احمد توکلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتگو با جام جم آنلاین ، در رابطه با شاخصهای یک مجلس کارآمد گفت:مجلس دو وظیفه مهم برعهده دارد که سرنوشت کشور به آن بستگی دارد؛ اولین مورد ریل گذاری و قانون گذاری حول محور مردم و قانون اساسی است تا حقوق و مناسبات و تکالیف مردم و دولت به درستی تنظیم و تبیین شود.
توکلی گفت: مورد دوم نظارت بر اجرای صحیح قوانین توسط قوه مجریه است. این موارد حال و آینده کشور را تعیین می کند.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: یک نهاد را با میزان موفقیت در رسیدن به اهدافش میسنجند؛ در نتیجه اگر مجلس توانست قوانین خوب تعریف کند و خوب نظارت کرد و همچنین در برخورد با خطای دولت با جدیت، و در مقابل کار درست با حمایت برخورد کرد، مجلس خوبی است.
این کارشناس سیاسی در ادامه گفت: متاسفانه مجلس اخیر درحداقل رفع مسئولیت و در هردو مورد وظایف قانون گذاری و نظارت ناقص عمل کرده است؛ من گمان نمیکنم کسی از این عملکرد راضی باشد.
توکلی یادآور شد: مجلس گاهی در مواردی ورود کرده که ضرورتی نداشته است و یا از مسائل مهمی چشم پوشی کرده است. بعضی از تصمیمات نیز گاهی با قانون اساسی مغایرت داشته و یا در جهت تامین منافع عمومی نبوده است .
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: انتظار این است که در مجلس با بصیرت و بر اساس قانون اساسی و دستیابی به نفع عمومی عمل شود؛ همچنین جوسازی و عدم شفافیت در قانون گذاری و نظارت تاثیر نگذارد.
وی در رابطه با این موضوع که "در مورد نظارت نیز برخی از نمایندگان اهل معاملهاند و این باعث شده مسئولان خود را در معرض بازخواست نبینند" گفت: متاسفانه الان به دلیل ناکارآمدی مجلس فساد بیشتر شده و گاهی منافع گروههای خاصی تامین می شود. افراد فاسد عادت کردهاند که خود را پشت جریانات پنهان کنند.
این عضو مجمع تشخیص نظام افزود: بدین سبب ما اکنون با فساد سیستماتیک مواجه شدهایم، یعنی دستگاه نظارتی مسئول مبارزه با فاسد خود دچار درجاتی از فساد شده است. این باعث میشود که اعتماد عمومی کمتر شده و به طبع آن دستگاههای نظارتی کمتر اطلاعات دریافت کنند و باز هم آسیب پذیرتر در دفاع از خود شوند.
توکلی در توضیح نحوه مبارزه با فساد در مجلس تصریح کرد: نمایندگان باید از ابزار نظارتی مثل طرح سوال و استیضاح و غیره برای امور جناحی و حزبی استفاده نکرده ولی آنها را بهشدت برای مبارزه با فساد به کار ببرند.
این کارشناس سیاسی در مورد نارضایتی عمومی از عملکرد دولت و مسئولیت اصلاح طلبان در این مورد گفت: در مورد عملکرد دولت در دوره فعلی، حزبی که از او حمایت کرده نمیتواند خود را مبرا کند زیرا که قول هایی به افکار عمومی داده است.
توکلی تصریح کرد: گفتهاند اگر این دولت سرکار بیاید ما فلان مشکلات را حل میکنیم و فلان پیشرفت را میکنیم، مردم به اعتماد آنها رای داده و حالا ناامید شدهاند، پس آنها در این افعال دولت شریک هستند و باید مسئولیت بپذیرند.
وی در تشریح نماینده های مشغول به کار درمجلس که برای نامزدی در دور یازدهم رد صلاحیت شدهاند عنوان کرد: تمام نمایندههای ردصلاحیت شده درگیر مسائل مالی نبودهاند و دلایل دیگری هم داشته است
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه گفت: در حال حاضر نیز برای برخورد با این حالت که نمایندهای چند ماه مانده به انتخابات صلاحیتش عزل بشود پیشبینی در قانون نداریم.
توکلی در تشریح فسادستیزی در مجلس خاطرنشان کرد: ریشه اصلی این فساد در نفسانیت سیاست مداران نهفته است؛ وقتی سیاست مداران به فکر مال اندوزی باشند جامعه فقیر می شود. امام خمینی(ره) نیز فرمودند این خوی کاخنشینی کوخ نشینان را هم فاسد میکند. این اخلاق ثروت اندوزی و تجمل گرایی تمام جامعه را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث نفاق میشود.
این عضو تشخیص مصلحت نظام در راهنمایی برای شناخت نمایندگان اصلح و فساد ستیز بیان داشت: مردم به نامزدهایی که برای تبلیغات زیاد پول خرج میکنند رای ندهند.کسی که اینگونه پول برای به مجلس رفتن خرج میکند برای خود بدهی آفریده که در مجلس آینده به فکر تسویه آن است.
وی ادامه داد: دنیا پرستان بیجهت هزینه نمیکنند پس اگر این گونه دست و دلبازی در خرج کردن دارد، حتما معاملهای در کار است، یعنی به نوعی این صاحبان پول به نوعی صندلی مجلس را به نفع خود پیش خرید کرده است.
توکلی تاکید کرد: این نامزد های پولخرج کن همه بدهکار هستند و اگر به آنها رای بدهیم در مجلس فقط بهدنبال همین تسویه بدهی خود هستند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بیان داشت: ملاک دیگر برای شناخت نحوه حرف زدن است؛ اگر نامزدی وعده های عجیب میدهد و گزافه گویی میکند مثلا میگوید من به مجلس بروم، تورم را فلان درصد کاهش میدهم مردم به او نیز رای ندهند.
این نماینده سابق مجلس در ادامه تاکید کرد: وقتی نامزدی ادعا میکند من چنین و چنان میکنم باید زندگی و شخصیت و گذشتهاش به صورتی باشد که بتوان باور کرد این فرد اهل این عمل است؛ پس مردم باید سابقه و تخصص وعلم نامزدها را در نظر بگیرند.
وی در خاتمه در تصریح دلیل نامزد نشدن خویش تصریح کرد: من مایل به انجام چندین کار به صورت همزمان نیستم و همینطور فساد را چالش بسیار خطرناک در مسیر جمهوری اسلامی میدانم ؛ در حال حاضر نیز به دلیل مشغله در مجمع تشخیص مصلحت نظام و فعالیت های مبارزه با فساد نمیتوانم مسئولیت دیگری را همزمان انجام بدهم.
امیرحسین اصغری / جام جم آنلاین
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد