2000 سال روابط فعال ایران و چین

همزمان با سفر وزیر امور خارجه کشورمان به چین، باید این نکته را مورد توجه قرار داد که موقعیت دو کشور ایران و چین در شرق و غرب آسیا، طبعا به دلیل شرایط و موقعیت جغرافیایی و سیاسی، بسیار مهم است و به این دلیل، روابط دو کشور در دهه‌های گذشته از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده است.
کد خبر: ۹۷۵۳۰۴
2000 سال روابط فعال ایران و چین
در روابط 2000 ساله، حکومت‌های دو کشور، فراز و فرودهای زیادی داشتند اما این روابط همچنان باقی است. اکنون برای هزاره سوم، دولت چین در ادامه روابط با ایران و دولت‌های دیگر در پی احیای مجدد جاده ابریشم است. تحقق چنین هدفی به لحاظ اقتصادی و فرهنگی، آثار فراوانی برای کشورهای منطقه دارد. دولت چین بر آن است که در یک دهه آینده، جاده را از شانگهای راه‌اندازی کند و حتی ژاپن نیز در پی احیای این جاده از شهر کیوتو است که در صورت احیای آن، مسیر جاده تا پاریس امتداد پیدا خواهد کرد. به دلیل موقعیت جغرافیایی کشورمان،‌ سیاست چین در خاورمیانه عمدتا از طریق ایران دیده می‌شود و از سویی دیگر دولت چین از نفوذ و اعتبار ایران در منطقه آگاه است.

از یاد نباید برد که مثلث ایران، روسیه و چین به نوعی تکمیل‌کننده این روابط است. همکاری این سه کشور که در حال حاضر از مشترکات زیادی برخوردارند، آسیا و تاحدودی شرق اروپا را تحت‌تاثیر خود قرار داده است. اگر هند هم برای پیوستن به این مجموعه اظهار تمایل کند قطعا وضعیت ژئوپلتیک منطقه به طور کلی دگرگون می‌شود. این مساله البته موجبات نگرانی غربی‌ها را فراهم آورده است و آنها سعی خواهند کرد که چنین اتفاقی رخ ندهد. در دو سال گذشته، چین بعد از به نتیجه رسیدن برجام، این توافق را به عنوان مقدمه‌ای برای برنامه‌های گسترده خود در ایران و از طریق کشورمان در منطقه طراحی کرده است. به همین دلیل به نظر می‌رسد،‌ سفر وزیر خارجه ایران به چین برای هماهنگی بیشتر درباره توافقاتی است که طی یک‌سال گذشته انجام گرفته است. چین حضور فعالانه خود را در خاورمیانه به آرامی گسترش داده است. امروز شاهد هستیم نشریات و رسانه‌های فارسی و عربی در چین رونق گرفته و به عبارت دیگر چین خود را برای حضور گسترده در خاورمیانه و شمال آفریقا آماده می‌کند. در حال حاضر، این کشور برنامه‌های گسترده‌ای را در آفریقا به اجرا درآورده است. ولی در خاورمیانه به دلیل مسائل ده‌ سال گذشته، سرعت حضور مستقیم تجار و کارشناسان چینی زیاد نبوده اما در عین حال حضور اقتصادی و تجاری و فنی شرکت‌های چینی در خاورمیانه تا پاکستان افزایش پیدا کرده و در این روند در افغانستان نیز در حال اجرایی شدن است. همچنین با تکمیل خط آهن پکن - دوشنبه و اتصال این خط آهن به شبکه راه‌آهن اروپا قطعا تحرکی در روابط چین با آسیای مرکزی به‌وجود خواهد آمد.

دکتر جواد منصوری

سفیر پیشین ایران در چین

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها