همانطور که در گزارش اصلی این صفحه آمده است، اساسا تراریوم برای نگهداری گیاهان طراحی و عرضه شده و نه نگهداری ماهی زینتی! شیشههای تراریومی که به عنوان مینیآکواریوم در مترو و کنار خیابان این روزها فروخته میشود، ابدا زیستگاه مناسبی برای ماهی نیست. ماهیهای زبرا سختجان هستند و نیاز اکسیژنی پایینی دارند. ولی این دلیل کافی نیست که ما آنها را در تنگی به اندازه شیشههای شربت سینه محبوس کنیم و از همه بدتر اینکه در ورودی آن را با چوب پنبه بهکلی ببندیم!
ماهیهایی همچون زبرا و ماهی قرمز (گلدفیش) را که در ایام نوروز در بازار زیاد میشوند در آکواریوم یا دستکم در یک تنگ بزرگ با دهانه باز باید نگه داشت تا ماهی بتواند به خوبی تنفس کند. این تصور که ماهی با آبششهایش از اکسیژن موجود در مولکولهای آب یا همان H20 تنفس میکند، تصوری اشتباه است. ماهیها از «اکسیژن محلول در آب» تنفس میکنند، یعنی همان اکسیژنی که از هوا وارد آب میشود. پس دهانه تنگ یا آکواریوم باید کاملا باز باشد تا سطح تماس آب با هوای بیرون زیاد باشد و به این ترتیب اکسیژن هوا بتواند به صورت محلول در لابهلای مولکولهای آب در بیاید. حتما دیدهاید گاهی در آکواریومهایی که چند ماهی در آن نگهداری میشود از پمپ هوا و سنگ هوا برای محلول کردن هر چه بیشتر هوا با آب استفاده میشود.
نکته دیگر این که در تراریومهای حاوی ماهی عملا جایی برای رهایی ماهی از استرس و پنهانشدن وجود ندارد. در دست گرفتن شیشه و جابهجا کردن آن و دیدن مناظر بیرونی و تغییر پیاپی نور برای ماهی بهشدت استرسزاست. بعلاوه معمولا این ماهیها غذا هم دریافت نمیکنند. برخی به اشتباه تصور میکنند این ماهیها غذا نمیخورند! یا در نهایت از همان گیاهان موجود در تراریوم تغذیه میکنند و همان غذا کافی است. اینها تصورات اشتباهی است.
با ماهی کوچک تراریوم چه کنیم؟
بهترین کار این است که ماهی را وارد ظرف بزرگتری کنید. دستکم چهار تا پنج لیتر آب در یک ظرف بزرگ برای یک ماهی تراریوم فضای مناسبی را ایجاد میکند. دقت کنید آب ظرف تازه، همدما با آب شیشهای باشد که ماهی در آن است. بعلاوه آب باید 48 ساعت در ظرفی در باز بوده باشد تا کلر آب متصاعد شده باشد.
به ماهی غذا بدهید. ماهی زبراها همهچیزخوار هستند و ذرات بسیار ریز نان، شیرینی، میوه،
تخم مرغ و مرغ پخته و هر چیزی دیگری که میبینید میخورد، برایش خوب است. اینها هر روز باید به اندازه یک درصد وزن بدن خود غذا بخورند و در این حالت میتوانید تصور کنید چقدر کم باید به آنها غذا بدهید. اندازه ذرات نیز باید به اندازه نصف دهان آنها باشد.
از رها کردن ماهی زبراها و ماهی قرمزها در طبیعت خودداری کنید. با این کار نهتنها ماهیها را به کشتن میدهید، بلکه آنها مهمانان ناخواندهای برای طبیعت خواهند بود و رهاکردن آنها در طبیعت کمکی به حل مشکل نمیکند. خواسته یا ناخواسته خداوند سرنوشت جان آنها و روزی آنها را حالا به دست شما سپرده و شایسته است از این مخلوقات زیبا بهخوبی نگهداری کنید.
کاظم کوکرم
دانش
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد