به گزارش جامجم آنلاین ، در رابطه با خواجه نصیرالدین طوسی میتوان به تفصیل صحبت کرد، آثارش را مورد تحقیق قرار داد و علم این دانشمند بینظیر ایرانی را با علم روز دنیا مورد مقایسه قرار داد. خواجه نصیرالدین طوسی سرمنشا علم در زمینههای مختلفی بود و جریانهای فکری ، علمی و اخلاقی متعددی را به وجود آورد. او چهرهای شاخص و ممتاز بود که نظیرش در تمام سدههای پیشین مشاهده نشد.
در حالی که میتوان ساعت ها درباره نوع فلسفه این فیلسوف و همه چیزدان ایرانی بحث داشت و درباره آثار جاودانهاش صحبت کرد از جنبه دیگری به سالروز تولد او نگاه میکنیم، روزی که به افتخارش «روز مهندس» نامیده شده است. مهندس کیست؟ چرا اهمیت دارد و چرا باید یک روز برای گرامیداشتش در نظر گرفته شود؟
برای مهندس تعاریف متعددی وجود دارد. یک مهندس آمیختهای از علم، فنآوری، خلاقیت، کوشش و بدیع بودن است. یک مهندس بسته به اینکه در کدام شاخه تحصیل کرده به ارتقای سطح کیفی زندگی کمک میکند و تفکرات خود را در زمینههای مختلف جاری و ساری میسازد. مهندس از لحاظ سطح علم دارای جایگاه بالایی است و آنچنان اهمیت دارد که بسیاری از والدین تمایل دارند فرزندشان در یکی از رشتههای مهندسی تحصیل کند.
بدون مهندس ، یک جامعه دارای ظاهری مدرن نخواهد بود و ساختار آن با مشکلات عدیده مواجه خواهد شد. فقدان خدمات مهندسی منجر به پیش آمدن مشکلات متعدد در زمینههای پزشکی خواهد شد و صنعت نیز کاملا موجودیت خود را از دست میدهد.
جامعه بدون مهندس مانند یک آبادی بدون آب است. سهولت در رفت و آمد، دستیابی به حمل و نقل آسان، تولید انواع مواد غذایی، تولید انواع خودرو، ساخت مسکن، آبادی و راه سازی شهرها و روستاها و .... بدون مهندس از بین میرود. در واقع در جامعه مدرن کنونی به هر سو که بنگرید اجزایی مهندسی شده میبینید. مهندسان نبض جامعه را فعال می کنند و روح زندگی مدرن به آن میبخشند، مهندسی که حتی پزشکان هم فعالیت خود را مرهون حضور او هستند. در واقع روز مهندس ، روز تجلیِ علم، خلاقیت و فنآوری است. او علم مهندسی را میآموزد، با خلاقیت خود در میآمیزد و در کنار آن فنآوری را نیز به کار میگیرد.
تصور پویایی یک جامعه بدون مهندس بسیار مشکل است. اما با تمام تاثیرگذاری و اهمیتی که یک مهندس در جامعه از خود بر جای میگذارد نقش او در بسیاری از موارد نادیده گرفته میشود این در حالیست که او زیربنای هر صنعت ، رشته و فعالیتی را رقم زده است، از پزشکی گرفته تا دهها عنوان و منصب شغلی دیگر. نکته بسیار مهم دیگر این است که اهمیت مهندس در جامعه کنونی به حدی مغفول مانده که حجم عمدهای از فارغ التحصیلان رشتههای مختلف مهندسی یا بیکار هستند و یا اینکه در رشتههای غیرمرتبط تحصیلی خود مشغول به کار هستند. در واقع سالیانه هزاران دانشجو بدون برنامه ریزی و بدون پشتوانه قوی شغلی جذب دانشگاههای مختلف میشوند تا در رشتههای متعدد مهندسی مشغول به تحصیل شوند. در واقع تعداد مهندسان بیکار در ایران تا این اندازه بالاست که به کنایه امروز به عنوان روز «مهندسان بیکار» نامیده میشود!
در اینجا لازم است به پرطرفدارترین رشتههای مهندسی هم اشارهای داشته باشیم، رشتههایی که بعدا بیشترین بیکاران را به جامعه تحویل میدهند، جامعه ای که هیچ برنامهریزی برای آنها نکرده و فقط رشتههای مختلف تحصیلی در دانشگاههای مختلف برای آنها در نظر گرفته است. رشتههای برق و کامپیوتر محبوبترین رشتههای مهندسی هستند که پشت کنکوریها برای شکار صندلیهایش در دانشگاه باهم رقابت میکنند. رشتههای عمران و معماری هم که در دل خود فوج فوج مهندسان بیکار پرورش میدهند از دیگر رشتههای پرطرفدار مهندسی هستند، افرادی که با امید داشتن یک شغل خوب و پردرآمد راه دانشگاه و تحصیل در این رشتهها را در پیش گرفتهاند.
بیکارترین مهندسان جامعه ایران هم مهندسان کامپیوتر محسوب میشوند. در واقع 30 درصد از کل مهندسان بیکار ایران ، فارغالتحصیلان رشتههای کامپیوتر و انواع گرایشهایش هستند. هم اکنون نیز بیش از یک میلیون و 600 هزار مهندس بیکار در کشور وجود دارند که همچنان برای یافتن شغل مناسب تلاش میکنند. عدهای اصلا فرصت شغلی ندارند اما عدهای فرصتهای غیرمرتبط با مهندسی پیش روی خود میبینند. البته در این میان مهندسان خوش شانسی هستند که مرتبط با تحصیل خود کار میکنند و درآمد بسیار خوبی هم کسب میکنند.
به هر حال در روزی که مقارن با سالروز تولد خواجه نصیر الدین طوسی است هم میتوانیم زحمات مهندسان را ارج بنهیم و باز هم یادآوری کنیم که جامعه مدرن بدون آنها از هم میپاشد و هم این مساله را یادآوری کنیم که مهندسان جز مظلومترین فارغالتحصیلان ایران محسوب میشوند. نوع سیستم حاکم بر دانشگاههای کشور باید به گونه ای طراحی شود که در سالهای آینده شاهد این حجم از مهندسان بیکار در کشور نباشیم.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد