سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
به وقت شام
ابراهیم حاتمیکیا
با وجود گذشت چند سال از شکلگیری پدیده داعش تا امسال و فیلم «به وقت شام» هیچ تلاش مهمی برای به تصویر کشیدن دلیری جوانان کشورمان در ریشه کن کردن این پدیده شوم صورت نگرفته بود.
در این فیلم، یونس (هادی حجازیفر) همراه علی (بابک حمیدیان) فرزندش مامور میشوند تعدادی از مردم باقیمانده شهر تدمر را با هواپیمای مسافربری به دمشق برسانند. در این پرواز علاوه بر مردم تعدادی از اسرای داعشی هم حضور دارند که با انجام دسیسه هایی، کنترل هواپیما را به دست میگیرند و باقی ماجراها.این فیلم در زمان قدرت داعش در سوریه میگذرد و در جشنواره گذشته در هشت بخش نامزد دریافت سیمرغ بلورین شد و در نهایت توانست سه سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی، بهترین موسیقی و بهترین صداگذاری را دریافت کند.
خلبان
جمال شورجه
«خلبان» را میتوان ادای دینی کامل به رشادت شهید عباس دوران دانست. داستان فیلم از این قرار است که در کوران جنگ ایران و عراق، قرار بود کنفرانس غیرمتعهدها در بغداد برگزار شود که عباس دوران (خلبان) خود را به عراق رساند و هواپیمایش را به محل برگزاری اجلاس زد و به شهادت رسید.جمال شورجه درباره این فیلم میگوید: در زندگی این شهید، فراز و نشیبهای دراماتیک خوبی وجود دارد و در نهایت نیز با عملیات استشهادی توانست کنفرانس غیرمتعهدها را که قرار بود سال 62 در بغداد برگزار شود، لغو کند. هواپیمای شهید در یکی از میادین اصلی بغداد سقوط کرد، ولی ما این مهم را در فیلم اینگونه نشان دادیم که شهید عباس دوران هواپیمای خود را به هتلی که کنفرانس غیرمتعهدها در آن برگزار شد، کوبیده است؛ چرا که هم وجهه نمایشی فیلم زیباتر میشد و هم ایجاد خلل در برگزاری کنفرانس منطقیتر جلوه میکرد.
«عقاب ها»
ساموئل خاچیکیان
«عقاب ها» بر اساس داستان واقعی نجات خلبان ایرانی به نام یدا... شریفیراد به وسیله کردهای عراقی و انتقال او به ایران ساخته شد و سال 1364 به اکران عمومی درآمد.
ماجرای فیلم از این قرار است که در سالهای جنگ ایران و عراق یکی از هواپیماهای ارتش ایران بعد از انجام مأموریتی در خاک عراق (کردستان عراق) مورد حمله عراقیها قرار میگیرد، اما خلبان آن با چتر نجات فرود میآید و در نهایت به کمک یکی از تکاوران ایرانی که برای انجام مأموریتی با لباس مبدل وارد کردستان عراق شده، نجات مییابد.
عقابها، یک فیلم کاملا قهرمان محور و از پرفروشترینهای تاریخ سینمای ایران است که سال 64 درحالیکه جمعیت ایران نزدیک به 45 میلیون نفر بود، به فروشی معادل 738 میلیون و 620 هزار تومان دست یافت.
اخراجیها 2
مسعود دهنمکی
اخراجیها 2 ادامه داستان اخراجیها یک است و اینکه اخراجیهای اسیر شده به اردوگاهی به سرپرستی رسول میروند از طرفی خانواده آنها که قصد مسافرت به مشهد را داشتند، اما منافقین با ربودن این هواپیما و فرود آن در کشور عراق، صدام حسین قصد سوءاستفاده تبلیغاتی دارد و به افراد درون اردوگاه دستور میدهد که در روزی آهنگ واویلا لیلی را در جلوی خبرنگاران بخوانند و برقصند و ربودهشدگان هم درخواست پناهندگی کنند در صورتی که در آخر برگه درخواست پناهندگی را پاره کرده و اسرا سرود ای ایران را میخوانند.
ارتفاع پست
ابراهیم حاتمیکیا
ابراهیم حاتمی کیا در فیلم «ارتفاع پست» روایت فردی جنگزده را بیان میکند که مشکلات مالی پس از جنگ به قدری او را به تنگ آورده که دیگر طاقت ماندن و زندگی کردن در شهرش را ندارد. به همین خاطر تصمیم میگیرد همراه خانوادهاش با ربودن هواپیما به کشور دبی سفر کند تا خود را به یک آزادی که در ذهن خودش پرورانده برساند. ارتفاع پست، فیلم جذابی است، به نحوی که باوجود گذشت بیش از 95درصد فیلم در محیط بسته هواپیما، اما با اتمام آن مخاطب باز هم حاضر نیست از صندلی سینما بلند شود و تمایل دارد بداند جایی که در نهایت خلبان، هواپیما را فرود آورده، کجاست؟ در این فیلم علاوه بر حمید فرخ نژاد و لیلا حاتمی بازیگرانی مانند گوهر خیراندیش، رضا شفیعی جم، امیر آقایی و... نیز حضور دارند.
آژانس شیشهای
ابراهیم حاتمی کیا
آژانس شیشهای فیلمی ایرانی به کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا و محصول پاییز سال 1376 و برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم در شانزدهمین دوره جشنواره فیلم فجر است.
این فیلم هشت سیمرغ جشنواره فیلم فجر را را به خود اختصاص داد، از جمله رضا کیانیان بهخاطر بازی در نقش مأمور دولتی در این فیلم جایزه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را دریافت کرد.
داستان فیلم از این قرار است که حاج کاظم دوست همرزمش عباس را پس از سالها در یکی از خیابانهای شلوغ تهران میبیند. عباس با همسرش نرگس برای مداوای ترکشی که در گردن دارد عازم بیمارستان است. حاج کاظم که با اتومبیلش مسافرکشی میکند، او را به بیمارستان میبرد و پزشک معالج وضعیت عباس را بحرانی تشخیص میدهد و اصرار میکند که در اسرع وقت عباس به بیمارستانی در لندن منتقل شود. زن و شوهر در خانه حاج کاظم ساکن میشوند تا مقدمات سفر مهیا شود. بهمن پزشک همرزمشان ویزای سفر را تهیه میکند و حاج کاظم نیز با فروش اتومبیل خود درصدد تهیه هزینه بلیت هواپیماست و باقی ماجرا .
اسکادران عشق
سعید حاجی میری
«اسکادران عشق» فیلمی به کارگردانی سعید حاجی میری ساخته سال ۱۳۷۵ است.داستان فیلم از این قرار است که گروهی قاچاقچی میخواهند مجسمهای باستانی را از ایران خارج کنند که عدهای ناشناس آن را میدزدند. از طرفی «فرید» خلبان جوانی است که مامور شده برای سمپاشی به نزدیکی مرز ایران برود. نیروهای امنیتی در جستوجوی مجسمه دزدیده شده، به سرنخی میرسند که فرید را وارد ماجرا میکند؛ سرنخی که باورکردنی نیست.
دایره سرخ
جمال شورجه
«دایره سرخ» فیلمی به کارگردانی جمال شورجه است که سرگذشت یکی از خلبانان نیروی هوایی را به تصویر میکشد.
داستان فیلم از این قرار است که در یک عملیات هوایی، یک خلبان مجروح و معلول میشود. از طرفی دیگر، پدر همسر او که خود هم خلبانی بازنشسته است به ایران میآید و با دیدن حماسههای جنگ متحول میشود و آمادگی خود را برای جنگ اعلام میکند و بقیه ماجرا.
این فیلم بنا بر رای هیات داوران چهاردهمین جشنواره فیلم فجر به عنوان بهترین فیلم جشنواره آن سال انتخاب شد و فرامرز قریبیان، اردلان شجاع کاوه، محمد کاسبی، پریسا شاهنده و... از بازیگران
آن بودند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد