زرد کمرنگ تر از سیاه

در حالی که بازیکنان سیاهپوست پیشگام در باشگاه های انگلیس نظیر بردان باتسون ، تجربه خود را برای بازیکنان حال حاضر و حرفه ای سیاه باقی گذاشته اند و شاهد رشد
کد خبر: ۱۱۶۲۹۸
چشمگیر آنان در لیگ برتر اروپا هستیم ، اما نگاهی اجمالی به این باشگاه ها، حضور نه چندان پر فروغ بازیکنان آسیایی را نشان می دهد. براساس آمارهای سال 2001، چهار درصد جمعیت بریتانیا را آسیایی ها تشکیل می دادند.
یعنی درست 2 برابر جمعیت 2 درصدی سیاهپوستان. بنابراین ، عادلانه به نظر می رسد که حضور بازیکنان آسیایی دست کم به اندازه سیاهان در باشگاه های این کشور باشد. اما همان طور که مطالعات نشان می دهد، سال 2006 تنها 4بازیکن آسیایی در لیگ حرفه ای بریتانیا حضور دارند، طبق تحقیقات کمیته تساوی نژادی (2006)فقط 10 درصد بازیکنان جوان بالای 14 سال آکادمی ها سیاه هستند و کمتر از 2درصد (تقریبا 71 بازیکن جوان) آسیایی هستند. در حالی که در میان بازیکنان آسیایی ، جوانان با استعداد فراوانی دیده می شود که منتظر فرصتهای طلایی هستند تا توانایی خود را در میدان به نمایش بگذارند. در این میان ، بازیکنانی که اصلا آسیایی تبار هستند و در فوتبال انگلیس بازی می کنند، توان و استعداد خود را به کار گرفته تا جای خود را در این میدان ثابت کنند و الگوی مناسب برای جوانان آسیایی دوستدار فوتبال باشند. مانند زش رحمان و مایکل چوپرا. به یاد داشته باشیم که تفاوت نژادها، هیچ گونه رابطه ای با ورزش فوتبال ندارد.

مایکل چوپرا، انگلیسی آسیایی تبار


شاید داستان پیوستن بازیکنانی مانند مایکل چوپرا و حضور یک آسیایی تبار در لیگ برتر انگلیس به سالها پیش برمی گردد. یعنی زمانی که هونگ وای فرانک سو، در دهه 40 و در طول جنگ جهانی به لیگ حرفه ای انگلیس راه یافت. مایکل چوپرا در سال 1999به لیگ انگلیس پیوست. او پدری هندی و مادری انگلیسی دارد و در سال 1983 در شهر نیوکاسل متولد شد. او به مدرسه ای می رفت که آلن شیرر، کاپیتان اسبق تیم ملی انگلیس و نیوکاسل تحصیل کرده بود و تمام فوت و فن و مهارت های بازی فوتبال را در این مدرسه فرا گرفت و آرزو می کرد که روزی برای تیم ملی انگلیس ، گلزنی کند و محبوب و قهرمان هواداران باشد. زمانی که به باشگاه نیوکاسل پیوست ، نخست همه او را با آلن شیرر مقایسه می کردند. چه شباهتی بین این دو وجود داشت؛ هر دو به مدرسه گوسفورث می رفتند، هر دو پیراهن 9 را بر تن داشتند، شیرر برای تیم ملی بزرگسالان و چوپرا برای تیم ملی زیر 17ساله های انگلیس. شاید شباهت ها تنها به همین جا ختم شود. مایکل در سال 2001 به تیم نیوکاسل پیوست. او 9 ماه در این تیم حضور داشت و 14 گل به ثمر رساند و خیلی زود به شهرت رسید. چوپرا پیش از این ، در تیم ملی زیر 15، 16و 19سال انگلیس بازی می کرد. در مسابقات زیر 19 سال (2002)، در 9 بازی 14 گل به ثمر رساند. در پایان فصل در 17مسابقه 7گل زد. در فصل بازیهای 2000 2001در تیم آکادمی ها 28 گل وارد دروازه حریفان کرد.
حضور موفقیت آمیز و پیشرفت غیرمنتظره او پیش از شروع فصل 2002 مسابقات ، سر بابی رابسون ، مالک باشگاه نیوکاسل را وادار کرد تا در آغاز مسابقات 2002 2003قرارداد جدیدی با او به امضائ برساند و به عنوان بازیکن ذخیره در جام ورثینگتون ، مقابل اورتون از او استفاده کند. مایکل در دقیقه 86جانشین ترسورلومانا شد.
چوپرا پیش از پیوستن به واتفورد (مارس2003)و ناتینگهام فارست ، در سال 2004به عنوان بازیکن قرضی ، در مسابقه بین نیوکاسل و 2تیم بارسلونا و بایر لورکوزن ، نیمکت نشین بود. او این فصل در تیم کاردیف سیتی بازی می کند و در تمامی مسابقات شرکت دارد. گرچه کاردیف ، بازی مقابل پریستون نورثلند را از دست داده ، اما در بالای جدول قرار دارد. اگر تیم چوپرا به همین صورت پیش رود، فصل آینده در برابر نیوکاسل بازی خواهد کرد؛ نیوکاسلی که 2بر یک در مقابل فولام شکست خورد و مورد انتقاد شدید هواداران و مطبوعات قرار گرفت و در واقع در آغاز فصل جدید مسابقات ، حضور کم فروغی داشت. گرچه چوپرا شانس حضور منظم در راه راه پوشان سفید سیاه نیوکاسل را داشت ، اما تصمیم گرفت تا در جایی دیگر نیز شانس خود را امتحان کند. او پس از 4 سال حضور در نیوکاسل و گذراندن چند فصل به عنوان بازیکن قرضی در واتفورد، ناتینگهام فارست ، بارنسلی (2004 2005) تیمی که در مدت حضور در 38بازی ، 17گل به ثمر رساند، به کاردیف پیوست. کاپیتان سابق نیوکاسل ، باب مانکور اظهار می کند که از سطح بازیهای اخیر نیوکاسل راضی نیست و نباید به بازیکنانی همچون چوپرا اجازه ترک تیم داده شود.
یکی از هواداران همیشگی و پروپا قرص نیوکاسل می گوید: چوپرا نباید باشگاه دوران کودکی اش را ترک می کرد، او با قلب خود برای نیوکاسل بازی می کرد. نیوکاسل حاضر به امضای قرارداد مجدد با او بود، اما چوپرا ترجیح داد برای کاردیف بازی کند. او جانشین جرمی کامرونی شد که با مبلغ 3میلیون پوند به بیرمنگام فروخته شد. سخنگوی باشگاه کاردیف می گوید که او امتیاز این فصل مسابقات است.
چوپرا بازیکنی کامل است و بدرستی به لیگ برتر فراخوانده شده و لایق این لیگ حرفه ای است. او 90 دقیقه کامل و بدون وقفه در زمین می دود. مایکل همه آنچه لازمه یک مهاجم خوب است ، دارد؛ مهارت و فوت و فن بازی ، سرعت و ارتباط بسیار خوب. کاردیف ، فصل خوبی را آغاز کرده و امیدوار است در این فصل از رقابت ها با حضور چوپرا، مقابل تیم سابق او بخوبی ظاهر شود. در یک جمله حامیان باشگاه کاردیف می گویند: نیوکاسل ، متشکریم.

فوتبال جزیره و آسیایی تباری دیگر


زش رحمان ، جوانی با استعداد و با ذوق ، بازیکن میانی سابق فولام ، آموزش دیده آکادمی این باشگاه ، متولد بیرمنگام و یک انگلیسی آسیایی تبار است. او پیشرفت سریعی در تیم جوانان فولام داشت و پس از بهبود شکستگی ناحیه کف پا که باعث شد در فصل رقابت های 2002 2003 مدتی طولانی از میادین مسابقات دور بماند، با موفقیت های دوباره ای روبه رو شد. بازیهای چشمگیر او در نخستین حضورش در مسابقات ، باعث شد تا به عنوان بازیکن قرضی در بیرمنگام حضور یابد و 2 گل به ثمر برساند. اما مدیر باشگاه فولام (کریس کولمن) از او خواست تا دوباره به تیم خود برگردد، چرا که ترقی و پیشرفتش را در تیم سابق رحمان می دید. بنابراین در سپتامبر و آوریل دو حضور موفق در فولام داشت. اندی کول ، بازیکن حال حاضر پورتس موث که در فصل رقابت های 2005به صورت قرضی در فولام بازی می کرد، می گوید: «بازیکنان آسیایی تنها زمانی می توانند پیشرفت چشمگیری داشته باشند که حمایت شوند» و او حامی رحمان است.
کول ادامه می دهد: زش یکی از نخستین بازیکنانی آسیایی است که در لیگ برتر بازی می کند، او با استعداد است و سعی خود را نیز برای بهتر شدن می کند.
صادقانه بگویم ، رحمان در سطح بسیار بالایی قرار دارد و زمانی که با او صحبت می کنم ، هرگز به این که یکی از اولین بازیکنانی آسیایی لیگ برتر انگلیس است ، اشاره ای نمی کند، اما مطمئن هستم که او در ذهن خود نیز مشغول بازی است . به اعتقاد من ، او می تواند پیشتاز تغییرات باشد و فکر می کنم پیش از رسیدن به اوج ، این اتفاق خواهد افتاد. مانند تمامی بازیکنان لیگ برتر، رحمان نیز باید قدرت و توانایی حضور در این مسابقات را داشته باشد، برای من فرقی نمی کند که او دارای چه ملیتی و از چه خانواده ای است ، تنها چیزی که اهمیت دارد، این است که قدرت بازی در میدان را دارد. او بازیکن قابلی است و استحقاق هر نوع موفقیتی را دارد چرا که در راه سختی پا گذاشته که باید هزینه های زیادی بپردازد. از دیگر بازیکنان آسیایی که قبلا پیراهن لیگ برتر انگلیس را بر تن داشتند، می توان به مایکل چوپرا، هارپال و سینگ اشاره کرد. اخیرا رحمان ، مدافع میانی فولام به مدت 3 سال با کوئینز پارک رنجرز و با مبلغ نامعلومی قرارداد بسته است . او پس از پیوستن کارلوس بوکانگرا به فولام ، جایگاه دفاعی خود را در این تیم از دست داد. بنابر این تصمیم گرفت به تیم کوئینز پارک رنجرز بپیوندد و جایگزین دنی شیتو شود. دنی نیز به واتفورد رفت. رحمان در گفتگویی که با پایگاه اینترنتی کوئینز پارک رنجرز انجام داده ، گفته است: من می خواهم فوتبال بازی کنم. در آمد بیشتر برای من جذابیت ندارد.
می توانستم نیمکت نشینی در فولام را تحمل کنم و دستمزد بیشتری نیز بگیرم ، اما من چنین چیزی را نمی خواستم. این جابه جایی ، مثل این است که از خانه ای به خانه دیگرم رفته باشم. اکنون به مسابقات فکر می کنم و منتظر بازیهای آینده در تیم جدید خود هستم.
مدیر باشگاه کوئینز پارک رنجرز می گوید: زش رحمان کنترل خوبی روی توپ دارد و کارش را به خوبی انجام می دهد. او دائم به پیشرفت فکر می کند. رحمان امیدوار است که شایستگی هایش مورد قضاوت قرار گیرد. نه این که با شیتو مقایسه شود.
او می گوید: مردم سعی می کنند که ما را با یکدیگر مقایسه کنند، چراکه به محض ترک شیتو، من به تیم پیوستم ، اما ویژگی دفاعی من بسیار با دن تفاوت دارد.
رحمان که از پدری پاکستانی و مادری انگلیسی و در بیرمنگام (1983)متولد شده است ، می گوید: تمام تمرکزم در میدان ، روی بازی است ، سعی خود را خواهم کرد تا دیگر بازیکنان آسیایی از بازی من در میدان لذت ببرند. بازیکنان جوان آسیایی الگویی در لیگ برتر ندارند، بنابراین کسی به دنبال بازیکنان آسیایی و دعوت آنان به لیگ نیست ، شاید نبود استعداد و نبوغ کافی یا تغذیه صحیح و مناسب و گاهی نیز پیشداوری ها باعث عدم حضور مداوم آنان شده است.
رحمان حضور خود را در لیگ حرفه ای انگلیس از افتخاراتش می داند و می گوید: از زمانی که کودک بودم ، همیشه آرزو داشتم در لیگ برتر بازی کنم و سرانجام این رویا به حقیقت پیوست. من نیز مانند هر کس دیگری بازی را از خیابان ها شروع کردم و در تیم ساتردی و ساندی و همچنین در تیم مدرسه بازی می کردم. در دیستریک و کانتی نیز حضور داشتم و اینجا قصه آغازین پیوستن من در 12 سالگی به فولام بود.
او می گوید: فکر می کنم اگر شما به اندازه کافی توانا باشید، هیچ تفاوتی بین شما و دیگر بازیکنان غیرآسیایی نخواهد بود. همان طور که گفتم بازیکنان جوان آسیایی الگویی در لیگ برتر ندارند و کودکان نیاز دارند از کسی الگوبرداری کنند. پدر و مادر من ، بزرگترین حامیان من بودند. به همان اندازه که مشوق من به بازی فوتبال بودند، مرا نیز ترغیب به ادامه تحصیل می کردند.
مادرم بشدت مراقب سلامت و تغذیه من بود. گرچه همیشه پشتیبان من بودند، اما گاهی احساس می کردم که چندان نیز راضی نیستند. مثلا درست زمانی که باید به مسجد می رفتم ، پنهانی با دوستانم بازی می کردم. گاهی نیز پدر و مادرم هنگام بازی مچ مرا می گرفتند و من خشکم می زد، اما اکنون که به گذشته نگاه می کنم ، می خندم. گرچه شاید در آن زمان ، برایم خنده دار نبود. رحمان درباره رفتارهای نژادپرستانه در فوتبال و در تیم خود می گوید: خوشبختانه در این خصوص ، هیچ گونه تجربه ای ندارم.
چیزهایی در این خصوص در لیگ آماتورو ساندی لیگ شنیده ام. او درباره جداسازی لیگهای کودکان آسیایی و انگلیسی می گوید: اصلا موافق چنین چیزی نیستم. اعتقاد من بر ادغام تیمهاست. اگر شما به اندازه کافی قدرتمند باشید، قادر به بازی هستید و نیازی به جداسازی نیست.
او در پاسخ به تعداد اندک بازیکنان آسیایی سال گذشته در لیگ برتر با تعجب می گوید: شایعه است. فکر می کنم تعداد زیادی از بازیکنان آسیایی در لیگ برتر حضور دارند. حضور مایکل چوپرا و شاهد احمد، گواه این مساله است و همین باعث خواهد شد تا بازیکنان آسیایی کم کم در لیگ حرفه ای حضور پررنگ تری داشته باشند. شناخت بیشتر مردم از آنان باعث می شود که تفکرات منفی و پیشداوری درباره آسیایی ها از بین برود. رحمان به جوانان مشتاق فوتبال آسیایی توصیه می کند که هرگز از درس و مدرسه غفلت نکنند: شما هرگز نخواهید توانست عاقبت حضور خود را در فوتبال حدس بزنید، پس باید در جایی دیگر مورد حمایت قرار گیرید. اگر می خواهید بازیکن حرفه ای فوتبال شوید، مانند دیگر بازیکنان جوان باید خود را فدا کنید.


فریده سبز علیزاده
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها