در حال حاضر 93 درصد مردم آمریکا صاحب سلاح گرم هستند. همچنین در قانون اساسی آمریکا، بعضی از ایالتها به ساکنان خود مجوز حمل سلاح دادهاند و این یعنی وجود یک بستر حقوقی و قانونی برای این مساله. از سوی دیگر، برخورداری از سلاح دارای پیشینه تاریخی نیز هست. در سالهای دور ساکنان این سرزمین حق داشتند برای دفاع از خود در برابر هجوم استعمارگران انگلیسی از سلاح استفاده کنند و بعد از این مقطع هم در جنگهای بردهداری در سال 1865 به همین ترتیب عمل میشد. بنابر این در رابطه با این موضوع هم بستر حقوقی و هم بستر سنتی ریشههای عمیقی دارد که برخورد با آن بسیار مشکل است. صحبتهایی که معمولا روسای جمهور آمریکا از جمله باراک اوباما برای محدودیت و ممنوعیت حمل سلاح عنوان میکنند، بیشتر کاربرد تبلیغاتی و سیاسی دارد.
نکته دوم که در رابطه با این حادثه مطرح است، این که این مورد عملا یک اقدام تروریستی نبود اگرچه در ظاهر این طور مانور تبلیغاتی پیرامون آن انجام میشود. ریشههای این اقدامات در نابرابری اقتصادی در آمریکا نهفته است. در تمامی کشورهای غربی هم فاصله درآمدی میان ثروتمندان و فقرا در حال افزایش است. در آمریکا آمارهای رسمی حکایت از آن دارد که 85 درصد ثروت در اختیار 3 درصد افراد جامعه است. عمق این حادثه با نابرابری اقتصادی و بیعدالتی پیوند خورده است. این یک بیماری است که متاسفانه در غرب در حال گسترش است؛ اما در ظاهر با توجه به افغان بودن عامل این حادثه، پیوندی با گروه داعش و دیگر گروههای تروریستی ایجاد شده و یک تبلیغات قدرتی هم در رابطه با داعش عنوان میشود.
نکته سوم این که این رویداد بستر تبلیغاتی مناسبی جهت بهرهبرداری انتخاباتی، برای هر دو جناح جمهوریخواه و دموکرات فراهم خواهد کرد. بلافاصله بعد از این واقعه دونالد ترامپ بیانیهای صادر و عنوان کرد: «آنچیزی که من پیشتر گفته بودم، تحقق یافته است و این کار مسلمانان است و در رابطه با ورود مسلمانان در خاک این کشور باید دقت و حساسیت بیشتری نشان داده شود.» در طرف مقابل هم هیلاری کلینتون بیانیهای صادر کرد مبنی بر این که اقدامات خشونتآمیز یک فرد یا یک گروه نباید به حساب امت اسلامی گذاشته شود. نکته دیگر اینکه چنین حوادثی باعث میشود پدیدهای به نام «آمریکاییگرایی» شامل اشخاص ثروتمند و سفیدپوست ساکن در شمال آمریکا که آقای ترامپ هم نماینده این گروه است، تبلیغ شود. این افراد به سبک زندگی آمریکایی به قدرت اقتصادی، سرزمینی و امکانات این کشور مباهات میکنند.
علی بیگدلی - استاد دانشگاه
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد