آخرین خبرها از شرایط جسمی نامناسب توله یوزپلنگ پارک پردیسان حکایت دارد

پیروز زنده می‌ماند؟ | تشخیص‌ اشتباه بیماری |‌ جای خالی دامپزشکان با تجربه

پیروز برای درمان به مرکز درمانی منتقل شده است و مسئولان محیط زیست می‌گویند این توله یوزپلنگ دچار مشکلات گوارشی و کلیوی شده و شرایط آن وخیم است.‌ کارشناسان نیز تاکید می‌کنند که برای درمان پیروز باید از درمانگران باتجربه داخلی و خارجی کمک گرفت و این توله یوز را نجات داد.
پیروز برای درمان به مرکز درمانی منتقل شده است و مسئولان محیط زیست می‌گویند این توله یوزپلنگ دچار مشکلات گوارشی و کلیوی شده و شرایط آن وخیم است.‌ کارشناسان نیز تاکید می‌کنند که برای درمان پیروز باید از درمانگران باتجربه داخلی و خارجی کمک گرفت و این توله یوز را نجات داد.
کد خبر: ۱۳۹۹۲۹۵

به گزارش جام جم آنلاین، حال پیروز خوب نیست و خبرهایی که از پردیسان درباره این توله یوز به  گوش می‌رسد از شرایط وخیم آن حکایت دارد.

 غلامرضا ابدالی، مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان محیط زیست در این باره گفته‌ مشکلات گوارشی و یبوست مزمن  سبب شده است که پیروز برای درمان به بیمارستان دامپزشکی مرکزی منتقل شود.

آن طور که او توضیح داده این اتفاق شامگاه جمعه پنجم اسفند ماه اتفاق افتاده است و پس از انتقال این توله یوزپلنگ به مرکز درمانی کارشناسان اقدام به گرفتن آزمایش، سونوگرافی و رادیولوژی کرده‌اند.

به گفته ابدالی نتیجه این بررسی‌ها نشان داده است که بحث انسداد‌ روده‌ مطرح نیست. اما توله یوزپلنگ دچار مشکل در دفع و سیستم گوارش است.‌ علاوه بر این اشکالاتی نیز در پارامتر‌های خونی و کلیه پیروز گزارش شده است.‌

به این ترتیب می‌توان گفت که این توله یوزپلنگ شرایط پایداری ندارد و تلاش‌های کارشناسان برای نجات و نگهداری از این گونه تاکنون راه به جایی نبرده است. ماجرایی که البته نشانه‌های آن از پیش از تولد پیروز نیز مشخص بود، زیرا آن زمان نیز بسیاری از کارشناسان از ‌ زنده‌گیری پدر پیروز (فیروز) و انجام عمل سزارین روی مادر پیروز (ایران) انتقاد داشتند.

‌حیات وحش قربانی ندانم کاری مسئولان

مرور نحوه  عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست در مراقبت و نگهداری از حیات وحش نشان می‌دهد که پیروز تنها گونه‌ای نیست که قربانی ندانم کاری مسئولان  حفاظت محیط زیست کشور شده است. برای نمونه دوستداران محیط زیست ماجرای ببرهای سیبری را به خاطر می‌آورند که به دلیل تغذیه نامناسب دچار مشمشه شدند و تحت تاثیر این بیماری شیرهای باغ وحش ارم نیز کشته شدند.

 افزون بر این می‌توان به ماجرای زنده‌گیری و انتقال گورخرهای ایرانی نیز اشاره کرد که در سال 97 سبب مرگ پنج گورخر شد.

 برخی کاشناسان معتقدند احتمال وقوع چنین مسائلی در بسیاری از کشورهای  جهان وجود دارد‌. اما مشکل اینجاست که ‌در کشورمان چنین حوادثی بسیار تکرار می‌شود و به نوعی شاهد عادی شدن ‌حوادثی هستیم که قابل پیشگیری هستند.

 دکتر ایمان معماریان، درمانگر حیات وحش درباره اینکه  چرا در ایران چنین حوادثی برای حیات وحش تکرار می‌شود؟ به جام جم آنلاین می‌گوید: اگر بخواهم به این پرسش پاسخ کلی بدهم، باید بگویم مساله این است که ما در کشورمان از دانش نگهداری ‌ حیات وحش و دامپزشکی حیات وحش برخوردار نیستیم.

آن طور که او توضیح می‌دهد در این سال‌ها به دنبال این دانش نبود‌ه‌ایم و به نوعی‌ نخواسته‌ایم ‌از دانش بین‌المللی نیز استفاده کنیم. به همین دلیل حوادث ناگواری که به مرگ حیات وحش منجر می‌شود در کشورمان  بیشتر اتفاق می‌افتد.

دکتر معماریان درباره نحوه درمان پیروز نیز می‌گوید: آن طور که در خبرها آمده ابتدا فکر کرده‌اند که این توله یوز پلنگ دچار انسداد گوارشی شده است. اما بعد ‌ فهمیده‌اند که  مساله چیز دیگری  است و دچار احتباس ادرار شده. به نظرم وقتی بیماری به این شکل تشخیص داده می‌شود، ادامه درمان سخت خواهد شد.

‌اشتباه پشت اشتباه

از یازدهم اردیبهشت امسال که پیروز به دنیا آمد کارشناسان انتقادات زیادی از نحوه نگهداری این گونه داشتند. برای نمونه تصاویری در فضای مجازی منتشر شد که نشان می‌داد افراد زیادی بدون حتی دستکش توله یوز را در دست  گرفته‌اند یا به او شیری را می‌خورانند که برای این گونه مناسب نیست.

علاوه بر این مدتی پیش نیز برخی مدیران سازمان حفاظت محیط زیست ادعا کردند که هزینه‌های نگهداری از پیروز بالاست و این توله یوزپلنگ ارزش حفاظتی ندارد.

دکتر معماریان درباره اشتباهاتی که تاکنون در جریان نگهداری از پیروز اتفاق افتاده است، عنوان می‌کند: مسائل مختلفی در این خصوص مطرح است. برای نمونه زنده‌گیری یوزپلنگ نر (فیروز)  از طبیعت اقدام درستی نبود، زیرا از یوزهای سالم منطقه بود و می‌توانست در زیستگاهش تولید مثل کند.

 آن طور که او توضیح می‌دهد اینکه سایتی در توران به عنوان محل نگهداری از یوزپلنگ‌ها انتخاب شد نیز درست نبود، زیرا به دلیل نبود تجهیزات و دانش مناسب عمل سزارین به درستی انجام نشد.

کارشناسان معتقدند در نهایت این اشتباه‌ها منجر به مرگ دو توله یوزپلنگ شد و سبب شد پیروز نیز شرایط ناگواری پیدا کند و در نهایت به تهران منتقل شود.

دکتر معماریان در این باره توضیح می‌دهد:  این ‌ماجرا از ابتدا اشتباه بود، زیرا برای این مهم‌ برنامه‌‌ علمی از قبل تهیه نشده بود. به عبارت دیگر اصلا نمی دانستند با چه چیزی طرف هستند. در واقع افرادی که اقدام به این ‌ کار ‌کردند تا قبل از این ماجرا  با یوزپلنگ کار نکرده بودند.

به این ترتیب می‌توان گفت در نهایت ‌بی‌‌اطلاعی، بی‌تجربی و سوء مدیریت سبب شد که اتفاقات تلخی رقم بخورد.‌

اهمیت حفظ یوز در اسارت

مدتی پیش یکی از مدیران سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد که پیروز ارزش حفاظتی ندارد و هزینه نگهداری از آن برای سازمان حفاظت محیط زیست بالاست.

دکتر معماریان درباره ارزش نگهداری از پیروز در اسارت عنوان می‌کند: این واقعیت است که یوزهایی که در اسارت نگهداری می‌شوند، دیگر قابلیت برگشت به طبیعت را ندارند و به این شکل نمی‌توان خطر انقراض آنها برطرف کرد.‌ اما با توجه به اینکه یوزها در خطر انقراض قرار دارند‌، حفظ آنها در اسارت نیز مهم است.

او درباره اینکه برخی مدیران محیط زیست ادعا می‌کنند، اولویت آنها حفظ حیات وحش در زیستگاه‌های طبیعی است، می‌گوید: ‌اگر واقعا چنین دیدگاهی دارند، نباید یوز را  از زیستگاه‌ خود خارج  و درباره تکثیر در اسارت ‌ آنقدر تبلیغ می‌کردند.

‌این درمانگر حیات وحش درباره اینکه آیا هزینه‌های نگهداری از پیروز بالاست؟ می‌گوید: این ادعا عجیب است، چون یک یوزپلنگ بالغ روزی حدود یک کیلوگرم تا یک کیلو و 200 گرم گوشت مرغ ‌ و هفته ای یکبار نیز گوشت قرمز  می‌خورد.

دکتر معماریان درباره اهمیت نگهداری از یوزپلنگ‌ها در اسارت نیز توضیح می‌دهد: در این بین می‌توان به اهمیت آموزش و فرهنگسازی اشاره کرد. در واقع به این شکل مردم با این گونه و لزوم حفظ آن بیشتر آشنا می‌شوند‌.

افزون بر این مسائلی مانند افزایش دانش در زمینه ‌نگهداری از این گونه و‌ ذخیره ژن آنها نیز مطرح است.

‌به این ترتیب باید به تیم درمانی پیروز توصیه کرد که از کارشناسان با تجربه‌ای که در داخل و خارج از کشور تجربه درمان یوزپلنگ‌ها را دارند کمک بگیرند و این مهم را به مشاوره گرفتن تلفنی محدود نکنند. لازم به یادآوری است که بسیاری از کارشناسان بین المللی نیز برای درمان گونه‌های در خطر انقراض درخواست هزینه نمی‌کنند.

نباید فراموش کرد که در داخل کشور نیز درمانگران حیات وحشی هستند که تجربه درمان و کار با یوزپلنگ‌ها را دارند. به همین دلیل بهتر است در چنین شرایطی منطقی رفتار کرد و از تجربه این افراد نهایت بهره را برد.‌

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۹ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها