به گزارش ایسنا، در بخشی از متن بیانیه آغازین رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که در وبگاه آژانس منتشر شده، آمده است: از ۲۳ فوریه ۲۰۲۱، راستیآزمایی و نظارت آژانس بر اجرای تعهدات هستهای ایران تحت برجام[توافق هستهای] به طور جدی تحت تاثیر تصمیم ایران برای اجرایی کردن برخی فعالیتهای هستهای قرار گرفته است، از جمله تعهدات آن ذیل پروتکل الحاقی.
در ادامه بیانیه گروسی آمده است: من در گزارشم تاکید کردم، در صورتی که ایران تعهدات هستهایاش ذیل برجام را به طور کامل از سر بگیرد، لازم خواهد بود که آژانس شکاف موجود در زمینه اشراف اطلاعاتی خود که هنگام غیرفعال بودن تجهیزات بازرسی و نظارتی آژانس ایجاد شده، را رفع کند. به این منظور، آژانس باید اقدامات اضافی پادمانی انجام داده و ایران نیز باید مدارک جامع و دقیقی به آژانس ارائه کند. همچنین ما باید از جامعیت و دقیقبودن اطلاعات بایگانی شده توسط تجهیزات نظراتی خود در بازه زمانی ۲۱ فوریه ۲۰۲۱ تا ۸ ژوئن ۲۰۲۲ مطمئن شویم. حتی آن موقع هم چالشهای قابل ملاحظهای خواهیم داشت تا تایید کنیم وضعیت موجود سانتریفیوژها و آب سنگینی که از سوی ایران اعلام شده با وضعیت آن در پیش از ۲۱ فوریه ۲۰۲۱ مطابقت دارد.
با وجود اینکه پیشتر پرونده «منشا ذرات اورانیوم در سایت های هسته ای» در جریان امضای توافق برجام بسته شده بود آژانس همواره این موضوع را تحت تاثیر ادعاهای رژیم صهیونیستی مطرح کرده است. ادعای شفاف نبودن برنامه هسته ای ایران و کاهش توان نظارتی آژانس در پی این مطرح میشود که دوربینهای نظارتی آژانس پس از خرابکاریهای رژیم صهیونیستی در تاسیسات هستهای ایران و نیز بدعهدیهای آژانس و طرفهای اروپایی در عمل به تعهداتشان، از سوی کشورمان برچیده شد.
مدیرکل آژانس درباره توافق پادمانی با ایران افزود: متاسفانه، از زمان گزارش قبلیام و با وجود آمادگی اعلام شده از سوی آژانس برای تعامل بدون تاخیر با ایران برای حلوفصل این مسائل، ایران با آژانس همکاری نکرده است. به دنبال آن، هیچ پیشرفتی در مدت ارائه این گزارش و هیچ یک از مسائل باقیمانده حلنشده، حاصل نشده است. بنابراین، تمامی این مسائل پادمانی هنوز[حلنشده] باقی ماندهاند.
گروسی در بخش پایانی این بیانیه مطرح کرد: مادامی که ایران توضیحات فنی موثقی برای وجود ذرات اورانیوم با منشا انسانی در سه محل اعلام نشده در ایران ارائه نکند و به آژانس درباره محل(محلهای) فعلی این مواد یا تجهیزات آلوده به آن اطلاع ندهد، آژانس قادر نخواهد بود صحت و جامعیت اظهارات ایران ذیل توافق جامع پادمانیاش را تایید کند. چون [ایران] تا الان این کار را نکرده است، آژانس در موقعیتی نیست که اطمینان دهد برنامه هستهای ایران منحصرا صلحآمیز است. آژانس آماده از سرگیری همکاری بدون تاخیر با ایران برای حل و فصل این مسائل است.
منبع: ایسنا
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت