با رضا صمدیفر، عضو شورای شهر وزوان درباره حفظ و مرمت آثار تاریخی این شهر گفتوگو کردیم که در ادامه میخوانید. همچنین چندی پیش در همین صفحه خبری به نقل از ایرنا درباره حمام تاریخی وزوان منتشر شده بود که به اشتباه این حمام را به میمه نسبت داده بود که به این ترتیب اصلاح میشود.
قنات وزوان چه ویژگیای دارد که از میان قناتهای مختلف در فهرست 11 قنات جهانی قرار گرفت؟
این قنات سه خصوصیت دارد. وجود بند (سد) زیرزمینی در عمق 20 متری زمین با ارتفاع تاج 12 متری. وجود سه رشته مختلف در حد غرب، شرق و شمال شرقی که مجموعا حدود 43 کیلومتر طول قنات وزوان را تشکیل میدهد. در قناتهای معمولی آب در 12 ماه سال، جاری است؛ به طوری که در شش ماه سال آب هدر میرود، ولی قنات وزوان قابلیت دارد که در شش ماه سال و حتی در زمانهای مازاد بودن آب در فصل بهار و تابستان، آب را ذخیره میکند. دیگر خصوصیت این قنات، وجود سه شکاف زیرزمینی در فاصله 200 متری قبل از سد زیرزمینی است که به صورت آرتزین (جوشان) از سفرههای زیرزمینی در قنات جاری میشود.
در اخبار آمده بود که حمام تاریخی شهر وزوان از زیر خاک بیرون کشیده شده. این حمام مربوط به کدام دوره است؟
حمام تاریخی شهر وزوان متعلق به دوره صفویه است. حدود 20 سال پیش با توسعه بوستان شاهد شهر وزوان، سقف حمام تخریب میشود و حمام را پر میکنند، اما از آنجا که ستونها و پایههای این حمام سالم بود، دو سال پیش با پیشنهاد شورای شهر و شهرداری و با حمایت فرهنگیان و فرهیختگان شهر وزوان برای احیای بافت تاریخی و تکمیل طرح گردشگری شهر وزوان در کنار قنات جهانی، شهرداری و شورای شهر با نظارت اداره میراث فرهنگی شهرستان شاهینشهر و میمه استان اصفهان اقدام به کاوش و خاکبرداری این حمام کرد.
ویژگی که این حمام تاریخی را از دیگر حمامهای مشابه متمایز میکند، دوقلو بودن آن است.
اکنون چه برنامهای برای این حمام دارید؟ آیا بازسازی میشود و کاربری دیگری خواهد یافت؟
اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اصفهان به ما سه پیشنهاد کرد؛ نخست اینکه این حمام پس از بازسازی و مرمت به موزه مردمشناسی تبدیل شود. دوم اینکه به رستوران و قهوهخانه و سوم به موزه سلامت تغییر کاربری دهد. بهار 94 دکتر محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی کشور در بازدید از قنات وزوان، از این حمام نیز بازدید کرد و پیشنهاد کرد این حمام به موزه سلامت تبدیل شود.
جالب است که خود مردم وزوان نیز از مرمت و احیای این حمام و بافت تاریخی حمایت میکنند؛ همکاری که کمیاب است.
یکی از شهروندان این شهر، خانه تاریخی خود را به شهرداری اهدا کرد تا به عنوان پایگاه جهانی قنات مورد استفاده قرار گیرد. شهرداری هم این خانه را به میراث فرهنگی داد و اکنون مراحل پایانی مرمت این خانه و تبدیل آن به اتاق پایش قنات وزوان در حال انجام است. به نظرم ثبت جهانی قنات توجه مردم را به بافت تاریخی بیشتر جلب کرد. تصور کنید وسط پارک را برای بیرون کشیدن حمام خاکبرداری کردند و مردم شهر نیز حامی این اقدام بودند.
کمیل انتظاری
ایران
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد