این در حالی است که سینما به عنوان یک رسانه مردمی، میتواند بازتابدهنده رفتار و خواست مردم باشد.
حماسه 9 دی و امثال آن چه پس از انقلاب اسلامی و حتی پیش از انقلاب اسلامی، فراوان هستند که هرکدام قابلیت رصد و توجه از طریق سینما و در قالب ساخت فیلمهای سینمایی شایسته و مناسب را دارد.
تاریخ انقلاب اسلامی پر از رویدادهای مهمی است که مردم نقش بارز و تعیینکنندهای در آن دارند؛ هرکدام از این رویدادها به تنهایی میتواند یک درس بزرگ تاریخی، الگو، آموزنده و امیدبخش برای ملت بزرگ ایران، نسلهای آینده و حتی ملل مستضعفی باشد که انقلاب اسلامی را رصد میکنند.
تلویزیون تا حد زیادی سعی کرده باتوجه به بضاعت خود، به مناسبتهای تاریخ انقلاب اسلامی در قالب فیلم و سریالها و برنامههای مختلف ورود کند، اما این مهم به دلایل مختلف در سینما تقریبا مغفول مانده است.
از جمله اینکه سینما دچار مدیریت چندگانه است و یک مدیریت واحد نمیتواند سینما را اداره کند. نه مدیریت دولتی میتواند بطور صددرصد سینما را اداره کند و نه بخش خصوصی توان این کار را دارد.
در بخش خصوصی سینمای ما حاکمیت سرمایه، حرف اول را میزند و نه حاکمیت اعتقادات و روحیات انقلابی. در بخش دولتی هم نگاههای سلیقهای حاکمیت دارد و فقط هر از گاهی درخششی اتفاق میافتد، اما این جریان استمرار ندارد و همه چیز دستخوش سیاستگذاریهای مدیریت فرهنگی در ارشاد و بخشهای سینمایی میشود.
بخش خصوصی در فیلمها بیشتر دنبال تامین منافع اقتصادی و بازگشت سرمایه است تا تامین منافع فرهنگی و انقلاب اسلامی. همه اینها دست به دست هم میدهد و فضایی را میسازد که آن چهره واقعی بصیرت ملی و انقلابی و دینی در سینما نمود پیدا نمیکند.
درچنین شرایطی متاسفانه سینما نمیتواند رسالت واقعی خودش را انجام دهد البته در سینما جریانها و هنرمندانِ دغدغهمند و متعهد به انقلاب هم وجود دارد، اما توان، موقعیت و شرایط لازم را ندارد؛ چون سینما به هرحال یک هنر ـ صنعت است و هیچ هنرمندی نمیتواند فقط با هنر خودش کار را پیش ببرد و باید مورد حمایت قرار بگیرد.
یکی از راههای نجاتِ سینما، مردمی شدنِ آن است و حلقه مفقوده سینما، حضور مردم انقلابی و بابصیرت است.
رویدادهایی مثل جشنواره مردمی فیلم عمار و امثال اینها، میتواند شکلدهنده آن حلقه مفقوده باشد و میتواند بتدریج فضایی را ایجاد کند که هنرمندان انقلاب بتوانند در عرصه سینما حضور داشته باشند و بتوانند با حمایت از همدیگر و با پشتوانه مردمی که انقلاب را پیروز و تا امروز آن را حفظ کردند، بینش انقلابی را در سینما جاری کنند و آن را توسعه دهند البته به شرطی که مسیر اشتباه برخی بخشهای دولتی را تکرار نکنند و در دام سلیقههای مدیریتی، پیچیدگیهای بوروکراتیک و باندبازیها و جریانات نامناسب نیفتند.
حبیبالله بهمنی - نویسنده و کارگردان سینما
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گروسی: مشکل تیم روحی و روانی است
شاهین بیانی در گفتوگو با «جامجم»: