حشمت الله فلاحت پیشه در گفت وگو با جام جم آنلاین در ارتباط با سالروز حملات 11 سپتامبر، این واقعه را جنایتی از سوی دستگاه های امینتی دولت آمریکا و عربستان خواند و افزود: با وجود اینکه نقش اطلاعاتی و امنیتی ریاض و دیگر بازیگران منطقه ای در این رخداد به هیچ کس پوشیده نیست، با این حال ابعاد مختلفی از آن پنهان باقی مانده است. پس از این رویداد، دولت آمریکا عرصه سیاست خارجی خود با دنیا را پر از نوسان کرده و از مقوله تروریسم با رویکردی فریبنده و سودجویانه در جهان بهره می برد.
وی در تصدیق این موضوع گفت: عناصر تروریستی که در سال 2001 در عملیات تروریستی مراکز تجارت جهانی و مقر فرماندهی وزارت دفاع ایلات متحده دخالت مستقیم داشتند قبل از روز حادثه طی چندین جلسه در دفتر شاهزاده بندر بن سلطان سفیر وقت ریاض در آمریکا با وی دیدار کردند و مقرر شد تا تامین مالی این اقدام تروریستی از سوی دولت عربستان صورت گیرد و طبق اسناد سرویس های امنیتی واشنگتن 15 تن از تروریست ها دارای تابعیت سعودی بودند.
این نماینده تصریح کرد: تروریست ها با استفاده از بالاترین سطح امکانات VIP دولت سعودی بدون اینکه از گیت مسافرین عادی در فرودگاه آمریکا عبور کنند، از گیت سبز سیاسی دولت متبوع خود عبور کرده و مقادیری سلاح و مواد منفجره به داخل خاک آمریکا حمل کردند. سپس در اقدامی از پیش تعیین شده 4فروند هواپیمای مسافربری تجاری آمریکایی را ربوده و برج های دوقلو و پنتاگون را مورد هدف انتحاری خود قرار دادند.
فلاحت پیشه در تشریح کامل¬تر ماجرا ، با استناد به گزارش پلیس فدرال آمریکا FBI خاطر نشان کرد: تحقیقات پلیس درباره حوادث 11 سپتامبر در 900 صفحه به چاپ رسید که بنده به یاد دارم از این اسناد در مرکز پژوهش های غرب شناسی تهران پرینتی تهیه کردیم، اما 30 صفحه از 900 صفحه آن سفید از آب درآمد! در واقع این بخش از اسناد، توسط پلیس فدرال سانسور شده بود که بعدها مشخص شد این صفحات به نقش مستقیم عربستان در این واقعه پرداخته است، به نحوی که بخش هایی از این گزارش در هفته نامه اطلاعاتی Weekly Standard (ویکلی استاندارد) منتشر و نقش شاهزاده سعودی و عربستان کاملا مشخص شد.
وی درباره اینکه چرا تاکنون کاخ سفید برخورد عملی با رژیم سعودی بعنوان متهم شماره یک این رویداد انجام نداده است، ابراز داشت: متاسفانه چرخه نفت و دلاری که بین دو کشور در جریان است، افشای زوایای مختلف این حادثه را دستخوش محافظه کاری و مصلحت اندیشی مقامات واشنگتن کرده است. با این وجود از 3 سال پیش نمایندگان عمدتا دموکرات آمریکا در قالب قانون موسوم به جاستا (اجرای عدالت در باره حامیات تروریسم) خواستار تعیین نقش عربستان و مورد پیگرد قرار گرفتن اطلاعاتی و قضایی ریاض در رابطه با 11 سپتامبر شدند. بلافاصله دولت سعودی با اولتیماتومی مبنی بر اینکه چنانچه این طرح از سوی کنگره اجرایی شود 700 میلیارد دلار از سرمایه های عربستان از آمریکا خارج خواهد شد. لذا این مسئله مسکوت ماند.
فلاحت پیشه در همین راستا به روی کارآمدن دولت ترامپ اشاره کرد و افزوذ: او با بهره گیری از دخالت عربستان در قضایای 17 سال پیش برج های نیویورک عملا با ریاض وارد یک بازی سیاسی تجاری شد و این پرونده با تشکیل یک سری دادگاه های انحرافی، مقامات سعودی را موجب خرید میلیون ها دلار تسلیحات و کالا از آمریکا کرد و این اقدام بزرگرتین سرپوشی بود در طول تاریخ بر یک پرونده گذاشته می شود. از این رو معتقدم یکی از دلایل ادامه حیات تروریسم در دنیا بازی های سیاسی که بین ریاض- واشنگتن دنبال می شود و با ریشه های عقیدتی – مالی و نقض حقوق انسان ها آلوده شده، اما در زمان خود افشا خواهد شد.
در ادامه رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود محرز شدن نقش ریاض در حملات 11 سپتامبر، چهار ماه پیش دادگاهی در آمریکا، جمهوری اسلامی ایران را به جریمه 6 میلیارد دلاری به بازماندگان این حادثه محکوم کرد، گفت: با شروع اجلاسیه سوم مجلس و آغاز ریاست اینجانب در کمیسیون، ما 20 مورد اساسی از موضوعاتی که می توان دولت آمریکا را تحت پیگرد حقوقی قرار داد، از محکومیت ایران در پرداخت غرامت به بازماندگان حوادث 11 سپتامبر را که می توان از طریق دیپلماسی عمومی نسبت به مقابله با آن اقدام کرد احصا نموده ایم. به همین منظور از مرکز پژوهش های مجلس و سایر دستگاه ها و درخواست نمودیم تا اطلاعات به روز و پیشنهادهای عملی خود را به ما ارجاع کنند تا کمیسیون اقدامات لازم را ترتیب دهد.
وی خاطر نشان کرد: برای مقابله با ادعاهای کذایی حقوقی آمریکا در مورد ایران، مجلس اجرای 3 قانون الزام دولت مبنی بر احقاق حقوق قربانیان سلاح های شیمیایی در جنگ ایران و عراق- مصوبه تکلیف دولت در خصوص استیفای 17 هزار شهدی ترور با دخالت آمریکا و قانون الزام دولت در احقاق حقوق نقض بشر ایرانیان در کشورهای اشغال شده توسط آمریکا همچون عراق و افغانستان دنبال می کند.
فلاحت پیشه یادآور شد: متاسفانه هنوز برای اجرای این 3 مصوبه اقدامی از سوی دستگاه ها به شکل جدی انجام نشده است، البته با تشکیل یک شعبه حقوقی در قوه قضاییه احکامی در محکومیت ایالات متحده صادر شده که باید شکل عملیاتی به خود بگیرد. در ضمن ما باید از طریق دادگاه های خود آمریکا از طریق وکلای خود، پیگیر ادعاهای آمریکا علیه خود باشیم؛ بنابراین باید پیگیری دیپلماتیک احکام صادره و ضمانت اجرایی آن در دستور کار قرار گیرد.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود: ما به دستگاههای ذی ربط اعلام کردهایم که مجلس دولت را در خصوص این قوانین سهگانه ملزم کرده تا هر 6 ماه گزارش کار ارائه دهد، اما در طول 2 سال گذشته ما هیچ گزارشی دریافت نکردهایم که البته کمیسیون طی نامههایی در این زمینه به دستگاهها فراخوان داده است و ان شالله گزارشها را آنها خواهیم گرفت.
محمدرضا شجاعیان/جام جم آنلاین
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد