امروزه با حساسیت بیشتری در محیطهای عمومی و پر تردد رفتوآمد میکنیم و در استفاده از اجسام سعی میکنیم نهایت بهداشت را رعایت کنیم.
احتمالا شما هم باید جزو آن دستهای از افراد باشید که پیش از لمس هر چیزی و بهخصوص کالاهایی که از بیرون میخواهید وارد منزلتان کنید، آنها را کاملا ضدعفونی میکنید؛ اما وقتی از رستوران پیتزا سفارش میدهید، هنگام رسیدن به منزل، جعبه پیتزا را چطور ضدعفونی میکنید؟! یکی از معضلاتی که پس از شیوع کرونا نمود بیشتری در زندگی ما داشته است، تمیز کردن اجسام کاغذی یا مقوایی است؛ زیرا نه میتوان آنها را شست و نه میتوان به محلولهای ضدعفونیکننده آغشته کرد! کارشناسان شرکت دانشبنیان «رنگین نانو ساختار» راهکارهای فناورانهای برای ضدعفونی چنین محصولاتی ابداع کردهند.
این روزها با پیشرفت فناوری، دیگر لازم نیست نگران تمیزکردن اشیای کاغذی و مقوایی باشید. با استفاده از فناوری نانو بهراحتی میتوانید کارتنها و جعبههایی که پوشش آنتیباکتریایی دارند را وارد منزلتان کنید.
در این رابطه شرکت «رنگین نانو ساختار» از پیشگامان استفاده از نانوفناوری در ساخت رنگها و پوششهای مختلف است.
دکتر مهدی رحمانی که علاوه بر دکترای مدیریت، دکترای شیمی هم دارد، این شرکت را در سال ۹۶ تأسیس کرده و در حال حاضر مدیرعامل آن است.
تمرکز اصلی «رنگین نانو ساختار» روی تولید پوششهای نانوفناوری آنتیباکتریال است و در طول چهار سالی که از عمر آن میگذرد، ۱۲ اختراع در سطح کشور ثبت کرده و بنا بر پیمان همکاری ثبت اختراع بینالمللی یا PCT (Patent Cooperation Treaty)، ۳ اختراع در سوئیس و ۳ اختراع دیگر هم در کانادا به ثبت رسانده است.
کارشناسان شرکت «رنگین نانو ساختار» یا بهاختصار «رَنس» با چالشهای متعددی در حوزههای سلامت، فلزات، سیمان و بتون، کاغذ و مقوا، روبهرو شدهاند و آنها را با استفاده از رنگها و پوششهای نانوفناوری رفع کردهاند و در حال حاضر بیشاز ۳۰ محصول مختلف را تولید و روانه بازار کردهاند. کارخانه و آزمایشگاه «رنس» در مرکز رشد دانشگاه رودهن قرار دارد. در این مجموعه حدود ۲۰ نفر بهطور مستقیم و ۵۰ نفر بهشکل غیرمستقیم درحال فعالیت هستند.
محصولات نانوفناورانهای که صادر میشود
در همهگیری کرونا دو محصول از سبد محصولات «رنس» با استقبال بسیار زیادی مواجه شدهاند. همچنین دو محصول دیگر هم بهدلیل کاربردهای فراوانی که در صنایع مختلف دارند، برجستهتر از سایر محصولات هستند.
ایدههای درخشانی که پشت طراحی این چهار اختراع بوده، باعث شده در حال حاضر این محصولات علاوه بر بازار ایران، سر از بازارهای چین، کانادا، ترکیه، آذربایجان، ارمنستان، عمان، اتریش، انگلستان و روسیه هم درآورند.
یکی از محصولاتی که گسترش استفاده از آن میتواند منجر به کاهش شدید ویروس کرونا شود، رنگها و پوششهای الکترواستاتیکی هستند که بهروش نانوفناوری تولید میشوند.
این محصول در صنایع فلزی کاربردهای وسیعی دارد؛ زیرا میتواند میکروبها، ویروسها و باکتریهای موجود روی سطوح فلزی را کاملا از بین ببرد و زنجیره انتقال کرونا از طریق قطعات و اجسام فلزی را قطع کند.
تصور کنید تمام وسایل فلزی که روزانه در محیطهای عمومی مانند اتوبوسها، بیمارستانها، مدارس، استادیومها و باشگاههای ورزشی لمس میکنید، بهطور خودکار ضدعفونی شوند و خطر انتقال ویروس برای نفر بعدی که با آنها تماس پیدا میکند، وجود نداشته باشد! با استفاده از این محصول، تقریبا تمام باکتریها، میکروبها و ویروسها در سطوح مورد استفاده بهطور ۱۰۰درصد نابود میشود.
دغدغه ضدعفونیکردن جعبههای مقوایی بدون خیسشدن و آسیبرسیدن به آنها، بهوسیله پوشش آنتیباکتریال مقوا رفع میشود. این محصول نیز در دسته مواد ضد باکتری (آنتیباکتریال) قرار میگیرد و با فناوری نانو تولید میشود.
در واقع این محصول یک پوشش شفاف ضد باکتری است که در چاپخانهها بهعنوان لایه نهایی روی سطوح کاغذی و مقوایی کشیده میشود.
پوشش ضد باکتری هم مانند رنگهای پودری میتواند تا حدود صددرصد منجر به نابودی و از بین رفتن میکروبها، ویروسها و باکتریها از روی اجسام و لوازم کاغذی و مقوایی شود. در حال حاضر این محصول ثبت اختراع شده و همچنین تأییدیه آزمایشگاه استاندارد و معاونت علمی نهاد ریاستجمهوری را نیز دریافت کرده است.
این رنگ که یک پوشش دو جزئی از خانواده رنگهای آبپایه نانوفناور است، برای رنگآمیزی و ترمیم سطوح بتونی، سیمانی و آجری مورد استفاده قرار میگیرد.
این محصول علاوه بر ایجاد زیبایی در نمای سازهها و ساختمانها، مقاومت فیزیکی بسیار بالایی را بهوجود میآورد.
سطوح پوشش داده شده با رنگ پایه سیمان در مقابل خراش، آب، نم و رطوبت مقاوم میشوند و درواقع این محصول مانند یک لایه عایق استحکامدهنده عمل میکند. یک نمونه از کاربرد رنگ پایه سیمان در آزادراه تهران- شمال است.
تمام تونلهایی که در حدفاصل دانشگاه علامه تا چالوس قرار دارند، سال گذشته با استفاده از این محصول پوشش داده شدهاند.
محصول دانشبنیان لارما پوشش، یک آستر آبپایه است که برای ترمیم و تعمیر سطوح زنگزده مورد استفاده قرار میگیرد.
مناطق زیادی در شمال و جنوب کشور هستند که بهدلیل رطوبت بالای هوا و شرجی بودن، در این نواحی سازهها، تجهیزات و قطعات فلزی بسیار زیادی وجود دارند که لایهای از زنگآهن روی سطح آنها تشکیل شده است.
در روشهای قدیمی و مرسوم، ابتدا باید زنگآهن از روی سطح پاک شده و سپس آن قطعه مجددا رنگآمیزی شود؛ اما با استفاده از لارما پوشش، دیگر نیازی به پاککردن زنگآهن نیست و این پوشش مستقیما روی سطح زنگزده اجرا میشود.
با این روش بعد از اینکه لایهای از لارما پوشش روی سطح زنگزده قرار گرفت، زنگآهن بر روی سطح چسبیده و ثابت میشود و بلافاصله واکنشهای شیمیایی خاصی رخ میدهد تا زنگ تبدیل به رنگ شود. سطحی که بر روی لارما پوشش اجرا میشود در برابر خوردگی مقاوم شده و در آن استحکام ایجاد میشود.
در روشهای قبلی، رنگآبهها و گردوغبارهای ناشی از زدودن زنگآهن باعث آلودهشدن محیطزیست میشد، ولی مزیت بزرگ استفاده از لارما پوشش، آسیب نرسیدن به محیط زیست است. همچنین ویژگی مفید دیگری که این روش دارد، کاستهنشدن از ضخامت سازه فلزی است. یکی از معایب روشهای مرسوم در از بین بردن زنگآهن، لایهبرداری از سطح فلزی است که این کار باعث نازکشدن مقاطع سازه و کاهش استحکام آن میشود. مزایای دیگری که میتوان برای لارما پوشش نام برد، اجرای بسیار سریع آن، ایمن بودن، تولیدنکردن پسماندهای سمی و آبپایهبودن آن است.
دکتر رحمانی درباره برنامهریزیهای صورت گرفته برای مسیر پیش روی مجموعه «رنس»، در گفتوگو با جامجم میگوید: «ما در گام اول میخواهیم ضمن صادرکردن محصولات و توسعه بازارمان در کشورهای همسایه، دانشفنی خودمان را هم به این کشورها منتقل کنیم. ما چهار کشور را در شمال، جنوب، شرق و غرب کشورمان بهعنوان هدف در نظر گرفتهایم و خوشبختانه تاکنون مذاکرات و رایزنیهای بسیار خوبی هم با این کشورها داشتهایم. شاید بتوان گفت هدف اصلی ما برای آینده شرکت، صادرکردن دانش ایرانی به خارج از مرزهای کشور است؛ زیرا دانش تحریمشدنی نیست.»
او در ادامه میافزاید: «گام بعدی ما ورود به حوزه رنگهای دریایی، رنگهای خودرویی و رنگهای نساجی است. اینها طرحهایی هستند که تیم تحقیقوتوسعه ما هماکنون مشغول کار بر روی آنها هستند. در کوتاهمدت امیدواریم تا سال آینده یکی از این سه محصول را حتما وارد بازار کنیم و همچنین در بلندمدت شاهد تولید رنگها و پوششهای فناورانه ایرانی در این سه حوزه باشیم.»
موسس و بنیانگذار شرکت «رنس» در انتها خاطرنشان میکند: «درخواست میکنم اگر افرادی در سراسر کشور علاقهمند به همکاری با مجموعه ما و اخذ نمایندگیهای تولید یا فروش هستند، حتما از راههای تماس که در ادامه به آنها اشاره میشود با ما در ارتباط باشند.»
فراز سهیلی آزاد - نشان ایرانی 2 / روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب