تالاب معروف خوزستانی‌ها در نبود دیپلماسی آب می‌سوزد

هورالعظیم و یک نقد ظریف

نـــــــــی‌‌زارهــــای هورالعظیم می‌سوزند و این ریه‌های مردم خوزستان است که علاوه بر آلودگی‌های نفتی و گرد و غبار با دود نیزارهای بخش عراقی هورالعظیم نیز پر می‌شود.
کد خبر: ۱۱۵۵۶۱۰

همسایگی با کشوری جنگزده در غیاب دیپلماسی مناسب برای وادار کردن عراق به انجام تعهدات بینالمللی در زمینه محیطزیست، زندگی خوزستانیها را مختل کرده و روزهای تعطیل ناشی از آلودگی را در این استان افزایش داده است.

دود ناشی از سوختن نیزارهای عراق، در آسمان هویزه، اهواز و بخشهای مجاور این تالاب به چشم زیستمندان منطقه می رود اما هیچ مسئولی مسئولیت این مشکل را بهعهده نمیگیرد. دیروز رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در حاشیه جلسه هیات دولت نسخه پیچید که مردمی که از این آلودگیها به تنگ آمدهاند از ماسک استفاده کنند؛ چون آتش سوزی خارج از ایران است. این راهکار در کنار پیکر خشکیده تالابهایی مانند هامون ثابت می کند در دستگاه دیپلماسی کشور تلاشها برای به جریان انداختن دیپلماسی آب از مقام وعده و حرف فراتر نرفته است.

راهحلهای ماسکی

گاومیشهای سوخته هورالعظیم نیز با پوستهای سوخته شان گواهی میدهند که آب هور العظیم را دزدیدهاند، اما انگار آب در دل برخی مدیران تکان نمی خورد؛ مدیرانی که در روزهای اول سوختن گاومیشها و دارایی خوزستانیها را تکذیب می کردند، اما بالاخره وقتی تصاویر گاومیش های سوخته پخش شد ناچار به اقرار شدند.

حدود 20 روز از آتش گرفتن هور میگذرد و دود غلیظ ناشی از آن آسمان اهواز را هم سیاه پوش کرده است. اما دیروز رئیس سازمان حفاظت محیطزیست در حاشیه نشست هیات دولت به مردم توصیه کرده است از ماسک استفاده کنند، زیرا از دست آنها کاری ساخته نیست. او درباره اقدامات بینالمللی سازمان متبوعش برای کاهش آثار ناشی از آتشسوزی هورالعظیم نیز به آنا گفت: آتشسوزی هورالعظیم داخل ایران نیست و در خاک عراق اتفاق افتاده است؛ خوشبختانه آتش آن به ایران نمیرسد!

دعوا بر سر محل وقوع آتشسوزی

مردمی که برایشان نسخه ماسک زدن تجویز میشود، همانهایی هستند که روزگاری معیشتشان با تالاب گره خورده بود، اما این روزها مجموعه سیاستهای غلط در منطقه و نبود همکاریهای بینالمللی تالاب زنده را به پیکرهای تبدیل کرده که بلای جان مردم شده است. اما آیا نمیشود با تامین حقابه تالاب از طریق ایران از درد و رنج مردم کاست؟ مسعود باقرزاده کریمی، معاون دفتر زیستگاه و امور مناطق سازمان حفاظت محیطزیست به جامجم میگوید: آتشسوزی هورالعظیم در بخش عراقی این هور اتفاق افتاده است. رسیدن آب از سمت ایرانی هور زمان میبرد. قسمتی که از ایران آبگیری میکند با مکان آتشسوزی 50 تا 60 کیلومتر فاصله دارد.

به گفته او، اگر همین امروز آب وارد عراق شود، یک ماه طول میکشد به سمت عراقی هور آب برسد. علاج مشکل آتشسوزی آبگیری از سمت ایران نیست.

معاون دفتر زیستگاه و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست بیان میکند: در سمت عراق آب در هور نمیماند و استفادههای دیگری از آب میشود و مشکل مقابله با آتش این نیست که از ایران آب رها کنیم.

او که درباره دلیل آتشسوزی در هور اطلاع دقیقی ندارد از وجود اختلاف نظر در مسئولان ایرانی و عراقی بر سر اینکه کدام قسمت هور آتش گرفته، خبر میدهد.

ضعف دستگاه دیپلماسی

گرچه باقرزاده کریمی درباره نقش دستگاه دیپلماسی در وضعیت این روزهای هورالعظیم اظهار بیاطلاعی میکند، اما علی محمد شاعری، عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس در گفتوگو با جامجم از ضعف دستگاه دیپلماسی خبر میدهد.

او میگوید: محیطزیست مرز نمیشناسد. محیطزیست یک موضوع فرامرزی و فرامنطقهای است و منافعش متعلق به همه مردم جهان است. حفاظت از محیطزیست نیازمند یک همکاری بینالمللی و منطقهای است. وزارتخارجه بهعنوان نماینده ایران برای دیپلماسی محیطزیست باید نقش خود را ایفا کند.

به گفته شاعری، در این شرایط وزارت خارجه نقش اساسی دارد تا با همکاری سازمان محیطزیست دولت عراق را وادار کند سریعتر این مشکل را رفع کنند. مسئولان نمیتوانند بسادگی در این مسائل از خود سلب مسئولیت کنند.

او تاکید میکند: بسیاری از مشکلات نوار مرزی، نیازمند همکاری مشترک است. چالشهایی که در زمینه ریزگرد و حقابه زیستگاههای مرزی مثل هورالعظیم وجود دارد، به همکاری منطقهای بین ایران و عراق نیاز دارد.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس ادامه میدهد: حتی اگر کشورهای دیگر کانون آسیب رساندن به کشور ما هستند، باید در چارچوب همکاری منطقهای مشارکت آنها را جذب کنیم.

این نماینده مجلس ادامه میدهد: کشور عراق عضو کنوانسیونهای محیطزیستی است. براساس همین معاهدات بینالمللی باید دامنه همکاریها را تعریف کنیم. تاکنون همکاری خوبی بین دولتهای ایران و عراق در زمینه مقابله با چالشهای محیطزیست صورت نگرفته است. وزارت خارجه درباره این موضوع نباید بیتفاوت باشد و باید وارد عمل شود.

سرطان سدسازی ترکیه

به گفته شاعری، یک میلیون هکتار از تالابهای عراق خشک شده است و این مساله به خاطر کاهش حقابه تالابها براثر احداث سدهای مطالعه نشده در کشور ترکیه است.

او میافزاید: فعالیتهای زراعی و کشاورزی غیرعلمی و بهرهبرداری غیراصولی از سرزمین همچنین مهاجرت بیرویه مردم و رهاسازی اراضی کشاورزی به همراه نبود مدیریت منابع در کشور عراق، سبب شده است که تالابهای این کشور خشک شود.

شاعری آتشسوزی هور را معلول چند علت میداند و تصریح می کند: علت اصلی آتشسوزی در هورالعظیم گرمایش زمین و کاهش شدید حقابه تالابهای عراق است که عوامل انسانی آن را تشدید کرده، حتی ممکن است برخی افراد به قصد تخریب و تجاوز به این عرصهها، آتشافروزی کرده باشند.

چانهزنی برای آب

طاهر جومست، کارشناس سیاست خارجه در اینباره به جامجم می گوید: برای حل چنین مشکلاتی باید با کشورهای منطقه وارد مذاکره حولمحور آب شد. طبق کنوانسیون و معاهدات جهانی و بینالمللی با محوریت آب، کشورهای بالادستی رودها نمیتوانند با هرگونه اقدامات مخاطرهآمیز خود دسترسی کشورهای پایین دستی را به جریان آب مختل کنند. از این بابت، کشورهایی که بیشترین مشکل را برای ایران ایجاد کردهاند ترکیه و افغانستان هستند که با ساخت سدهای متعدد و بزرگ روی مسیر رودها، حیات محیطزیست ما را تحتتاثیر قرار میدهند.

آنطور که او توضیح میدهد درچنین شرایطی توجه به هیدروپلیتیک (اهمیت سیاستگذاری با محوریت آب و منابع آبی)، حیاتی به نظر میرسد.

هیدروپلیتیک، هنر و اقدام درک و همکاری بر سر منابع آبی فرامرزی مشترک به نحوی برابر و پایدار است. بحران آب همانگونه که در علم هیدروپلیتیک بررسی می شود، مساله ای فراتر از توان کشوری واحد برای حل آن است و نیازمند همکاری جمعی کشورهای منطقه است.

ایلیسو، بحران ساز منطقه

سدسازیهای بیقاعده ترکیه روی دجله و فرات نه تنها تمدن میانرودان را در معرض خطر جدی قرار داده بلکه به دلیل خشک شدن تالابهای عراق و گسترش کانونهای گرد و غبار، علاوه بر ایران، تا کیلومترها دورتر را تحت تاثیر قرار میدهد.

مقامات ترکیه در اجلاس بینالمللی گرد و غبار که دوم تیر سال گذشته در تهران برگزار شد، از امضای هرگونه سندی که بر نقش سدسازی و ایجاد گرد و غبار تاکید داشت، ممانعت و مخالفت خود را با بندهایی از بیانیه پایانی این اجلاس اعلام کردند تا بلایی که بر سر منطقه میآورند، برای آنها تبعات حقوقی نداشته باشد. آنها حتی در پاسخ به رسانههای ایرانی هم تمام مباحث مطرح شده در زمینه اثرات مخرب سدسازی ترکیه بر منطقه و کاهش حقابه دجله و فرات را رد و تاکید کردند فقط در دو سالی که سد ایلیسو آبگیری میشود، مردم عراق ممکن است با مشکل کم آبی مواجه شوند اما بعد از آن، همه چیز رو به راه خواهد شد و حقابه دجله و فرات تامین میشود. طرح گاپ و سدهای زیر مجموعه آن که قرار بود با منابع مالی بانک جهانی اجرا شود، چند دهه قبل با لابی گسترده اعراب از این منابع مالی محروم ماند ولی ترکیه از سدسازی روی دجله و فرات دست برنداشت و با همکاری رژیم اشغالگر قدس، این طرحها را تکمیل کرد.

لیلا مرگن – جامعه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها