عملکرد اقتصادی دو ساله دولت نهم در بخش های مختلف اعلام شد

ایرنا: در آستانه آغاز سومین سال فعالیت دولت نهم، عملکرد اقتصادی دو ساله دولت اعلام شد.
کد خبر: ۱۳۸۱۶۱

به گزارش به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، متن کامل این گزارش مبسوط که در آن به موفقیتهای اقتصادی دولت اشاره شده است، به شرح میباشد:

** نظام بانکی و بودجه
برای اولین بار در طول تاریخ فعالیت اقتصادی کشور ،تلاش دولت برای کاهش وابستگی بودجه به نفت نتیجه داده است .در حالی که در سال 83 ) سال پایانی فعالیت دولت هشتم) سهم نفت 62.9 درصد از بودجه بود. این رقم با بیش از درصد کاهش در سال گذشته به درصد رسید و این رقم در سال به کمتر از درصد خواهد رسید که برای اولین بار میباشد.
آمارهای رسمی بانک مرکزی نشان میدهد که با اجرای طرح کاهش نرخ سود بانکی در سالهای و ، در ماهه نخست سال گذشته میزان سپردههای بخش غیردولتی نزد نظام بانکی کشور با درصد افزایش از رقم هزار میلیارد تومان فراتر رفت. همچنین این اقدام ضمن کاهش شبهه ربا در برخی عملیات های بانکی،موجب به وجود آمدن سود هزار میلیارد تومانی برای بانکها شده است.
میزان اعطای تسهیلات بانکها به مردم در دوره دولت نهم با بیش از درصد افزایش در زمینه بنگاههای کوچک و زودبازده ، در سال به هزار میلیارد تومان رسید.
افزایش ضریب حقوقی کارکنان دولت و فرهنگیان به میزانی بیش از نرخ تورم از جمله اقدامات مهم دولت نهم برای افزایش قدرت خرید این قشر بود.به طوری که ضرایب حقوقی کارکنان دولت حدود درصد و ضرایب حقوقی کلیه فرهنگیان حدود 16.5 درصد در سال افزایش یافت . این رقم برای اولین بار با طرح افزایش پلکانی معکوس برای کارمندان دارای حقوق پایین در سال تا هزار تومان در ماه افزایش حقوق را در پی دارد.
میانگین میزان تورم ( افزایش سالانه قلم کالا و خدمات) در دوره هشت ساله ریاست جمهوری آقای هاشمی رفنسجانی 25.3 درصد بود. این عدد در دوره دولت آقای خاتمی نیز 15.8بود. این رقم در سال به 12.6درصد کاهش یافت که کمترین میزان به نسبت دوره ساله روسای جمهور قبل بود.
برای اولین بار پس از جنگ ، دولت در بودجه جلوی افزایش هزینههای مصرفی و جاری را گرفت و برای نخستین بار نسبت بودجه عمرانی را گسترش داد.

** بخش کشاورزی و دام
خرید نقدی گندم: یکی از معضلات بخش کشاورزی سالهای اخیر این بود که کشاورزان ماهها پس از تحویل محصول ، پول خود را دریافت میکردند که این تاخیر در سالهای دوره فعالیت دولت گذشته به سه سال میرسید و بار اصلی هزینه تولید همواره بر دوش کشاورزان سنگینی میکرد.
در دولت نهم برای نخستین بار در تاریخ کشاورزی ایران طرح خرید نقدی محصولات استراتژیک با اختصاص اعتبار معادل هزار میلیارد ریال به اجرا درآمد که اجرای این طرح علاوه بر رضایت خاطر کشاورزان ، موجب دلگرمی آنان شد.
دولت نهم در سال جاری این طرح را از خرید نقدی گندم به خرید نقدی بیش از چهار محصول مهم کشاورزی که بالغ بر درصد کل تولیدات کشاورزی را شامل میگردد، تعمیم داده و در مدت متوسط ساعت مطالبات کشاورزان پرداخت میشود.
استمرار و پایداری خودکفایی در تولید گندم و صادرات: بامدیریت دولت در نیمه دوم سال با وجود خشکسالی در استان کشور با اعمال مدیریت و انتقال دانش فنی به مزارع، خودکفایی در تولید گندم به پایداری رسید و میزان خرید گندم پنج درصد افزایش یافت و در سال زمینه افزایش تولید و صادرات گندم فراهم شد.
به گونهای که امسال ایران برای نخستین بار در سالهای اخیر،به جمع صادرکنندگان گندم میپیوندد. این اقدام دولت نهم، ایران رااز مهمترین خریدار خارجی گندم جهان به صادرکننده گندم تبدیل کرده است.
در سال خرید هزار تنی دانههای روغنی انجام شد که با رشد درصدی نسبت به سال قبل از آن، گام بزرگی در جهت استقلال و خوداتکایی در تولید محصولات اساسی کشاورزی بوده است.
برنامهریزی گسترده که نتیجه آن مصونیت ایران در مواجهه با آنفلوانزای پرندگان بود ،از افتخارات دولت نهم برای بخشهای کشاورزی و دامپروری ایران است.
این در حالی است که در سالهای و مواردی از این بیماری در کشورهای همسایه مشاهده شد و مشکلات بسیاری بر صنعت دام و مرغ این کشورها، پدیدار آورد.
تولید هزار تن گوشت قرمز، یک میلیون و هزار تن گوشت مرغ، هفت میلیون و هزار تن شیر و هزار تن تخم مرغ از جمله اقدامات مهم دولت در راستای تامین امنیت غذایی بود که در نوع خود در سالهای گذشته کم نظیر است.
ارزش افزوده بخش کشاورزی از 6.5 به 7.1 درصد در تولید ناخالص داخلی در دولت نهم افزایش یافته است که بالاتر از اهداف برنامه چهارم است. همچنین در سال برای اولین بار میلیارد دلار صادرات کشاورزی از کشور صورت گرفت.
تنظیم بازار محصولات کشاورزی اگرچه بار مالی میلیارد تومانی برای حمل و نقل و پیش خرید را برای دولت به دنبال داشت اما رضایت اکثر مردم را بهدنبال داشت و موجب شد برای اولین بار در دهه اخیر بازار در مناسبت - های مهم برای مردم مانند شب عید ، در قیمت محصولات با ثبات باشد.
کاهش نرخ سود بانکی دربخش کشاورزی که بااعطای یارانه تسهیلات اعطایی به بخش کشاورزی امکان پذیر شد و سال جاری عدد آن به نصف میزان الزام قانونی پنج درصد میرسد که زمینه گسترش بخش کشاورزی و استفاده بهینه از توان بالقوه آن را فراهم میآورد.
دولت مبلغ سه هزار میلیارد تومان برای خرید تضمینی محصولات کشاورزی در سال جاری در نظر گرفته است که هزار و میلیارد تومان برای خرید گندم و میلیارد تومان تسهیلات بانکی برای خرید تضمینی سایر محصولات صنعتی کشاورزی در نظر گرفته شده است.
سرمایهگذاریهای دولت در بخش کشاورزی و منابع طبیعی در سال به میزان 53.2 درصد و در ماهه نخست سال نسبت به مدت مشابه سال قبل از ان حدود درصد افزایش داشت. سهم بزرگی از آن افزایش بودجه ترویج کشاورزی است که اهتمام دولت به توسعه روشهای نوین کشاورزی را نشان میدهد.

** بخش مسکن
ارائه طرح جامع مسکن: این طرح جامعترین و کاملترین طرحی است که در سالهای پس از انقلاب برای موضوع مسکن تهیه شده است. مهمترین محورهای آن نیز تهیه مسکن برای اقشار کم در آمد و مقاومسازی ساختمانها و بهسازی مناطق شهری و بحث حاشیه نشینیها است و با اجرای این طرح برای اولین بار در دوره معاصر، دولت به صورت ریشهای به سمت حل مساله مسکن حرکت کرده است.
در دولت نهم نگاه ویژهای به بازسازی مسکن روستایی مبذول و مقرر شد که سالانه هزار واحد مسکونی از میلیون واحد مسکونی افراد کم درآمد روستایی بازسازی شود که با دستور رئیس جمهور این تعداد به هزار واحد افزایش یافت . برنامهریزی و مطالعه برای افزایش این میزان به هزار واحد مسکونی در حال انجام است. با این تدبیر اقدامی ریشهای برای جلوگیری از مهاجرت در روستاها در حال انجام است.
در دولت تعیین محدوده شهرها در دستور کار قرار گرفت . به گونهای که هم اکنون برای شهر محدوده تعیین شده است ، عرضه اوراق مشارکت و تخفیفهای ویژه برای ساخت و ساز در بافت فرسوده ازدیگر اقدامات برای بافتهای فرسوده است که در استانهای مختلف تا برابر منابع گذشته، به این منظور اختصاص یافته است.
به این ترتیب با تمهیدات دولت نهم تا سال تمام شهرهای کشور صاحب طرح جامع میشوند.
در ماهه سال سرمایهگذاری بخش خصوصی در ساختمانهای جدید مناطق شهری (به قیمتهای جاری) با 10.1 درصد افزایش به 90.4 هزار میلیارد ریال بالغ گردید. رشد سرمایهگذاری مذکور نسبت به دوره مشابه سال قبل در شهر تهران 17.5 درصد و در شهرهای بزرگ 32.5 درصد بود.

** بخش نفت و انرژی
6.3 میلیارد دلار سرمایهگذاری قطعی در حوزه گاز در سال انجام شد و این در حالی است که ارزش مجموع طرحهای در دست اقدام در حوزه گاز بیش از میلیارد دلار است و تا پایان برنامه چهارم شرکت گاز برنامه گازرسانی به هزار روستا ، شهر و واحد صنعتی را در نظر دارد.
تا به حال میلیارد دلار سرمایهگذاری در پارس جنوبی انجام شده و این در حالی است که در سال حدود سه میلیارد دلار جذب سرمایه در این منطقه صورت گرفته است که از تمامی سالهای مشابه در دولتهای گذشته بیشتر است.
تفاهمنامه پنج میلیارد دلاری صادرات گاز مایع ایران به اروپا نیز از جمله دستاوردهای دولت نهم است که با کشور اتریش به امضا رسید.
تولید محصولات پتروشیمی ایران امسال به بیش از میلیون تن میرسد و تا پایان برنامه چهارم به میلیون تن بالغ خواهد شد. در دوران فعالیت دولت نهم سالانه 2.5میلیارد دلار و تاکنون پنج میلیارد دلار سرمایهگذاری در این بخش جذب شده است که بیشترین میزان تولید و صادرات پتروشیمی در سالهای اخیر است.
تاکنون در دولت نهم میلیارد دلار سرمایهگذاری در قالب قراردادهای خارجی در بخش نفت وگاز جذب شده است که بالاترین میزان در مقایسه با سالهای قبل میباشد.
مطالعات علمی در این دوره به کشف یک میدان بزرگ نفتی با ذخیره 1.6 میلیارد بشکه نفت درجا منجر شده و همچنین توان تولید میلیون بشکه طی سال جاری ، چشم انداز صنعت نفت ایران را روشن تر کرده است.
براساس آخرین نتایج به دست آمده ، از سال گذشته تاکنون بیش از 6.5 میلیارد بشکه نفت درجا در ذخایر جنوبی کشور نفت کشف شده است.
سال یکی از درخشانترین سالهای جذب سرمایهگذاری درحوزه نفت بوده است.
به طوری که این میزان با وجود تحریمها و فشارهای شدید بینالمللی نسبت به سال به میزان بیش از درصد رشد داشته است.
در طول سال قبل از فعالیت دولت نهم در مجموع هزار خودرو برای کاهش مصرف بنزین دوگانه سوز شده بود اما تنها در سال دولت این رقم را به بیش از هزار دستگاه خودرو رساند.

** سهام عدالت و تعاون
بررسیهااز وضعیت بازدهی سبد سهام عدالت حکایت از آن دارد که این سبد تاکنون هشت درصد سود داشته و به ازای هر هزار تومان به میزان هزار تومان بازدهی به دست آورده است . در حالی که پیش بینی میشود دارندگان سهام عدالت علاوه بر پرداخت مبلغ سهام از محل سود سهام ، تا درصد سود نیز دریافت کنند.
اجرای طرح سهام عدالت اولین گام جدی یک دولت برای اعطای گسترده سهام دولتی به بدنه جامعه است که در دولت نهم به ثمر رسید.
در سال قبل از دولت نهم در مجموع میلیارد تومان سهام به مردم واگذار شده بود که تنها در سال اول فعالیت دولت نهم این رقم در مجموع از طریق فروش در بورس و سهام عدالت ، به هزار و میلیارد تومان رسید که حدود درصد کل دوره ساله قبل بود.
از ابتدای روی کار آمدن دولت نهم چهارهزار و تعاونی جدید در کشور ایجاد شده است که در این راستا هزار فرصت شغلی نیز بوجود آمده که تا هزار فرصت شغلی قابل افزایش است.
این تعاونیها بدون احتساب سهام عدالت با توجه به اعضای خود میتوانند رشد بسیار مناسبی را برای یک میلیون و هزار عضو داشته باشند.
دولت نهم تاکنون در اقدام بینظیری برای فعال کردن تعاونیها یک هزار و میلیارد تومان تسهیلات به تعاونیها اعطا و هزار دوره آموزشی نیز برای تعاونیها برگزار کرده است.

** صادرات و واردات - سرمایهگذاری
واردات کشور در سال به میزان میلیارد دلار بود که درصد رشد نسبت به سال قبل از ان داشت. این رقم در سال به 39.7 میلیارد دلار رسید که 12.3 درصد رشد نشان داد و در واقع میزان رشد آن حدود یک سوم سال بود و این رقم در سال با رشد 4.1 درصد به 41.4 میلیارد دلار رسید که نشاندهنده نزول شدید منحنی واردات است.
این درحالی است که در مقابل شیب صادرات غیرنفتی با سرعت بسیار بیشتری در حال صعود است. صادرات کشور در سال به میزان 7.6 میلیارد دلار بود که در سال با درصد رشد به 11.1 میلیارد دلار رسید.
در سال این رقم به 16.3 میلیارد دلار رسید که با رشدی درصدی حاکی از یک جهش بیسابقه در صادرات غیرنفتی است.
سال گذشته برای اولین بار بیش از هزار دستگاه انواع خودرو سواری و تجاری به ارزش میلیون دلار توسط ایران صادر شد.
ارزش صادرات غیر نفتی کشور در فروردین ماه سال با 6.4درصد افزایش نسبت به ماه مشابه سال ،به یک میلیارد و میلیون و هزار دلار رسید.
با برگزاری کمیسیونهای مشترک اقتصادی ، سال یکی از پربارترین دورهها برای تجارت جهانی در دهه اخیر رقم خورد.
در سال سرمایهگذاری 2.7 میلیارد دلاری در کشور تصویب شده بود که این رقم درسال به 10.3 میلیارد دلار رسید و در سال از این رقم نیز بالاتر خواهد رفت.

** آموزش و پرورش
در دوره فعالیت دولت نهم حدود هزار نفر از معلمان از میانگین رشد حقوق به میزان هزار تومان برخوردار شدهاند.
در سال میانگین دریافتی معلمان حدود هزار تومان بود که این رقم درسال به هزار تومان رسیده است. مطالبات معوقه فرهنگیان درسال و سالهای قبل حدود هزار و میلیارد تومان بود که در اردیبهشت سال جاری رقم پرداخت مطالبات معوقه به درصد رسیده است . دراین دوره با برنامهریزی صورت گرفته 11.4 درصد به تعداد معلمان دارای مدرک تحصیلی فوق لیسانس و بالاتر اضافه شد.
با توجه به اولویت ویژه آموزش و پرورش در دولت ، اعتبارات عمرانی مصوب وزارت آموزش و پرورش 26.26 درصد افزایش یافت.
همچنین درقالب سفرهای استانی کمکهای بسیاری ازجمله بالغ بر دستگاه مینی بوس و اتوبوس و صدها مرکز جدید جهت رفع محرومیت مناطق محروم اختصاص یافت . افزایش درصدی بودجه مصوب آموزش و پرورش از دیگر افتخارات دولت برای افزایش کیفیت نظام آموزشی بود. بودجه نظام آموزشی از سه هزار و میلیارد تومان در سال به شش هزار و میلیارد تومان در سال ترقی کرد. سهم آموزش و پرورش در بودجه دولت از درصد در سال به درصد در سال رسید . تعداد واحد فنی و حرفهای به هنرستان فنی و حرفهای کشور اضافه شد و تعداد آنهابه یک هزار و واحد رسید . همچنین درصد اعتبارات عمرانی دستگاه جهت توسعه امور فنی و حرفهای اختصاص یافت . نمازخانه مدارس در یک سال مدیریت آموزش و پرورش دولت از هزار واحد به هزار و واحد افزایش یافت که درصد رشد را نشان میدهد.

** آموزش عالی و فناوری
دولت در این دوره بهمنظور افزایش بهرهمندی مردم و جوانان از آموزش عالی نسبت به افزایش هزار نفری ظرفیت و تنوع بخشی در پذیرش دانشجو اقدام و ظرفیت پذیرش مراکز آموزش عالی را از هزار نفر در سال به یک میلیون و هزار نفر در سال افزایش داد . در راستای تاکیدات رهبر معظم انقلاب توجه ویژهای به گسترش تحصیلات تکمیلی مبذول شده و ظرفیت این دورهها به حدود هزار نفر افزایش یافت . با راهاندازی طرح نمایهسازی و رتبه بندی مقالات جهان اسلام انحصار پایگاه استنادی علوم از دست غرب خارج شده و ISCجهان اسلام در ایران ایجاد شد.
برای اولین بار در قانون بودجه ، تبصرهای برای اختصاص یک تا چهار درصد بودجههای هزینهای تمام دستگاهها و شرکتهای دولتی برایکمک به پژوهش اختصاص یافت.
باافزایش فوقالعاده تسهیلات اعطایی به دانشجویان میزان دریافتکنندگان وامهای دانشجویی باافزایش بیسابقه درصدی ، رشد یافت . به منظور گسترش فضای علمی در کشور تعداد انجمنهای علمی با بیش از مورد افزایش به بیش از سه برابر رسید.

** سایر موضوعات
در زمینه ساماندهی علوم و تبدیل کردن کشور به مرجع علوم در کشورهای اسلامی و رفع انحصار کشورهای غربی در این زمینه ، اقدامات گستردهای ازسوی وزارت علوم صورت گرفته است.
بودجه قرآنی و فعالیتهای مذهبی اختصاصی به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در یک سال و نیم فعالیت دولت نهم به برابر میزان قبل رسیده و در برخی استانها از میلیون ریال در سال گذشته به بیش از یک میلیارد ریال در سال جاری افزایش یافته است.
میزان دیه اختصاصی ازسوی دولت برای رفع مشکلات دیه مردم معسر با افزایش میلیارد تومانی در دوره دولت نهم برابر شده است.
برخی از مهمترین موضوعات لاینحل کشور مانند کنترل میزان استفاده از سوخت که در دورههای گذشته بدون نتیجه مانده بود ، در این دوره با مدیریت صورت گرفته در حال ساماندهی است.
دور اول سفرهای استانی رئیس جمهور و هیات دولت به بیش از شهرستان در استان سفر انجام شده و شش هزار مصوبه برای عمران، آبادانی و سرعت بخشیدن به پپیشرفت و حل مشکلات مردم به تصویب رسیده که تاکنون بالغ بر درصد مصوبات استانی هیات دولت در سفرهای استانی رئیس جمهور اجرایی شده است.
براساس آمار وزارت کار واموراجتماعی تعداد پروندههای ورودی به سازمان تامین اجتماعی به سه برابر خروجی افزایش یافته است و این مهم نشاندهنده رشد ایجاد فرصتهای شغلی و اشتغال مولد در کشور و آغاز ثمردهی طرحهای دولت در این زمینه است.
بر اساس گزارش وزارت کار و امور اجتماعی درسال بیش از هزار طرح بااعتباری حدود هزار میلیارد تومان در بخش بنگاههای اقتصادی زود بازده ساماندهی و به بانکها ارسال شده است و بررسی نرخ بیکاری در استان کشور نشان میدهد کهاین میزان در سال برای اولین بار در استان کاهش داشته است.
میزان بیکاری در سال نسبت به سال قبل از آن 0.3 درصد کاهش یافت و نرخ بیکاری در کل کشور در سال برابر با 11.2 درصد و در سال برابر با 11.5 درصد بوده است. سالانه برای تثبیت نرخ بیکاری ایجاد یک میلیون و هزار شغل ضروری است.
با وجود آنکه در پیک دوره رشد جمعیت جوان و تقاضای کار هستیم ، نرخ بیکاری جوانان میان تا ساله که در سال ،درصد بود، هماکنون به درصد کاهش یافته و با طرحهای دولت کاهش آن ادامه خواهد یافت.
با همکاری بین بخشی و مدیریت صورت گرفته طی دوسال گذشته میزان تصادفات و تلفات ناشی از حوادث رانندگی در کشور برای اولین بار درصد کاهش یافته است. این کاهش چشمگیر درحالی است که در اینمدت روزانه هزاران خودرو جدید نیز به سیستم حمل و نقل کشور افزوده شده است.
حجم کار عمرانی دولت در سال به نسبت سال براساس آمارهای عمرانی به 2.42 درصد افزایش یافت که بالاترین نسبت حجم افزایش در دو دهه اخیراست.
یعنی میزان کار عمرانی از عدد پنج هزار و میلیاردتومان (5.19 درصد بودجه) درسال به هزار و پانصد میلیارد تومان رسید.
در امر مدرسهسازی نیز دولت نهم با یک رشد فوقالعاده در سال به میزان برابر سال مدرسه ساخت و بودجه عمرانی وزارت آموزش و پرورش را در سال جاری به بیش از یک هزار و میلیارد تومان رساند که حدود سه برابر سال است . در دوره کمتر از دو سال فعالیت دولت نهم با وجود فشارهای مختلف ، با دیپلماسی فعال بیش از تفاهمنامه و موافقت نامه جدید با بیش از کشور جهان امضا شده است.
از جمله اقدامات مهم دراین دوره افزایش سه برابر کمک به حوزههای علمیه و بیش از برابر به بازسازی اماکن و مراکزی دینی و حوزههای علمیه در استانهای سراسر کشور است.
رئیس جمهور و دولت نهم تنها رئیس جمهور و دولتی هستند کهتاکنوندر تاریخ ایران موفق به بازدید از همه شهرهای کشور و دیدار با مردم سراسر کشور شدهاند.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها