رسانهها میتوانند آرا و نیازهای واقعی مردم را منعکس و از جهتی چهرههای مردمی را به مردم معرفی و همچنین عملکرد مسئولان را نقد منصفانه کنند تا شهروندان در انتخابشان واقعبین و اسیر تبلیغات کاذب نشوند.
شبکه رادیویی تهران هم با ویژهبرنامههای متعدد سعی در شفافسازی، انعکاس مطالبات و پیگیر انتظارات مردم از نامزدهای انتخاباتی و... دارد.
برنامه جزر و مد یکی از این برنامههای انتخاباتی رادیو تهران است که گزارش این ویژهبرنامه را در ذیل میخوانید:
تبیین ابعاد ناشناخته انتخابات
فهیمه تهرانی تهیه این برنامه را بهعهده دارد. او میگوید: از سال 1387با برنامه بحث روز از رادیو تهران تهیه برنامههای سیاسی را شروع کردم، در حال حاضر هم علاوه بر برنامه انتخاباتی جزر و مد تهیه برنامه افق را هم به عهده دارم.
البته به نظر من بحث انتخابات کاملا اجتماعی است، اما در یک برنامه سیاسی آنچه حائز اهمیت است؛ حفظ نظام جمهوری اسلامی ایران است، یعنی نظامی بر مبنای دموکراسی دینی و مردمسالاری، دوم تمامیت ارضی کشور و سوم منافع ملی و مذهبی در هر تصمیمگیری دارای اهمیت است.
تهیهکننده برنامه درباره این که برای جذابیت اینچنین برنامههایی که نیاز به تامل و صبر بیشتری است، به چه نکاتی توجه میشود، نیز میگوید: استفاده از حضور خود مردم در برنامه، دادنتریبون به مردم اهمیت بالایی دارد، چنین برنامههایی وابسته به کارشناس خبره است، گزارشهای مردمی و کلیپهای صوتی با موضوعهای مرتبط میتواند در جذابیت برنامه موثر باشد.
تهرانی معتقد است: اولویت و مهمترین هدف این برنامه تبیین ابعاد ناشناخته و نادانسته مربوط به انتخابات است. ما با این برنامه پیگیر انتظارات مردم و تفکر مردمسالاری دینی در انتخابات هستیم. رادیو تهران روزهای باقیمانده به انتخابات از کارشناسان سیاسی و نمایندگان احزاب در برنامه جزر و مدکه شبهای شنبه، سهشنبه و پنجشنبه از ساعت 22 و 30 دقیقه پخش میشود، دعوت به عمل میآورد تا در هر برنامه به نقش مشورت در انتخابات، مردمسالاری دینی، رای مردم، اولویتهای انتخابات، حضور سیاسی مردم و... پرداخته شود.
جزر و مد برنامهای تبیینی وتوصیفی است که در آن مردمسالاری دینی مدنظر و بیشتر انتظارات مردم و تفکر مردمسالاری دینی بررسی میشود.
عرصه رهیافت انتخابات
پژمان کریمی، کارشناس مجری جزر و مد از همان آغاز خط مشی و موضوع برنامه را عنوان میکند و میگوید: امشب در برنامه جزر و مد بنده قصد دارم از کتاب قانون اساسی، این میثاق ملی و قوانین مربوط به انتخابات با شما صحبت کنم. در ادامه هم به صورت کاملا روشن، شفاف و البته بسیار کوتاه بخشهای مهمی از قوانینی که در کتاب قانون اساسی درباره انتخابات آمده است مطرح و توضیحاتی را ارائه میکند.
اما بخش دوم برنامه به گفتوگو با امین صبحی، روزنامهنگار و فعال رسانهای اختصاص یافته است که با او درباره پیامدهای شرکت در انتخابات در ابعاد داخلی و خارجی گفتوگو میشود. مهمان برنامه معتقد است که یک شهروند در جامعه باید از تمام حقوق خودش استفاده کند تا بتواند زشتیها و پلشتیها را از مدیریت جامعه کنار بزند، مهمترین اتفاقی که در فرآیند سیاسی اتفاق میافتد این که در فعالیتها مشارکت موثر داشته باشیم. در کشورهای اروپایی تکتک شهروندان خودشان را در تمامی اتفاقاتی که در جامعه رخ میدهد موثر میدانند و...
مجری سیاسی یعنی دانش سیاسی
پژمان کریمی، کارشناس مجری برنامه انتخاباتی جزر و مد است، با او در پایان برنامه درباره اجرای برنامههای سیاسی و انتخاباتی به گفتوگو نشستهایم.
او میگوید: من حدود 15 سال برنامههای سیاسی را سردبیری کردم و تقریبا پنج ساله که کار تهیهکنندگی میکنم. بیش از پنج سال است که به طور جدی در عرصه اجرای برنامههای سیاسی فعالیت میکنم. معتقدم که تهیه اجرای برنامههای سیاسی، نیازمند احاطه به دانش سیاسی، تاریخ و شناخت اولویتهای روز است.
کریمی در پاسخ به این پرسش که مجری برنامههای سیاسی یا انتخاباتی چه ویژگیهایی باید داشته باشد، میگوید: مجری برنامههای سیاسی، در وهله اول باید واجد همان شاخصهای شناختهشدهای باشد که مجری سایر برنامهها باید بدان مسلح شود. مجری بودن در رادیو اساسا یعنی داشتن صدای گیرا، لحن درست و موثر، تکلم صحیح، شناخت رسانه و مخاطب است. البته نباید از خلاقیت عرضه موضوعات، داشتن معرفت دینی (اسلامی)، شناخت ادبیات فارسی و آشنایی با تاریخ کشور غافل شد و نمیتوان بدون توجه به آگاهی از اخبار روز، وقوف بر دغدغههای جامعه، تعهد به ارزشها و صداقت در قبال مخاطب و تخصص در یک زمینه مشخص مجری خوب و موفقی بود.
مریم کریمی - ضمیمه قاب کوچک جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت