به گزارش جام جم آنلاین به نقل از گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان ، کودک معمولاً وقتی وارد یک مکان می شود ، اول به کودکان دیگری که در آن مکان حضور دارند نگاه می کند. وقتی ما بچه های خود را به مجالس امام حسین (ع) می بریم ، اولین کاری که می کنیم با کودکان کربلا آنها را آشنا کنیم . در دوران کودکی بسیاری از مفاهیم برای بچه ها قابل انتقال نیست . اگر همین بخش را بدانند، با آن ارتباط عمیق برقرار می کنند . وقتی ما با عاطفه و حماسه ، در حدی که برای آنها قابل فهم باشد مصائب کودکان امام حسین (ع) را بیان کنیم ، بچه ها عمیقاً با آن ارتباط برقرار می کنند .
تأثیری که این مصائب بر روی کودکان ما می گذارد بسیار متفاوت است . مثلاً اگر بگوییم یک خانواده تصادف کردند و بچه ی آنها زیر ماشین رفت . شاید اعصاب کودک ما تحریک شده و بترسد . اما روضه های ابا عبدالله الحسین (ع) لطافت خود را دارند . بسیاری از کودکان در این حماسه گمنام هستند . روضه های مشهور آنقدر مردم را تحت تأثیر قرار داده اند که مردم متوجه مسائل دیگر نشده اند . ما می توانیم بچه ها را متناسب با سن آنها با کودکان ابا عبدالله الحسین (ع) آشنا کنیم . از احساس حضرت سکینه (س) برای بچه های خود بگوییم .آشنایی با کودکان کربلا فرصت بسیار خوبی است که بچه های ما عمیقاً با کربلا ارتباط برقرار کنند.
زمانی که جوان بودم می گفتم که اگر بچه دار شوم هرگز او را تنبیه بدنی نمی کنم . به این خاطر که وقتی بزرگ شد و در مجلس امام حسین (ع) شنید که به بچه های ایشان سیلی زدند ، ناراحت شود . و عمق این حرف را درک کند ما باید با فرزندان خود با احترام و محبت برخورد کنیم که وقتی این روضه ها را شنیدند متأثر شوند . چون بچه ها مشابه سازی می کنند.
ذکر مصائب کودکان امام حسین (ع) بچه ها را آزار نمی دهد همان طور که وقتی شما به مجالس عزای اهل بیت می آیید، مسرور به سوی خانواده ی خود باز می گردید.
یکی از اقدامات مهم والدین در زمینه آموزش واقعه کربلا و عاشورابه فرزندانشان، این است که آرام آرام وگام به گام فرزندانشان را با این مساله آشنا کنند و بهترین روش آموزش هم این است که به هر کودکی با توجه به سنی که دارد آموزش داده شود.
برای کودکانی که کوچکتر هستند و تقریبا زیر 3 سال هستند بهترین روش آموزش الگوبرداری و مشاهده رفتار والدینش است. کودکانی که می بینند در ایام خاصی والدینشان لباس های مشکی می پوشند و به مسجد می روند و عزاداری می کنند، اولین قدم برای آشنایی با عاشورا را برداشته اند.
برای کودکان بزرگتر و بالای 3 نیز به دلیل اینکه دامنه لغات آنها تقریبا تکمیل شده است و می توانند حرف بزنند بهترین روش این است که برای هر کودک با توجه به سنی که دارد ساده و روان عاشورا را توضیح دهیم. والدین فقط باید توجه داشته باشند که از زیاده گویی و جزئی گویی باید خودداری کنند و داستان را با کلمات بسیار ساده و روان توضیح بدهند.
یکی دیگر از راه هایی که می توان به کودکان و حتی نوجوانان، واقعه عاشورا را آموزش داد، حضور و همراهی همه اعضای خانواده در مراسم مذهبی، مساجد و هیئت ها می باشد. وقتی یک کودک ببیند که پدر و مادرش و بقیه اعضای خانواده اش چقدر مشتاق شرکت در مراسم عزاداری هستند او هم این اشتیاق را به دست می آورد و هم در ذهنش به کنجکاوی نسبت به این اتفاق می رسد.
خیلی از پدر و مادرها فکر می کنند برای دادن آموزش های مذهبی به فرزندانشان باید زمان زیادی را بگذارند. آنها ممکن است ساعات زیادی را در طول روز به مسجد و هیئت های مذهبی بروند و فرزندانشان را هم با خود ببرند. این کار می تواند بر روی کودکان به ویژه کودکان کوچکتر تاثیرات منفی را بگذارد. کودکان در این شرایط خسته می شوند و حوصله شان سر می رود همین مساله می تواند باعث شود که کودکان علاقه ای به حضور در این مراسم ها نداشته باشند و اینجاست که دلزدگی در آنها ایجاد می شود. پس سعی کنید تا زمانی که فرزندتان خسته نشده است در مراسم های مذهبی حضور پیدا کنید تا تاثیر مثبت را در کودکان تان بگذارید.
هیچ ایرادی ندارد که در مراسم های مذهبی و هیئت ها برای فرزندانتان خوراکی ببرید. یکی از نیازهای اساسی هر فردی به ویژه کودکان نیاز به تغذیه می باشد. کودکی که گرسنه باشد زود بدخلق می شود. پس می توانید برای اینکه بتوانید کودکتان را با خود در هیئت ها نگهدارید، خوراکی هایی را همراه داشته باشید.
به دلیل اینکه بهترین راه آموزش به کودکان خردسال تر آموزش غیر مستقیم می باشد توصیه می شود که برای کودکانتان کتاب داستان با موضوعات عاشورا تهیه کنید و به خواندن شعر در این موضوع بپردازید.
رفتن به تعزیه و دیدن نمایش در زمینه عاشورا نیز می تواند کمک بزرگی به کودکانتان داشته باشد تا راحت تر بتوانند با واقعه کربلا و عاشورا آشنا بشوند.
سعی کنید کودکتان را در کانون های مذهبی ثبت نام کنید. البته لزومی ندارد و مدت زمان زیادی را بخواهید برای این کار اختصاص بدهید. همین ساعاتی را فرزندتان با کودکان هم سن و سال خودشان باشند راحت تر و بهتر می توانند به یادگیری هر مطلبی بپردازند.
منبع: آخرین خبر
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد