتبندی متقاضیان انجام میشود و دوما با توجه به برنامه تولید نسبت به زمان بندی خودروی درخواستی به متقاضی اقدام می شود که این مرحله حداکثر تا پایان فروردین طول خواهد کشید و در این مدت مبلغ مسدود شده باید در حساب خریدار باقی بماند.
وجود وجه اعتبار مذکور در حساب وکالتی صرفاً به منظور شناسایی مشتریان واقعی درنظر گرفته شده است و برای همه متقاضیان طرح عادی و طرح حمایت از خانواده وجوانی جمعیت الزامی است.
ضروری است وجه اعتبار مذکور در حساب وکالتی شخص متقاضی، از زمان ثبت نام اولیه تا اعلام اولویتهای تخصیص (حداکثر تا پایان فروردین) مسدود شود و قابل برداشت نیست، انصراف از حساب وکالتی و یا برداشت وجه توسط متقاضی در طی این مدت، به منزله انصراف از طرح تلقی میشود و از فهرست انتظار حذف میشود.
امکان ثبت نام صرفاً در یک خودرو وجود دارد و ثبت نام از کسانی که پیش از این در لیست نوبت دهی خودروهای وارداتی ثبت نام کرده اند، وجود ندارد و ثبت نام وی ملغی میشود.
ثبت نام مرحله اول در لیست نوبت دهی هیچگونه حقی را برای متقاضی برای دریافت خودرو ایجاد نمیکند و تعهد خودروساز صرفاً براساس قطعی کردن ثبت نام توسط خودروساز در مرحله سوم اجرای طرح، شکل میگیرد.
ضروری است علاوه بردارا بودن حساب شخص وکالتی با وجه اعتبار لازم، همه شرایط طرف تقاضا، توسط متقاضیان رعایت شده چنانچه در هرمرحله تا قطعی کردن ثبت نام توسط خودروساز، مشخص شود که متقاضی حایز شرایط ثبت نام نبوده، ثبت نام وی ملغی میشود.
اسامی بانکهایی که امکان ایجاد حساب وکالتی دارند رسالت، آینده، اقتصادنوین، ایران زمین، گردشگری، سینا، شهر، مهر ایران،کشاورزی، پست بانک، سرمایه، تجارت و ملت است که ممکن است این لیست براساس اعلام وزارت صمت بروزرسانی شود.
به گزارش فارس، وزارت صمت 50 درصد از خودروهای عرضه شده در طرح عرضه یکپارچه خودرو داخلی را به طرح جوانی جمعیت و به عبارتی به مادران مشمول اختصاص داده است و 50 درصد دیگر را به متقاضیان عادی اختصاص داده است.
بنابراین در طرح یکپارچه عرضه خودرو داخلی در واقع دو سهمیه وجود دارد یکی سهمیه مادران و دیگری هم سهمیه افراد عادی است اما برای طرح جایگزینی خودروهای فرسوده سهمیهای وجود ندارد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد