برخی هم در دانشگاههای خود را به روی داوطلبان میگشایند و با برگزاری همایش و نمایش امکاناتشان، آنها را به ادامه تحصیل در دانشگاه خود تشویق میکنند، چیزی که ده پانزده سال پیش، داوطلبان به خواب هم نمیدیدند.
به گزارش جامجم، از 838 هزار و 972 داوطلب حاضر در جلسه آزمون 838 هزار و 929 داوطلب مجاز به انتخاب رشته شدهاند. یعنی تنها 43 نفر مجاز نشدهاند تنها 43 نفر! این که چیزی نیست، حتی همین 43 نفر هم میتوانند انتخاب رشته کنند و در رشتههایی شرکت کنند که تنها براساس سوابق تحصیلی (معدل کتبی دیپلم) دانشجو میپذیرند، آنقدر ظرفیتها زیاد است که دانشگاهها از غایبان و کسانی که رغبتی به شرکت در آزمون خطیر کنکور نداشتهاند، به انتخاب رشته دعوت کردهاند.
دانشگاه ما را انتخاب کنید لپتاپ جایزه بگیرید
امروز دانشگاهها برای جذب دانشجو با هم رقابت میکنند. دفترچه انتخاب رشته را که باز کنید، خودتان به چشم میبینید.
به عنوان مثال، دانشگاه یزد به داوطلبان برتر کنکور سراسری (رتبههای زیر 100) که این دانشگاه را برای تحصیل انتخاب کنند، تسهیلات 500 هزار تومانی اعطا میکند.
دانشگاه بجنورد نیز به داوطلبان برتر آزمون سراسری سال 96 که این دانشگاه را برای ادامه تحصیل انتخاب کنند، 350 هزار تومان به صورت ماهانه پرداخت میکند. همچنین این دانشگاه به داوطلبان برتری که این دانشگاه را برای ادامه تحصیل انتخاب کنند، لپتاپ اهدا میکند.
سرپرست دانشگاه فرهنگیان نیز از اعمال سیاستهای تشویقی مادی و معنوی این دانشگاه برای جذب رتبههای برتر کنکور سراسری 96در دانشگاه فرهنگیان خبر میدهد.
به گفته دکتر محمود مهرمحمدی، این دانشگاه به دارندگان رتبههای دو رقمی کشوری، کمک هزینه تحصیلی به اندازه صددرصد وجهی که طبق قانون از حقوق دانشجو معلمان کسر میشود، اعطا خواهد کرد.
اما دانشگاه صنعتی اصفهان، گوی سبقت را از دانشگاههای دیگر ربوده و به مناسبت چهلمین سالگرد تأسیس این دانشگاه، بورس ویژه تحصیلی به رتبههای برتر کنکور اعطا میکند.
سیدمحمود مدرسهاشمی، رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان که معتقد است اعطای بورس، ضمن جذب استعدادهای برتر و تحقق پژوهشهای کاربردی، زمینهساز ترویج فرهنگ تمرکززدایی استعدادها در پایتخت و حضور آنان در مراکز علمی و پژوهشی سراسر کشور است، عنوان میکند: ما دانشگاههای برجستهای در دیگر شهرها از جمله مشهد، تبریز و شیراز داریم که میتوانند زمینهساز پرورش استعدادها و بهکارگیری آنان در مسیر توسعه فناوری و پژوهشهای کاربردی باشند.
به گفته رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان، دانش آموزان دارای رتبه زیر صد در منطقه یک (یا معادل تراز آن در سایر مناطق)، که این دانشگاه را برای ادامه تحصیل خود انتخاب کنند، از مقرری ماهانه ده میلیون ریال به مدت دو سال بهرهمند خواهند شد.
مدرسهاشمی همچنین به پرداخت مقرری ماهانه هفت میلیون ریال به دانشجویان حائز رتبه صد تا 300 در منطقه یک یا معادل تراز آن در دیگر مناطق اشاره میکند و میافزاید: دانشجویان دارای رتبه 301 الی 500 نیز مقرری ماهانه چهار میلیون ریالی را دریافت میکنند.
درهای باز و خوابگاه مجانی
چند سالی است مراسم روز درهای باز با هدف آشنایی با رشتههای دانشگاهی برگزار میشود که امسال نیز چند دانشگاه برتر کشور این برنامه اجرا کردند؛ از جمله دانشگاههای تهران، صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر، علم و صنعت، شهید بهشتی و صنعتی اصفهان.
این موضوع، دکتر حسین توکلی سخنگوی سازمان سنجش را یاد دهه 60 میاندازد و سال 61 که برای نخستینبار پس از انقلاب فرهنگی آزمون سراسری برگزار شد: «دانشآموزان و داوطلبان اطلاعات کمی از رشتهها و دروس داشتند. برای همین دانشگاهها به انتشار اطلاعیه و دعوت از داوطلبان که رتبههای بالای کنکور را آورده بودند، اقدام کردند، اما در دهه 70 و 80 به دلیل آشنایی داوطلبان و افزایش رقابت، کمتر شاهد چنین مسالهای بودیم.»
اما جالب است که برخی دانشگاهها برای جذب داوطلبان برتر کنکور، ارائه خوابگاه مجانی یا در کل خوابگاه را جزو این مشوقها قرار دادهاند. البته برخی هم برای داوطلبان خط و نشان میکشند که خوابگاه ندارند. برای مثال، دانشگاه شهید بهشتی به داوطلبان علوم ریاضی و فنی دارای نمره کل 8000 و بالاتر و داوطلبان سایر گروهها که دارای نمره کل 7500 و بالاتر هستند، خوابگاه میدهد.
تبلیغات برای جذب دانشجو
طبق آمارها، تنها 17 درصد دانشجویان در دانشگاههای دولتی درس میخوانند. در نتیجه دانشگاههای دیگر برای شکار دانشجو دست به رقابتهای عجیبی میزنند. اکنون بیش از 500 هزار صندلی خالی در این دانشگاهها وجود دارد پس طبیعی است که این دانشگاههای غیردولتی تلاش کنند سهم بیشتری از ظرفیت محدود پشت کنکوریها داشته باشند.
این رقابت برای جذب دانشجو این روزها به سطح رسانهها، خیابانها و حتی پیامکها و شبکههای اجتماعی هم کشیده شده است. حتی دانشگاه آزاد به رتبههای برتر آزمون سراسری 97ـ96 وعده تحصیل رایگان در این دانشگاه را داده است.
به گفته دکتر علیرضا رهایی معاون آموزش و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی، رتبههای برتر آزمون سال تحصیلی 97 ـ 96 از تخفیف صددرصدی شهریه برخوردارند.
وی خاطرنشان میکند: تمامی افرادی که موفق به کسب رتبههای زیر هزار شدهاند، از تخفیف صددرصدی شهریه و افرادی که حائز رتبههای بین 1000 و 2000 هستند، از تخفیف 50 درصدی برخوردار میشوند.
تمرکززدایی و توزیع نخبگان
ارائه مشوق برای جذب دانشجو در مقطع کارشناسی موافقان و مخالفان خود را دارد.
رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان معتقد است این امر به نوعی تمرکززدایی در حوزه آموزش عالی منجر میشود.
دکتر عبدالوحید فیاضی، عضو پیشین کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس نیز از دیگر موافقان ارائه این مشوقهاست. او که اکنون مشاور وزیر آموزش و پرورش در سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی کشور است با اشاره به تصویب قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاه ـ که تأکیدی ویژه به تأثیر معدل در پذیرش دانشجو و به نوعی حذف کنکور داشت ـ به جامجم میگوید: در حال حاضر فراوانی کرسی دانشگاهها بویژه در مقطع کارشناسی، از رقابت گذشته برای ورود به دانشگاهها کاسته است و با بالا رفتن کیفیت آموزش در دانشگاههای کشور رتبههای برتر کنکور ترجیح میدهند به جای تحصیل در دانشگاههای برتر پایتخت، در دانشگاه استان خود تحصیل کنند. بر این اساس، این دانشگاهها برای جذب دانشجو به ارائه این مشوقها میپردازند. به باور او این امر یک ابتکار نیست بلکه دانشگاهها ناگزیر به آن شدهاند.
فیاضی ارائه این مشوقها را در افزایش سطح کیفی و رتبه دانشگاهها مؤثر میداند و معتقد است امتیاز دادن به رتبههای برتر کنکور و نخبگان، آنها را تشویق به ماندن در کشور و ادامه فعالیتهای پژوهشیشان در ایران میکند.
با وجود این، حسین توکلی سخنگوی سازمان سنجش با اشاره به اینکه ارائه مشوقهای مالی برای جذب دانشجو پیش از این سابقه نداشته است، به جامجم میگوید: در سالهای اخیر دانشگاهها از جمله دانشگاههای دولتی دست به این ابتکار زدهاند. هر چند او معتقد است این مشوقها در دوره کارشناسی نمیتواند مؤثر باشد و بهتر است در دورههای تحصیلات تکمیلی بویژه دوره دکتری ارائه شود که دانشجویان باید پژوهش را در دستور کارشان قرار دهند و نیاز مالی بیشتری پیدا میکنند.
به باور او، دانشجویان نخبه با دیدن فرصتهای تحصیلی بهتر در دانشگاههای خارج از کشور جذب این مراکز میشوند و از کشور کوچ میکنند و اگر ما مشوقهای لازم به آنها ارائه کنیم آنها در کشور خودمان ادامه تحصیل میدهند.
کمیل انتظاری - جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم