
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
برخلاف رسانههای مجازی و شبکههای اجتماعی که عمدتا بدون دستهبندی و برنامهریزی، دسترسی به محتوا را فراهم میکنند و صرفا نقش واسطه و نشر دهنده را به عهده دارند، تلویزیون و رادیو براساس جدولی که با نیازها، خواستهها و شرایط عمومی مخاطبان منطبق میشود، نشر اطلاعات را در قالب برنامههای مختلف ساماندهی میکنند. در این جدول که به کنداکتور شهرت دارد، هر برنامهای برای زمان خاصی از شبانه روز در نظر گرفته شده و به نوعی عرضه محصول رسانهای، مهندسی میشود.
کنداکتور برنامههای رادیویی و تلویزیونی در افزایش میزان مخاطب نقش دارد و میتواند به عنوان یک مرجع، مخاطب را در برنامهریزی یاری دهد اما درست به همین اندازه هم میتواند مخاطب را بپراند اگر سیستم پخش به این جدول وفادار نباشد و در این زمینه هیچ توضیحی به مخاطبانش ارائه نکند.
تدارک هر برنامهای در تلویزیون، اعم از تامینی یا تولیدی، نمایشی یا غیر نمایشی، مستلزم صرف زمان و هزینه است؛ همچنین وقت و انرژی قابل توجهی صرف میشود تا این برنامه در بهترین و مناسبترین زمان ممکن در فهرست برنامهها جای بگیرد و بعد از آن، درباره این برنامهها و انتشار جدول پخش اطلاع رسانی میشود که هیچ کدام بدون هزینه نیست اما پس از طی این فرآیند، بارها رخ داده که مخاطب راس ساعت مشخص شده پای تلویزیون مینشیند تا فیلم، سریال یا مستند مورد نظرش را تماشا کند اما یا برنامه مورد نظر با تاخیر قابل توجهی به نمایش در آمده یا اصلا پخش نشده است!
این اتفاق متاسفانه در تلویزیون گاهی سابقه دارد و مخاطبان بسیاری با روزنامه جامجم که هر روز جدول پخش برنامهها را چاپ میکند، تماس گرفته و از این بینظمی گلایه کردهاند. جابهجایی ساعت پخش برنامه در برخی موارد شاید غیرقابل اجتناب باشد اما راهکارهایی وجود دارد که انتخاب مخاطب محترم شناخته شود. یکی از سادهترین راهکارها بعد از تلاش برای ثابت ماندن جدول پخش برنامهها این است که در صورت ایجاد هر تغییری، اطلاعات دقیق و کامل به شکل زیرنویس یا میان برنامه به مخاطبان اعلام شود.
گاهی کافی است مخاطب فقط یک بار چنین بینظمی و بیاهمیتی را تجربه کند تا برای همیشه اعتمادش را به زمان پخش برنامهها از دست بدهد و به عبارتی تماشای تلویزیون را نه بر اساس انتخاب بلکه به حادثه و تصادف بسپارد یا حتی شاید تصمیم بگیرد یک برنامه را در شبکههای مجازی یا سایتهای ارائهدهنده فیلم و ویدئو دنبال کند.
احترام به وقت مخاطب حتی اگر خودش چنین احترامی را برای وقتش قائل نباشد، یکی از مهمترین راهکارهای جلب نظر و همراهی اوست و حتی میتواند یک اتفاق آموزشی بوده و بهصورت غیرمستقیم در فرهنگ ارتباطی مردم جامعه نقش داشته باشد؛ مخاطب شاید وقتشناسی در تلویزیون یا هر جا و هر فرد دیگری را امری عادی و یک وظیفه تلقی کند اما قطعا در مورد بیاعتنایی به تعهدات و زمانهای تعیین شده، بیتفاوت نخواهد بود و حتما واکنشهایی بروز خواهد داد که متاثر از قهر و رنجیدگی است.
آذر مهاجر
رادیو و تلویزیون
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد