
خلیجفارس به دلیل شأن ژئوپلیتیکی در معادلات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی در منطقه و جهان، نقش بسیار فعال و تعیینکنندهای در امنیت ملی ایران دارد. خلیجفارس به عنوان یکی از مهمترین نقاط جهان دارای اهمیت بسیار زیادی در ابعاد استراتژیک، اقتصادی، سیاسی و... است و کشورهای متعددی برای نفوذ و ماندگاری در این نقطه تلاش داشتهاند و تلاش آنها همچنان ادامه دارد. خلیجفارس امروز برای ما سند افتخاری است که بیانگر ایستادگی، مقاومت و افتخار کشور و ایرانیان نیز حساب میشود.
یکی از شیطنتهایی که در سالهای اخیر شاهد آن بودیم، تلاش برای تغییر نام خلیجفارس به نام جعلی دیگری است که توسط برخی کشورهای حوزه خلیجفارس انجام شده است که ملت ایران در این راستا اعتراض خود را بخوبی بیان کردند و مانع این تغییر شدند.
متاسفانه اقدامات برخی کشورها از جمله عربستان، امارات، کویت و کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس متناسب با منافع ملی خودشان نیست، چراکه اگر براساس منافع ملیشان کار میکردند شاهد تنش آنها در منطقه با کشور بزرگی مانند ایران که به تنهایی سواحلش در خلیجفارس و دریای عمان از آنها بیشتر است و در تاریخ گذشته یک کشور بزرگی بوده که کل خلیجفارس محل رفت و آمد و تجارت و حوزه اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و حتی زبانی ایران بوده است، نبودند. اگر آنها براساس منافع ملیشان حرکت میکردند وارد عرصه مسائل مناقشهانگیز و بیثمری مانند تغییر نام خلیجفارس نمیشدند، چراکه خلیجفارس یک نام تاریخی است و طبق قدیمیترین نقشههای موجود که بسیاری از آنها را غربیها ترسیم کرده و در سفرنامهها نوشتند نام آن را خلیجفارس نوشتند.
با وجود چنین اسنادی در مورد خلیجفارس، هدف برخی کشورهای عربی از وارد شدن در این حوزه به استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران مربوط میشود، چرا که چهار ماه پس از آن شورای همکاری خلیجفارس ایجاد شده و قرار بر این بود که جنبه نظامی داشته و سپری در برابر انقلاب اسلامی ایران برای منافع غرب باشد.
غربیها به دلیل اینکه در ریاض سفارتخانه آمریکا و انگلیس در امارات، دبی و شارجه سفارتخانه و کنسولگری آمریکا و انگلیس آنها را تشجیع میکردند، وارد این مناقشه شده و نام خلیج رابه نام خودشان ثبت کردند و علت انجام چنین اقدامی از سوی آنها این بود که آمریکاییها خواهان حضور در خلیجفارس بودند و این حضورشان وابسته به این بود که قدرت مسلطی در این منطقه بویژه مانند انقلاب اسلامی موجب قطع منافع آمریکا شده بود. برخی کشورها آدرس اشتباه با این مفهوم که تغییر نام خلیجفارس موجب دستیابی بیشتر آنها به منافع میشود وارد عرصه شدند. این در حالی است که قطبنمای منافع کشورهایی مانند عربستان، کویت، امارات و قطر هرگز تغییر نام خلیجفارس را به عنوان موضوع نشان نمیداد؛ بلکه قطبنمای منافع آنها تنشزایی در منطقه است. به این معنی که زمانی منافع آنها حاصل میشود که وارد تنشزایی در برابر ما شوند.
پیش از انقلاب آمریکاییها در ایران بودند و به واسطه حضور رژیم گذشته منافع غرب در ایران تامین میشد و شاه به عنوان ژاندارم منطقه انجام وظیفه میکرد. اگر هم صحبتی از تغییر نام خلیجفارس مطرح میشد بسیار ضعیف بود، اما همین که دست آمریکاییها از کشورمان قطع شد این کشورها به نیابت از آمریکاییها وارد عرصه خصومت علیه جمهوری اسلامی ایران شدند و در واقع غربیها هم تلاش کردند این آتش را برافروختهتر کنند، چراکه تنش در منطقه به ضرر منطقه و به نفع غربیهاست. به این معنی که غربیها فلسفه وجودی پیدا میکنند که ناوهایشان در غنیترین منطقه نفتی و گازی جهان حضور داشته باشد. میتوان گفت تغییر نام خلیجفارس اقدامی به سفارش انگلیس و آمریکا و با ترغیب و تشویق آنها برای ایجاد فلسفه حضور نیروهای غربی در منطقه و ایجاد شکاف بیشتر میان کشورهای منطقه بود تا آنها بتوانند برای فروش سلاح در منطقه از آن استفاده کنند. با همین تغییر نام انبارهای کشورهای عربی را پر از سلاح غربی کردند، لذا دستاویزی برای غربیها در جهت کسب سودهای کلان از طریق فروش سلاح در منطقه بود و دستاویزی بود تا تنشی در منطقه ایجاد کنند و فلسفه وجودی برای حضور خودشان بهوجود آورند.
باید به این نکته هم اشاره کنم که برخی کشورهای عربی با تشویق انگلیسیها در جهت تغییر نام خلیجفارس در یونسکو تلاش کردند، اما همه کشورهای جهان بر علیه این مورد رای دادند. تاکنون چند بار در این ارتباط در یونسکو رایگیری شده و البته مستندات در ارتباط با تغییر نام خلیجفارس به خلیج عربی ارائه شده که رای نیاورد، چراکه بسیاری از کشورهای جهان سوم از جمله کوبا، ونزوئلا، سوریه و ... اعتمادی به کشورهای پادشاهی موروثی و وابسته آمریکا نداشته و از آن جلوگیری کردند. اختلافات زبانی و قومی دستاویز غربیها برای دشمن کردن ملتهاست.
جعفر قنادباشی/ کارشناس مسائل منطقه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد