سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
به گزارش جامجم آنلاین به نقل از لست سکند، با تعدادی از مرگبارترین توفان های بشری آشنا میشوید.
اما توفان چگونه ایجاد می شود؟ از وجود اختلال شدید فشار هوا گرفته تا برخورد دو جبهه هوای گرم و سرد در ایجاد این توفان های سهمگین موثراند و ساختمانها، درختان و هر چیزی که سر راهشان قرار بگیرند، نابود می کنند. این توفان ها در نقاط مختلف جهان به شکل های متفاوتی همچون تدباد، گردبادهای دریایی و خشکی ظاهر میشوند.
وقوع توفان اغلب با بارانهای شدید و سیلآسا همراه است. توفانهای عظیم و گردبادهای دریایی معمولا در عرضهای نزدیک به استوا رخ میدهند و از قدرت تخریب زیادی برخوردارند. بر اساس «مقیاس سفیر سیمپسون»، توفانها بسته به میزان قدرت و سرعت باد در ۵ گروه طبقهبندی میشوند؛ گروه یک یا نوع اول توفانها از شدت کمتری برخوردار هستند اما هر چه به توفانهای نوع ۵ نزدیکتر میشویم، شدت آنها بسیار بیشتر میشود.
5. توفان جین، ۲۰۰۴
توفان جین که بدترین طوفان سال ۲۰۰۴ محسوب میشود، با شروع تخریبش در جزایر هیسپانیولا، به سمت غرب حرکت کرده و قبل از این که در تاریخ ۲۵ سپتامبر به فلوریدا برسد، از جزایر کارائیب عبور کرد. توفان جین ۳ کیلومتر آنطرفتر از محل توفانهای فرانس و ایوان رخ داد که چند هفته قبلتر به وقوع پیوسته بودند. این توفان با بارش باران همراه شده و موجب وقوع سیل در مناطق مختلف شد. طی توفان جین، ۳۰۰۶ نفر در هائیتی، ۷ نفر در پورتوریکو، ۱۸ نفر در جمهوری دومینیکن و ۴ نفر نیز در فلوریدای آمریکا جان باختند. خسارات مالی ناشی از این توفان، در حدود ۶٫۸ میلیارد دلار برآورد شده است.
۴. توفان کاترینا، ۲۰۰۵
توفان کاترینا که یکی از مهلکترین توفانهای رخ داده در اقیانوس اطلس است، از جمله خاطرات تلخ سال ۲۰۰۵ به شمار میرود. این توفان در تاریخ ۲۳ آگوست در باهاماس شروع شده و با شدتی که در خلیج مکزیک گرفت، به توفان نوع ۵ تبدیل شد. بیش از ۹۰ درصد از شهرهای ساحلی نزدیک رودخانهی میسیسیپی، غرق در سیل شدند. توفان، قایقهای نزدیک ساحل را به سمت شهرها رانده و به ساختمانها کوبید. خانهها و خودروهای داخل شهر، شدیدا توسط توفان آسیب دیدند. سیلی که در پی توفان کاترینا شکل گرفته بود، تا فاصلهی ۱۰ الی ۱۲ کیلومتری داخل شهرها نیز رسید. بیشترین خسارات توفان کاترینا نصیب ایالت نیو اورلئان آمریکا شد؛ طی این حادثه، ۸۰ درصد از شهر و نواحی اطرافش در آب فرو رفته، تمامی ارتباطات تلفنی شهر قطع و بسیار از مردم نیز در آب غرق شدند.
۳. توفان گالوستون، ۱۹۰۰
تقریبا ۶۰۰۰ الی ۱۲۰۰۰ نفر جان خود را در توفان مرگبار گالوستون از دست دادند. این توفان که سرعتی برابر با ۲۳۳ کیلومتر بر ساعت داشت، در تاریخ ۸ سپتامبر سال ۱۹۰۰ در گالوستون تگزاس شروع شد. مردم این شهر، به دلیل پیشبینی نادرست ادارهی هواشناسی، آمادگی رویارویی با خطرات توفان را نداشتند. زمانی که توفان به جزیره گالوستون رسید، ساکنان آن، شدیدا متعجب شدند. این توفان یا بهتر بگوییم، این سونامی که ۴٫۵ متر ارتفاع داشت، بیشتر بخشهای شهر که تنها ۲٫۵ از سطح دریا بلندتر بودند را از بین برد. بسیاری از مردم جان خود را از دست دادند. توفان گالوستون، ضعف این جزیره در مقابل بلایای طبیعی را به خوبی نشان داد. پس از وقوع این توفان، ارتفاع جزیرهی گالوستون تا ۵ متر افزایش یافته و دیوارهای به بلندی ۵ متر برای مقابله با امواج سهمگین دریایی، در سواحل این شهر ساخته شد.
۲. توفان میچ، ۱۹۹۸
توفان میچ یکی از مخربترین توفانهای تاریخ و سال ۱۹۹۸ محسوب میشود. سرعت این توفان برابر با ۲۹۰ کیلومتر بر ساعت بود. توفان میچ در تاریخ ۲۲ اکتبر سال ۱۹۹۸ در دریای کارائیب شکل گرفته و کم کم با سرعت گرفتن، به توفان نوع ۵ تبدیل شد. این توفان افسارگسیخته، به هر کجا که میرفت، خسارات بسیار زیادی به بار میآورد.توفان میچ، موجب بارش بسیار زیاد باران در هندوراس، نیکاراگوئه و گواتمالا شد. تقریبا ۱۱۰۰۰ نفر طی این حادثه جان باخته و همین تعداد نیز در توفان گم شدند. پس از این توفان، حدودا ۲٫۷ میلیون نفر بیخانمان شدند و ۶ میلیارد دلار نیز خسارت مالی بر شهرهای مختلف وارد آمد.
۱. توفان بزرگ ۱۷۸۰
قدمت وقوع مرگبارترین توفان تاریخ به سال ۱۷۸۰ باز میگردد که طی آن ۲۰٫۰۰۰ الی ۲۲۰۰۰ نفر جان خود را در مجمعالجزایر «آنتیل کوچک» از دست دادند. این توفان مابین ۱۰ الی ۱۶ اکتبر سال ۱۷۸۰ رخ داد و سرعتی بالغ بر ۳۲۰ کیلومتر بر ساعت داشت. این توفان پس از عبور از باربادوس، به جزیرهی مارتینیک، سنت لوسیا و دیگر جزایر دریای کارائیب رسید. از آنجایی که این توفان در بحبوحهی انقلاب آمریکا رخ داد، ناوگان دریایی فرانسه و بریتانیا که بر سر تصاحب مناطق مختلف با یکدیگر رقابت میکردند، متحمل خسارات بسیار زیادی شدند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد