کهگیلویه و بویراحمد، رتبه نخست اهدای عضو کشور

مردمان خونگرم کهگیلویه و بویراحمد ـ که پیش از این در جایگاه نخست تقدیم بیشترین شهدای جنگ تحمیلی ایستاده و رتبه اول اهدای خون در کشور را از آن خود کرده بودند ـ امسال رتبه اول اهدای عضو بیماران مرگ مغزی در کشور را نیز به دست آوردند؛ حرکتی که امروزه به فرهنگی عمومی در این استان تبدیل شده است.
کد خبر: ۹۷۵۱۸۴
کهگیلویه و بویراحمد، رتبه نخست اهدای عضو کشور

براساس آمارها، سالانه بین پنج تا 8000 مرگ مغزی در ایران رخ می‌دهد و روزانه هفت تا 10 نفر به دلیل نرسیدن عضو جان می‌سپارند؛ آماری که نشان می‌دهد روزانه 20 بیمار مرگ مغزی در کشور بدون اهدای اعضای بدن خود می‌میرند. براساس گزارش‌های انجمن اهدای عضو ایران، هر 10 دقیقه یک نفر به لیست انتظار دریافت عضو اضافه می‌شود و از آن‌سو هر 70 دقیقه یک نفر در کشور با مرگ مغزی، جان خود را از دست می‌دهد. این آمارها نشان می‌دهد، فرهنگ اهدای عضو باید بیش از پیش گسترش یابد تا شمار بیشتری از هموطنان، شانس دوباره برای زندگی داشته باشند اما آمارها موضوع دیگری را هم نشان می‌دهد و آن این که مردم استان کهگیلویه و بویراحمد بیش از مردم سایر نقاط کشور از این فرهنگ بهره برده اند و از آنجا که آن را اقدامی انسانی و خداپسندانه می‌دانند، گوی سبقت اهدای عضو را از دیگر هموطنان ربوده‌اند. این را ساسان عباسی، مسئول هماهنگی تیم پیوند اعضای دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی یاسوج به جام‌جم می‌گوید و یادآور می‌شود، میزان و درصد اهدای عضو در هر استان به نسبت جمعیت آن سنجیده می‌شود و با توجه به جمعیت حدود 650 هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد، این استان امسال رتبه نخست پیوند عضو را در کشور کسب کرده است، کمااین که سال گذشته نیز این مقام به همین استان رسید.

رضایت 82 درصدی

به طور متوسط 5/82 درصد خانواده بیماران مرگ مغزی در کهگیلویه و بویراحمد برای اهدای اعضای بیماران خود رضایت داده‌اند که این رقم در کشور، 76 درصد است.

عباسی می‌افزاید: 100 بیمار مرگ مغزی استان در چهار سال گذشته، 570 عضو خود را اهدا کردند که 95 درصد اعضا (550 عضو) پیوند شد و 5 درصد باقیمانده نیز به خاطر وجود مشکل در گیرنده عقیم ماند. مسئول هماهنگی تیم پیوند اعضای دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی یاسوج با اشاره به این که بیش از 5000 نفر از مردم نوعدوست و نیکوکار استان، فرم اهدای عضو بعد از مرگ را تکمیل کرده‌اند، تصریح می‌کند: از ابتدای سال، 19 مورد اهدای عضو در استان صورت گرفته که از این تعداد، افزون بر 65 عضو به بیماران نیازمند پیوند زده شده است. سال گذشته نیز 28 مورد اهدای عضو در استان صورت گرفت که از این تعداد، 110 عضو به بدن افراد نیازمند پیوند زده شد. همچنین جوان‌ترین اهدا کننده عضو در کهگیلویه و بویراحمد، کودک 19 ماهه و مسن‌ترین اهدا کننده عضو، فردی 71 ساله بوده است.

فرهنگ انسان‌دوستی در خون این مردم است

اما این که چه عامل یا عواملی باعث شده که مردم کهگیلویه و بویراحمد در این کار خیر و خداپسندانه پیشقدم و پیشتاز باشند، پرسشی است که پرویز یزدان پناه، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد به آن پاسخ می‌دهد و درخصوص آن به جام‌جم می‌گوید: مردم این استان، از فرهنگ اصیل ایرانی برخوردارند. در این فرهنگ دغدغه کمک به همنوع، انسان‌دوستی و رفع مشکلات دیگران از اصالت خاصی برخوردار است و همواره در طول تاریخ با مردم این خطه بوده و هست.

یزدان‌پناه می‌افزاید: پیشقدم بودن مردم این استان در اهدای عضو هم به همین فرهنگ اصیل نوع‌دوستی برمی‌گردد و ربطی به تبلیغات یا همت و تلاش مسئولان استانی یا دانشگاهی ندارد.

کهگیلویه و بویراحمد سرزمین ایلات و عشایر است؛ عشایری که نژادشان آریایی است و امروز هنوز طوایفی از آنها برجای مانده که به‌صورت کوچ‌نشینی و نیمه‌کوچ‌نشینی به حیات خود ادامه می‌دهند. کارشناسان اجتماعی معتقدند که داشتن دغدغه و حساسیت زیاد نسبت به همنوع و نوع‌دوستی از خصلت‌های ذاتی مردمان عشایر است که امروزه و باوجود از بین رفتن نوع زندگی عشایری و کوچ‌نشینی، همچنان این خصلت با مردمان این سرزمین مانده است. این خصلت باعث شده نه‌تنها مردم خود با اطلاع از انجام یک کار خیر مثل اهدای عضو که می‌تواند به همنوعشان زندگی ببخشد، پیشقدم شوند، بلکه برخی دیگر از همین پیکره مردمی نیز در این آگاه سازی سهیم و شریک شوند.

فقط برای رضا و خشنودی پروردگار

قدرت‌الله آذریان، معلم بازنشسته و پدر چهار فرزند است که پسر بزرگ و 24 ساله خود ـ هوشنگ آذریان ـ را 2 آذر امسال براثر سکته مغزی از دست می‌دهد و پنج روز بعد در 7 آذر دو قرنیه چشم و کبد او را به سه بیمار اهدا می‌کند. او که این کار را فقط برای خشنودی پروردگار و بر اساس تعالیم دینی و شرعی و فرهنگ نوعدوستی مردم کهگیلویه و بویراحمد می‌داند، به جام‌جم می‌گوید: می‌دانستم با اهدای اعضای بدن پسرم، هم خداوند خوشحال می‌شود، هم ثوابی به پسرم می‌رسد و هم حیاتی دوباره به یک انسان نیازمند بخشیده می‌شود.

محمد سلیمانی، از اهالی پاناوه در شهرستان دنا هم 4 آذر خواهر 23 ساله‌اش را بر اثر تصادف و مرگ مغزی از دست داده و 9 آذر دو کلیه، کبد و پانکراس وی را به پنج بیمار نیازمند عضو اهدا کرده است.

او هم دراین‌باره به جام‌جم می‌گوید: براساس فرموده خداوند در قرآن کریم اگر کسی یک انسان را نجات دهد، کل انسان‌ها را نجات داده است، به همین خاطر نه تنها همه خانواده، بلکه خود مرحوم نیز به اهدای عضو راضی بودند و این رضایت را ما پیش از فوت ایشان چند بار از وی شنیده بودیم.

فاطمه مرادزاده

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها