به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا، چهارشنبه هفته گذشته پس از ماهها گمانهزنی برای برگزار شدن یا نشدن جشنواره فیلم فجر در سال کرونا زده 99، سرانجام مدیران سازمان سینمایی به این تصمیم رسیدند که فراخوان جشنواره را به منظور برپایی در بهمن امسال منتشر کنند.
طباطبایینژاد در ابتدای نشست مجازی اش با اشاره به اینکه دشواریهای زیادی برای این جشنواره پیش رو بوده، درباره شیوه اجرا گفت: جشنواره در زمان مقرر در بهمن ماه (12 تا 22 بهمن) خواهد بود و در روز 22 بهمن برگزیدهها معرفی میشوند.
ساده ترین تصمیم، تعطیلی این رویداد بود
او افزود: امسال سادهترین تصمیم تعطیلی این رویداد بود، ولی نمیدانستیم بهترین تصمیم هم است یا خیر. در نهایت جمعبندی پس از جلسه با اهالی سینما این شد که در مرحله اول برای رعایت سلامت همه، جشنواره را صرفا برای داوران در بخشهای مختلف برگزار کنیم، اما اگر در روزهای پیشرو وضعیت سلامت در تهران رو به بهبودی برود اولین گزینه این است که آثار کاندیداهای هیات داوران را برای مخاطب که اول اهالی سینما و رسانه هستند، نمایش دهیم و بعد در صورت مساعد بودن شرایط با رعایت پروتکلها و محدودیتهای ظرفیتی در سینماهای مردمی هم اکران کنیم.
وی افزود: از آنجا که جدول نمایش نداریم، ضرورتی نداشت هیات انتخاب داشته باشیم و همه فیلمها از جمله نگاه نو در همه بخشها داوری میشوند.
طباطبایی نژاد درباره بودجه جشنواره گفت که تلاش میشود امسال با توجه به شرایط، هزینههای جشنواره کاهش یابد. البته امسال با پلتفرمها برنامهریزیهایی صورت میگیرد تا در کنار تلویزیون برنامههایی آماده شود که فرصت صحبت به فیلمسازان درباره آثار و جشنواره داده شود. این هم یک مدل است و این نوع زیست را باید تجربه کنیم.
او درباره تعداد آثاری که ممکن است در جشنواره شرکت کنند، نیز بیان کرد: پیشبینی برای امسال در بخش سودای سیمرغ بین 40 تا 50 فیلم است که این هم براساس نسحههای آماده از قبل و آنهایی است که پروانه ساخت داشتند.
امکان اکران آنلاین فیلم ها نیست
طباطبایینژاد با بیان اینکه امکان اکران آنلاین فیلمهای جشنواره نیست، گفت: برای فیلمهای سینمایی نمایش آنلاین حداقل در وضع موجود شکل ناممکنی است.
او گفت: اگر شرایط نمایش فیلم برای اهالی رسانه فراهم شود این کار در برج میلاد انجام میشود. از 25 دیماه داوری ما شروع میشود و تا 12 بهمنماه کاندیداها حداقل برای خود ما مشخص است که در صورت مهیا بودن شرایط برای تنظیم جدول نمایش اقدام میشود.
فیلم آقای فرهادی به جشنواره نمی رسد
طباطبایینژاد درباره حضور فیلم اصغر فرهای در جشنواره گفت: برای ما افتخاری است اگر فیلم آقای فرهادی به جشنواره برسد، ولی تا جایی که اطلاع دارم ،فیلمبرداری فیلمشان ادامه دارد و به تایم جشنواره نمی رسد.
جشنواره در هیچ بخشی هیات انتخاب ندارد / دوستان مستندساز این موضوع را در نظر بگیرند
دبیر جشنواره درباره گلهمندی مستندسازها از نبود هیات انتخاب گفت: من خودم از سینمای مستند آمدم و بیش از هرکس مدافع آن هستم ولی دوستان شرایط را در نظر بگیرند که جشنواره امسال در هیچ بخشی هیات انتخاب ندارد. منطقی نبود که برای آثار مستند هیات انتخاب میگذاشتیم.در این روزهایی که این تصمیم را گرفتیم از دوستان پرسیدم که آیا فیلم مستند بلندی بوده که به جشنواره حقیقت ارایه نشده باشد و احتمال دریافت سیمرغ فجر را داشته باشد، که پاسخ منفی گرفتم. من به دوستان مستندساز حق میدهم که بخواهند بهتر دیده شوند. جشنواره فیلم فجر، بالاترین جایزه سینمای ایران را به آثار مستند میدهد و طبیعی است به فیلمی اعطا کند که در رقابت آثار در جشنواره سینماحقیقت حاضر باشد.
شانس داوری امسال برای همه فیلم ها هست
او درباره ترکیب هیات داوران نیز بیان کرد: این هیات مجموعهای از صاحبنظران سینما در بخشهای مختلف است. تصمیمگیری درباره اهدای 22 جایزه در بخش سودای سیمرغ و قضاوت حدود 40 فیلم کار سادهای نخواهد بود. وقتی جشنواره قرار نیست به شکل قبلی برپا شود، این شیوه بهترین روش ما بود. قبلا این انتقاد وجود داشت که فیلمی شایسته حضور در جشنواره نبوده و میتوانسته در جشنواره حاضر باشد. این شانس امسال برای همه فیلمها وجود دارد که شاید اگر هیات انتخاب وجود داشت، در این قضاوت لحاظ نمیشدند.
وی در بخشی دیگر درباره حضور فیلمهایی مثل «تیتی» یا «جنایت بیدقت» که در جشنوارههای خارجی بودهاند گفت: من دوست داشتم این آثار در جشنواره نمایش داده شود. تصمیم در نهایت بر این شد که بهتر است جشنواره با رعایت مقررات اجرا شود و آن فیلمها طبیعتا امکان حضور در جشنواره فیلم فجر را ندارند. جشنواره فجر همواره مقید بوده فیلمهایی را بپذیرد که نمایش اول آنها باشد، بجز آثار جشنواره کودک که امسال هم همینطور است و فقط فیلمهایی که اولین نمایش خود را دارند به جشنواره راه مییابند.
همه فیلم ها حتما باید پروانه نمایش ویژه جشنواره را بگیرند
او ادامه داد: اگر فیلمی در رقابت قرار بگیرد، حتما باید پروانه نمایش ویژه جشنواره را به دست بیاورد. به لحاظ قانونی پروانه نمایش در سازمان سینمایی و معاونت نظارت برای اکران عمومی، اکران خارج از کشور و پروانه ممیزی حداقلی (نمایش در جشنوارهها ومراکز خاص) است که ما در گفتوگو با دوستان در معاونت نظارت و ارزشیابی به این نتیجه رسیدیم فیلمهای انتخاب شده داوران توسط معاونت نظارت برای کسب پروانه نمایش حداقلی به دست بیاورند.
طباطبایینژاد درباره ظرفیت پذیرش اهالی رسانه در صورت نمایش داده شدن فیلمها نیز گفت: بپذیریم که در شرایط ایدهآل قرار نداریم و خود من امیدوارم که امکان نمایش برای اهالی رسانه و منتقد وجود داشته باشد و برای آن هم آماده هستم. البته اگر این شرایط فراهم شود قطعا تعداد اهالی رسانه برای شرکت در جشنواره کاهش مییابد.
او در پاسخ به سوالی درباره دستمزد دبیر جشنواره گفت: دستمزد دبیر جشنواره در سال قبل -ابراهیم داروغهزاده - ماهی هفت میلیون تومان بوده و ممکن است امسال کمی بیشتر باشد، البته من هنوز قراردادی ندارم.
طباطبایینژاد درباره برنامههایی که قرار است به مناسبت جشنواره تولید شوند توضیح داد: با سامانههای نمایش درخواستی گفتوگو داشتیم و قرار است طرح خود را بدهند تا تدارکی مثل ساخت برنامههای نوستالژیک از دورههای قبلی و فیلمهای امسال داشته باشند. در تلویزیون هم با مدیران برخی شبکهها صحبت شده است. به نظر میرسد این برنامه ها بتواند خلأ امسال جشنواره را پر کند.
دبیر جشنواره فیلم فجر در پایان این نشست اضافه کرد که سیمرغ زرین بهترین فیلم از نگاه ملی که به نام شهید سردار سلیمانی اهدا میشود، امسال ممکن است به فیلم مستند یا کوتاه هم داده شود و برگزیده برخلاف گذشته صرفا از میان آثار بلند سینمایی نخواهد بود.
گفته می شود، سیمرغ مردمی جشنواره فیلم فجر امسال در صورتی اهدا می شود که فیلم ها نمایش مردمی داشته باشند، در غیر اینصورت اهدا نخواهد شد.
او همچنین سیمون سیمونیان و مسعود نجفی را به عنوان مدیران دبیرخانه و روابط عمومی جشنواره فجر امسال معرفی کرد.
این نشست در طول برگزاری، بروز رسانی شد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد