امیر دریادار حبیبالله سیاری، فرمانده نیروی دریایی ارتش در گفتوگو با جامجم دلایل اتخاذ این رویکرد را تشریح کرده است.
سیاری که همزمان با هفته دفاع مقدس بعد از بازدید از موسسه جامجم در گفتوگو با خبرنگار ما صحبت میکرد، با اشاره به سفرها و دید و بازدیدهایی که از توانمندیهای کشورهای دیگر در حوزه دریا داشته است، تاکید دارد که توانمندیهای علمی و صنعتی ما از سایر کشورها بیشتر است و میتوانیم به هر تجهیزاتی که مورد نیازمان باشد، دسترسی پیدا کنیم.
وی تاکید دارد که در شرایط فعلی و با توجه به اقتدار دفاعی نیروهای مسلح، هیچ کشوری با هیچ قدرتی نمیتواند آسیبی به مرزهای ما بزند.
فرمانده نیروی دریایی ارتش خطاب به کشورهای فرامنطقهای حاضر در خلیج فارس هم میگوید: بارها گفتهایم که بیگانگان، جایی در خلیج فارس ندارند و باید از این منطقه بروند.
مشروح این گفتوگو را میخوانید:
به نظر میرسد جمهوری اسلامی ایران در سالهای اخیر در حال ایجاد تغییراتی در راهبرد دریایی و پررنگتر کردن حضور خود در آبهای بینالمللی است. دلیل اتخاذ چنین رویکردی چیست؟
از سال 86، تدبیر مقام معظم رهبری بر این شد که ما بهرهگیری از دریا را برای پیشرفت کشور به صورت جدیتری در دستور کار قرار دهیم. زیرا دریا دارای منابعی است که هر کشوری بتواند از آن استفاده کند، قطعا پیشرفتهای زیادی خواهد داشت و بر همین اساس در سالهای گذشته، سمت و سوی حرکت در این مسیر بوده است. ما مرزهای مختلفی داریم اما مهمترین مرز دریایی ما سواحل مکران در جنوب شرق کشور است که از این طریق به آبهای آزاد جهان وصل میشویم. این موهبتی الهی است که در جغرافیای کشورمان داریم اما متاسفانه تا حالا از این موهبت خدادادی استفاده نکردهایم. ما در تاریخ، قدرت دریایی بودهایم اما به خاطر شرایط حاکم بر کشور قبل از انقلاب، استعمارگران کشور را به سمتی بردهاند که از دریا دور شویم و به همین دلیل میبینیم سواحل مکران، کمترین پراکندگی جمعیت را دارد. استعمارگران و استثمارگران، طرز فکرمان را از دریایی به زمینی تبدیل کردهاند تا خودشان از منافع دریا بهره ببرند.
در حال حاضر مقام معظم رهبری بسیار تاکید دارند که دوباره به دریا برگردیم و یکی از راههای توسعه کشور را توسعه دریامحور قرار دهیم. از همان اوایل انقلاب این نظریه بوده اما شرایط مناسب آن از سالهای 85 و 86 ایجاد شده و به مرحله اجرا درآمده است. نیروی دریایی هم بهعنوان پیشروی این حرکت در سواحل مکران مستقر شده است تا هم برای آبادانی سواحل مکران گام بردارد و هم در جهت اقتدار دریایی و برقراری امنیت در دریای عمان حضور داشته باشد، زیرا همه چیز در سایه امنیت مقدور است.
علاوه بر بحثهای توسعه اقتصادی، ما در سالهای اخیر در بحث حضور نظامی در آبهای بینالمللی هم پیشرفت زیادی داشتیم.
این دو بحث، لازم و ملزوم یکدیگرند. شما اگر بخواهید از منابع موجود در دریا استفاده کنید باید در دریا اقتدار و امنیت داشته باشید. این اقتدار و امنیت توسط نیروی دریایی ایجاد میشود.
از نظر بحث نظامی با توجه به پیشرفتهای سالهای اخیر، جایگاه کشورمان میان کشورهای منطقه چگونه است؟
جمهوری اسلامی ایران هیچوقت بهعنوان مسابقه تسلیحاتی به این موضوع نگاه نمیکند. میزان هزینهای که کشورهای همسایه ما برای امور نظامی انجام میدهند بسیار بالاست و با هزینهای که نیروی دریایی ما انجام میدهد، قابل مقایسه نیست. هیچگاه نمیخواهیم وارد مسابقه تسلیحاتی شویم و به هزینهای که کشورها در این زمینه انجام میدهند نباید توجه کنیم، بلکه آمادگی عملیاتی و آمادگی رزمی و توان بازدارندگی برایمان مهم است. ما در این زمینهها در منطقه، مقام اول را داریم، گرچه خیلیها نمیخواهند ما قدرت منطقهای باشیم اما بر منابع و منافع و امنیت خودمان در منطقه تسلط داریم و از جایگاه اول در منطقه برخورداریم.
حضور نیروهای آمریکایی در خلیجفارس، گاهی به برخوردها و هشدارهایی از سوی نیروهای ایرانی منجر میشود. در هفتههای اخیر به نظر میرسد برخی رسانههای غربی به دنبال برجسته کردن چنین برخوردهایی هستند. هدف از چنین رویکردی چیست؟
همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند خلیج فارس خانه ماست. خلیج فارس، دریای نیمهبستهای است که متعلق به کشورهای همین منطقه است و منافع ما و کشورهای همسایه در این منطقه است. ما علاقهمند به حضور بیگانگان در این منطقه نیستیم و بارها گفتهایم که بیگانگان، جایی در خلیج فارس ندارند و باید از این منطقه بروند. آنها بهانه میآورند که انرژی جهان در این منطقه جریان دارد و برای برقراری امنیت آمدهایم. ما پاسخ این ادعا را هم دادهایم و گفتهایم که قادر به برقراری امنیت در خلیج فارس و تنگه استراتژیک هرمز هستیم و برای برقراری امنیت نیازی به حضور دیگران نیست. اما آنها بهانهتراشی میکنند و برای حضور در منطقه و توجیه حضور نامشروعشان در منطقه، معمولا چنین مسائلی را بزرگ میکنند. وگرنه هم ما و هم همکارانمان در نیروی دریایی سپاه بخوبی از قوانین دریا و دریانوردی آگاهیم و به حوزه کاریمان مسلطیم، منطقه را مثل کف دست میشناسیم و همه تحرکات را رصد میکنیم اما آنها معمولا میخواهند تحت عناوین مختلف، ایرانهراسی کنند تا برای حضور نامشروعشان توجیه داشته باشند.
بارها گفتهایم گرچه در جهت تقویت توان نظامی در همه ابعاد گام برمیداریم اما این مساله برای حمله به دیگران نیست بلکه برای دفاع از منافع خودمان است.
با توجه به تنشآفرینیهای عربستان در ماههای اخیر در روابط دوجانبه با ایران، آیا در ماههای اخیر در دریا نیز نشانهای از تمایل ریاض به تنشآفرینی مشاهده شده است؟
دلیلی برای این موضوع وجود ندارد. شرح وظایف همه مشخص است و منابع هر یک از کشورها معلوم است. آنهایی که به دنبال ایرانهراسی در منطقه هستند، مسئول ناامنیاند و آنهایی که میگویند برای برقراری امنیت آمدهاند وجودشان باعث ناامنی است. ما و کشورهای منطقه بخوبی قادریم امنیت منطقه را برقرار کنیم.
هر چند وقت یکبار شاهد تکرار ادعاهای واهی از سوی برخی کشورهای عربی درباره جزایر سهگانه هستیم. با وجود این ادعاها آیا تدابیر ویژهای برای امنیت این جزایر اندیشیده شده است؟
نه فقط برای این جزایر که برای حفاظت از جایجای سرزمینمان چه در زمین، چه در دریا و چه در هوا، حتما تدابیر و طرحهایی داریم. برای دفاع از همه جای ایران آمادگی داریم.
البته به اعتقاد من طرح این ادعاها درباره جزایر سهگانه نیز کار خود این کشورها نیست. مقامات وزارت خارجه هم بارها و بارها پاسخ این ادعاها را دادهاند. این جزایر تحت حاکمیت قطعی جمهوری اسلامی و بخشی از خاک کشور ماست و اینها یاوهگوییهایی است که برخی برای خالی نبودن عریضه عنوان میکنند.
رفت و آمدها و تبادل نظرهایی که میان نیروی دریایی کشورمان با سایر کشورها انجام میشود در چه جهتی است و چه ملاحظاتی در این زمینه وجود دارد؟
با کشورهای دوست و همسایه و کشورهایی که به دنبال برقراری ارتباط با ما هستند، رابطه داریم. به کشورهای مختلف سفر کردهایم و ناوهای ما به کشورهای مختلف رفتهاند و همه این کشورها به دنبال توسعه روابط با ایران هستند. در همین جهت است که در حال حاضر ناو ایتالیایی در بنادر ما مستقر شده و قبل از آنها نیز تیم متخصصی از ارتش ایتالیا به سرپرستی نیروی دریایی این کشور آمده بودند و مذاکراتی داشتیم. الان هم از ناوهای ما برای سفر به ایتالیا دعوت شده و آنها هم به دنبال توسعه روابط با ایران هستند و ایتالیا اولین کشوری است که از میان اروپاییها این ارتباط را برقرار کرده است.
این توسعه روابط، تاثیر زیادی در زمینه خنثی کردن ایرانهراسی دارد و ماموریتهای ما در دریا طرحهای دشمنان را خنثی میکند.
با توجه به قرار داشتن در هفته دفاع مقدس، پیام شما به کشورهایی که گاهی تهدیداتی را علیه کشورمان مطرح میکنند، چیست؟
آمادگی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، بسیار بالاست. نیروهای خوب و تجهیزات مناسب در حوزههای مختلف داریم و از تسلط خوبی بر حوزه ماموریتی برخورداریم.
تمام تحرکات را در منطقه تحت ماموریت، کنترل میکنیم و با تاکتیکها و رزمایشهایی که داریم، توان رزمی بسیار بالایی کسب کردهایم و این ادعا را داریم که هیچکسی با هیچ قدرتی نمیتواند آسیبی به مرزهای ما بزند و منافع و منابع ما را تهدید کند. این توان بازدارندگی وجود دارد و همه میدانند.
همچنین به کشورهای منطقه بارها اعلام کردهایم که باید در کنار هم به فکر منطقه باشیم و در میان کشورهای فرامنطقهای هم هر کسی که قصد دشمنی با ما را داشته باشد، باید بداند که آمادگی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران بالاست و پاسخ هر تجاوزی، همان خواهد شد که در هشت سال دفاع مقدس ثابت شد.
حسین نیکپور - گروه سیاسی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم