سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
به گزارش جام جم آنلاین ، این امر که تطبیق سیکل خواب و بیداری، که از طریق ریتم بیولوژیک شبانه روزی کنترل می شود، با عبور از یک یا چند منطقه زمانی با ساعت جدید به سادگی امکانپذیر نیست، بر کسی پوشیده نمی باشد، اما محققین به تازگی اطلاعات جدیدی در این خصوص یافته اند.
تک شات نوشت تمام افرادی که سفرهای دوره ای و تقریبا مکرر به مناطق مختلفی در محدوده های متفاوت زمانی داشته اند قبول دارند که رهایی از خستگی ناشی از پرواز به سمت شرق بسیار دشوارتر از زمانی است که فرد به سمت غرب پرواز می کند. تحقیق جدیدی که اخیراً در ژورنال Chaos به چاپ رسیده توضیحی در خصوص این پدیده ارایه می دهد.
محققان دانشگاه مریلند با استفاده از مدل های پیچیده ریاضی دریافته اند که اگر سلول های مغز به هیچ وسیله دیگری مانند نورخورشید و ساعت های زنگ دار اتکا نکنند، ریتم بیولوژیک شبانه روزی ما را به نحوی تنظیم می کنند که این ریتم از سیکلی برخوردار باشد که کمی بیش از 24 ساعت طول می کشد. تفاوت بین سیکل طبیعی ما که حدود 24.5 ساعت است و طول مدت یک روز که 24 ساعت است بسیار ناچیز است، اما با تغییر سریع محدوده های زمانی تاثیری که در نهایت ایجاد می شود و بدن ما از آن متاثرمی شود برآیندی از تمام این اختلافات زمان است.
در نتیجه و با توجه به اینکه پرواز به سمت غرب ساعاتی را به روز می افزاید، بدن ما زمان اضافه ای که برای هماهنگ شدن با ریتم بیولوژیک نیاز دارد را به دست می آورد و بنابراین تطابق با ساعات در محدوده زمانی جدید تسهیل می شود.
بر خلاف آن، پرواز به سمت شرق ساعاتی از روز را حذف می کند و به ریتم بیولوژیک ما دستور می دهد که حتی بیشتر از پیش خود را برای هماهنگی با طول مدت روز فشرده سازد.
در نهایت محققین به این نتیجه رسیدند که وقتی به سمت غرب سفر می کنیم بدن ما مدت زمانی کمتر از یک روز به ازای هر محدوده زمانی وقت نیاز دارد تا خود را با زمان منطقه جدید مطابقت دهد. اما در سفر به مناطق شرقی برای تطابق با تغییرات ناشی از عبور از محدوده زمانی، بدن ما به یک روز و نیم زمان نیاز دارد. بنابراین به عنوان مثال وقتی از نیویورک به پاریس پرواز می کنید، که از نظر زمانی حدود 6 ساعت با هم اختلاف دارند، هشت روز زمان نیاز دارید تا خود را با ساعات جدید به طور کامل وفق دهید، در حالیکه در پرواز بازگشت به نیویورک زمان لازم برای تطابق با ساعات جدید کمتر از شش روز است.
این تحقیق به وضوح دلیل احساس خستگی که در اثر پروازهای طولانی ایجاد می شود را توضیح می دهد. اما واقعیت این است که علم هنوز راهی برای مقابله با این پدیده پیدا نکرده است. محققان پیشنهاد می کنند که برای کاهش احساس خستگی ناشی از پرواز، خود را در مقابل نور طبیعی قرار دهید، نوشیدن آب را فراموش نکنید و سعی کنید در طول روز سفر کنید.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد