سیفالله ابوترابی، سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور در گفتوگو با جام جم آنلاین گفت: برخی از دفاتر با هدف افزایش درآمد یا به عبارتی سوء استفاده از شرایط مراجعه کنندگان تعویض کارت ملی را ملزم به تعویض شناسنامه نیز میکنند که این کار کاملا غیرقانونی است و مراجعه کنندگان نباید به این کار رضایت دهند.
ابوترابی درباره تعویض شناسنامه نیز افزود: تنها زمانی که شناسنامه فرد به هر دلیل مستعمل شده یا اینکه تغییراتی در اطلاعات هویتی وی ایجاد شده باشد، باید دارنده شناسنامه نسبت به تعویض آن اقدام نماید و در غیر این صورت تعویض شناسنامهها کاملا اختیاری و به میل دارندگان خواهد بود؛ بنابراین هیچ طرح یا مهلتی برای اینکار از سوی سازمان ثبت احوال کشور درنظر گرفته نشده است.
این مقام مسئول در سازمان ثبت احوال کشور هزینه تعویض شناسنامه را متناسب با دلیل تعویض اعلام کرد و گفت: بطور کلی هزینه تعویض شناسنامه براساس قوانین موجود به دو بخش تقسیم بندی شده که عبارت است از 25 هزار تومان برای شناسنامههایی که به دلیل فرسودگی تعویض میشوند و مبلغ 15 هزار تومان برای عکسدار کردن شناسنامه افراد 15 تا 30 سال که مشمول ماده یک قانون ثبت احوال میشوند.
سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور دریافت هرگونه مبلغ اضافه بابت تعویض کارت ملی را نیز ممنوع اعلام کرد و به خبرنگار ما گفت: از سال 1395 تا 1397 هزینه تعویض کارت ملی از سوی دولت کاملا ثابت درنظر گرفته شده و حتی دریافت یک ریال اضافهتر از مبلغ تعیین شده خلاف قانون است و هموطنان در صورت مشاهده تخلف، موضوع را در بخش ثبت شکایات سامانه سازمان ثبت احوال (www.sabteahval.ir) گزارش کنند.
ابوترابی تصریح کرد: مبلغ تعیین شده برای تعویض کارت ملی 20 هزار تومان است، اما برای ارایه خدمات حداکثر مبلغ 9 هزار تومان دریافت میشود و در نهایت مبلغ 2 هزار تومان هم برای تحویل کارت ملی از متقاضیان دریافت خواهد شد. بنابراین هزینه کل تعویض کارت ملی 31 هزار تومان خواهد بود.
این مقام مسئول درباره تعداد شناسنامههای جدید صادر شده از ابتدای دهه 90 تا کنون نیز گفت: تا پایان دیماه سال جاری 28 میلیون و 694 هزار و 350 جلد شناسنامه به صورت مکانیزه صادر شده که از این تعداد 15 میلیون و 525 هزار و 459 جلد مربوط به افراد بالای 15 سال بوده است.
وی تاکید کرد: روند صدور شناسنامههای جدید از ابتدای سال جاری سرعت بیشتری داشته است و صرفا در ده ماهه ابتدای سال جاری 4 میلیون و 507 هزار و 85 جلد شناسنامه مکانیزه برای نوزادان، تعویضی یا المثنی صادر شده است.
روند رشد جمعیت با شیب ملایم نزولی شده
ابوترابی در ادامه با اشاره به میزان جانشینی 2.1 درصدی جمعیتی کشورمان به خبرنگار ما گفت: جمعیت ایران از مرز 80 میلیون نفر گذشته و روند جانشینی جمعیت کشورمان یعنی تناسب متولدین و متوفیان نگران کننده نیست، اما با درنظر گرفتن عوامل تاثیرگذار در رشد جمعیت برآورد کردهایم در آینده با شیب ملایمی رشد جمعیت ایران نزولی باشد.
سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور ضمن تاکید بر 8 برابر شدن جمعیت ایران طی یک قرن اخیر تصریح کرد: ساختار جمعیتی کشورمان از ابتدای انقلاب اسلامی با درنظر گرفتن متولدین 1367 تا 1359 بگونهای بود که در ابتدای دهه هشتاد متولدین یاد شده به سن ازدواج رسیدند، بنابراین کاملا منطقی بود که از ابتدای دهه هشتاد تا ابتدای دهه 90 روند فرزندآوری صعودی باشد.
وی معتقد است متغیرهای ایجاد شده در ساختار جمعیتی کشور و همچنین برخی موارد اجتماعی دیگر عواملی هستند که باعث شده کارشناسان سازمان پیشبینی نزولی شدن ملایم روند تولد را در کشورمان داشته باشند.
ابوترابی درباره تعداد متولدین و متوفیان تا پایان دیماه سال جاری نیز به جام جم آنلاین گفت: براساس اطلاعات تعداد یک میلیون و 264 هزار و 280 نفر تولید در این دوره داشتیم که در مقابل 310 هزار 855 نفر فوتی نیز ثبت شده است.
این مقام مسئول آمار ثبت شده ازدواج و طلاق همین دوره را نیز به ترتیب 530 هزار 804 فقره ازدواج و 147 هزار و 413 فقره طلاق اعلام کرد و افزود: به دلیل مهاجرت افراد و سکونت آنها در شهرها یا استانهای مختلف نمیتوان نمودار صعودی یا نزولی تفکیک شده برای استانها در کوتاه مدت اعلام کرد به این دلیل که مثلا فردی متولد شهرستان رشت بوده و در تهران ازدواج کرده اما به هردلیل در استان مرکزی طلاقش ثبت شده است. بنابراین بهتر است در مقاطع 5 ساله یا ده ساله در این زمینه آمارها استخراج شوند.
110 میلیون رکورد در آرشیو الکترونیکی ثبت شده است
سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور در ادامه با اشاره بر اهمیت ثبت اطلاعات ایرانیان در آرشیو الکترونیکی اسناد ایران گفت: دستیابی به آرشیو الکترونیکی اسناد میتواند در ارایه خدمات به هموطنان بسیار تاثیرگذار و باعث کاهش هزینه باشد.
وی افزود: تاکنون 110 میلیون رکورد جمعیتی شامل تمام ایرانیانی که از سال 1297 شمسی به بعد اقدام به ثبت اسناد کردهاند اعم از اینکه فوت شده یا در قید حیات باشند در پایگاه ثبت کردهایم .
ابوترابی تصریح کرد: با درنظر گرفتن ثبت این تعداد رکورد هم اکنون ارایه خدمات سکونت محور شده به این ترتیب که هر فرد ایرانی در هرکجای کشورمان میتواند با مراجعه به مراکز مورد نظر اقدام به دریافت خدمات کند. به عنوان مثال در گذشته اگر فردی متولد آذربایجان غربی بود تعویض شناسنامه وی حتما باید در همان منطقه انجام میشد، اما براساس این برنامه همه خدمات سکونت محور شده است.
بیش از 250 هزار نام برای پسران و دختران داریم
ابوترابی درباره تعداد اسامی مجاز نیز به جام جم آنلاین گفت: هم اکنون بیش از 250 هزار رکود نام مجاز برای دختران و پسران در سامانه ثبت احوال ثبت شده است که والدین میتوانند از آنها بدون هیچ محدودیتی استفاده کنند، اما براساس قانون برخی نامها قابلیت ثبت در این سامانه را ندارند.
وی در ادامه افزود: براساس ماده واحده مصوب سال 1375 و ماده بیست قانون ثبت احوال مصوب مجلس شورای اسلامی آن گروه از نامها که ریشه ایرانی نداشته باشند و هیچ زمینهای از آنها در سرزمین جمهوری اسلامی ایران نباشد اعم از اروپایی، اسیایی یا هر منطقه دیگر ممنوع است و والدین نمیتوانند از آنها استفاده کنند.
این مقام مسئول تاکید کرد: برای نامهایی که سوابق نامگذاری آنها وجود ندارد بخشی در سامانه سازمان ثبت احوال تدارک دیده شده است که در کارگروه مخصوص آن با حضور کارشناسان – اعضای فرهنگستان، کارشناسان زبان اقوام، اعضای هیات علمی دانشگاهها و ... – تصمیمگیری میشود.
ابوترابی تصریح کرد: در این کارگروه نامهای مورد نظر توسط کارشناسان بررسی و کنترل میشوند به این ترتیب پس از تایید یا عدم تایید نام مورد نظر نتیجه در سامانه سازمان ثبت احوال در بخش فرهنگ نام و نام گزینی ثبت میشود و والدین میتوانند آن را ملاحظه کنند.
وی به والدین توصیه کرد قبل از انتخاب نام برای فرزندان خود میتوانند با مراجعه به بخش اختصاصی نام در سامانه سازمان ثبت احوال ( بخش فرهنگ نام و نام گزینی ) نسبت به مجاز یا غیر مجاز بودن نام مورد نظرشان آگاهی کامل بدست آورند تا در روز دریافت شناسنامه برای فرزندانشان دچار مشکل نشوند. این درحالی است که حتی اگر نام در سامانه نبود میتوانند جهت بررسی و تایید آن نیز از همان کارگروه اقدام کنند.
به گفته این مقام مسئول محبوبترین نام برای دختران کشورمان به ترتیب فاطمه، زهرا، زینب، یسنا، نازنین زهرا، آوا، ریحانه، رها و باران بوده است، این درحالی است که محبوبترین نامهای پسران نیز عبارتند از امیر علی، محمد، امیرحسین، علی، ابوالفضل، حسین، امیر عباس، محمدطاها، محمد حسین و محمد رضا که توسط والدین انتخاب شدهاند.
عماد عزتی / جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم