کسانی که در سبد غذاییشان میوه و سبزیجات تازه و ماهی بیشتر از گوشت و مرغ است، کمتر به بیماریهای قلبی و سرطان مبتلا میشوند و سالمتر زندگی میکنند. این نوع رژیم غذایی که بهعنوان رژیم سبزی-ماهی در علم تغذیه معروف است به بسیاری از افراد که تازه به دیابت، فشار خون یا تنگی عروق کرونر مبتلا شدهاند، توصیه میشود. در واقع در این نوع سبد غذایی، ویتامین C، ویتامین E، سلنیوم، روی و بسیاری از ریز مغذیهای دیگر موجود است که به عنوان افزایشدهنده طول عمر و پیشگیریکننده از سرطان، سکتههای قلبی، سکتههای مغزی و آلزایمر مطرح و اثبات شدهاند. علت اصلی فایده این نوع رژیم غذایی وجود همین آنتیاکسیدانها در آنهاست که میتوانند با خنثیسازی رادیکالهای آزاد از پیشروی دیابت و اترواسکلروز جلوگیری کنند. در اینجا چند ماده مهم با خاصیت آنتیاکسیدانی و غذاهایی که حاوی آنها هستند، نام برده میشود.
ویتامین C: یک ویتامین محلول در آب با خاصیت آنتیاکسیدان قوی است. پرتقال و دیگر مرکبات، بروکلی، کلم قرمز، انواع فلفلها، کیوی و گوجهفرنگی سرشار از ویتامین C هستند.
سلنیوم: شاید دلیل اصلی اینکه غذاهای دریایی را در زمره غذاهای مفید میدانیم همین سلنیوم باشد که در انواع ماهیها و میگو و خرچنگ وجود دارد.
ویتامین E: این ویتامین هم مثل ویتامین C خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و همین طور باعث تقویت سیستم ایمنی میشود. تفاوت مهم ویتامین E با ویتامین C این است که باید محدود باشد و نباید بیرویه مصرف شود. روغن آفتابگردان، روغن ذرت، روغن زیتون، بادام، فندق و نارگیل حاوی ویتامینE هستند.
بتاکاروتن: این ماده نیز خاصیت آنتیاکسیدانی داشته و در سیبزمینی، هویج، اسفناج، کلم پیچ و کدو به فراوانی موجود است.
دکتر رضا کریمی
فوقتخصص غدد و متابولیسم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد