به گزارش جامجم، اگرچه این روزها برخی از سیاستمداران مانند دونالد ترامپ یکی از نامزدهای حزب جمهوریخواه برای انتخابات پیش روی ریاستجمهوری ایالات متحده، نظریه گرم شدن زمین را دروغی خندهدار میخوانند، اما کمتر کسی است که آثار و زیانهای گرمایش زمین را حس نکرده یا به چشم ندیده باشد. بر این اساس برخی از کشورهای جهان استفاده از انرژیهای پاک و تجدیدپذیر و جایگزینی آنها به جای سوختهای فسیلی را در دستور کار خود قرار دادهاند. نیروگاههای خورشیدی از جمله نیروگاههایی است که به تولید برق به صورت پاک میپردازند. به گفته شیرین بهار، مدیر دفتر انرژی خورشیدی سازمان انرژیهای نو ایران (سانا) امروزه 177گیگاوات برق در جهان از طریق نیروگاههای خورشیدی تولید میشود و کشورهایی نظیر چین، ژاپن، ایالات متحده، انگلستان و آلمان در این زمینه پیشرو هستند و بیشترین سرمایهگذاری را انجام دادهاند.
در کشور ما اگر چه مجوزهای متعددی برای احداث نیروگاههای خورشیدی به ظرفیتهای 300 و 400 مگاوات صادر شده، اما طرح این نیروگاهها روی کاغذ مانده و هیچگاه به مرحله اجرا نرسیده است. آنطور که سمیرا منِشیپور، رئیس گروه برق و انرژی روستایی سانا به جامجم میگوید: در ایران فقط 9 مگاوات از برق متصل به شبکه برق از طریق نیروگاههای خورشیدی تولید میشود و بزرگترین نیروگاه خورشیدی کشور با ظرفیت 500 کیلووات در ملارد استان البرز قرار دارد، اما به نظر میرسد ایران تا رسیدن به احداث نیروگاههایی چندمگاواتی خورشیدی فاصله زیادی دارد.
خراسانشمالی وارد میشود
اواخر اسفند سال 94 مدیرعامل شرکت توزیع برق خراسان شمالی از حضور سرمایهگذاران سوئیسی در این استان برای احداث چند نیروگاه خورشیدی به ظرفیت 250مگاوات خبر داد. به گفته علیرضا صبوری، آن زمان در دیداری که با حضور نمایندگانی از وزارت امور خارجه، راه و شهرسازی، منابع طبیعی، امور انتقال شمال خراسان و مرکز خدمات سرمایهگذاری استان برگزار شد، مهمترین موانع احداث نیروگاه خورشیدی با طرف سوئیسی مورد بررسی قرار گرفت. انتظار میرفت با توافقهای صورت گرفته طی چند ماه اخیر و تائیدیههای سازمان انرژیهای نو ایران (سانا)، سفارت سوئیس در ایران و دیگر سازمانها و دستگاههای مربوط، کلنگ احداث نیروگاههای خورشیدی در فروردین 95 به زمین بخورد.با گذشت تعطیلات نورزوی یحیی نیکدل، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسانشمالی و عضو ستاد سرمایهگذاری خراسان شمالی از نهایی شدن سرمایهگذاری خارجی برای تولید برق توسط نیروگاه خورشیدی در شهرستان جاجرم فارس خبر داد.
مدیر عامل شرکت برق منطقهای خراسانشمالی نیز با اشاره به اینکه قرار است سرمایهگذار سوئیسی صد مگاوات انرژی خورشیدی را در جاجرم، 50 مگاوات در بجنورد، 50 مگاوات در اسفراین و 50مگاوات نیز در شیروان تولید کند، به جامجم میگوید: برای اجرای این پروژه زمینهای لازم در شهرستانهای جاجرم و اسفراین واگذار شده است.
بروز اختلاف برسر زمین
با وجود این، صبوری اشاره میکند برای واگذاری زمین در شهرستانهای بجنورد و شیروان مشکلاتی به وجود آمده است. بهگفته او، اداره کل منابع طبیعی استان رقم بالایی را برای واگذاری زمین در این دو شهرستان پیشنهاد کرده و این امر موجب بروز اختلاف میان این اداره کل و سرمایهگذار شده است. صبوری با بیان اینکه این اداره رقم یک میلیارد و 800 میلیون تومان را بهعنوان حق چرا به سرمایهگذار اعلام کرده است، میافزاید: این عدد، رقم بالایی است و سرمایهگذار به این فکر افتاده تا حدود صد هکتار زمین را از مالکان منطقه برای اجرای این پروژه خریداری کند.
به گفته مدیرعامل شرکت برق منطقهای خراسانشمالی، در صورت مبادله قرارداد بین این سرمایهگذار با سازمان انرژیهای نو، این شرکت خارجی متعهد خواهد شد که طی 18 ماه نیروگاه و زیرساختهای لازم را فراهم کند و از سوی دیگر، سرمایه لازم برای اجرای این طرح به صورت کامل توسط این سرمایهگذار تامین میشود و آورده این سرمایهگذار 1500میلیارد تومان است.
صبوری با اشاره به اینکه میزان اوج مصرف برق در استان خراسانشمالی در بخشهای مختلف توسط مشترکان، بخش کشاورزی و صنعت 250 مگاوات است، عنوان میکند: با راهاندازی این نیروگاههای خورشیدی برق مورد نیاز استان از این طریق تامین خواهد شد و خراسانشمالی استانی پیشرو در تولید انرژیهای تجدید شونده خواهد شد. او در مورد محاسن اجرای این طرح نیز میگوید: سالانه حدود یک میلیون و 500 هزار تن گازهای آلاینده بابت تولید برق در نیروگاههای استان وارد جو میشود که با راهاندازی این نیروگاههای خورشیدی و تولید انرژی خورشیدی میزان انتشار این نوع از گازها به صفر خواهد رسید و خراسانشمالی تبدیل به استانی پاک و سبز خواهد شد.
اهمیت نیروگاههای خورشیدی برای ایران
شیرین بهار، مدیر دفتر انرژی خورشیدی سانا، عنوان میکند، شاید در کوتاهمدت سرمایهگذاری در نیروگاههای خورشیدی به صرفه نباشد ولی اگر نگاهی بلندمدت داشته باشیم به منافع و مزایای آن پی خواهیم برد. او معتقد است اگر الان روی این نیروگاهها سرمایهگذاری نکنیم فردا خیلی دیر خواهد بود. برای تولید هر مگاوات برق از صفحات خورشیدی، به چیزی حدود دو هکتار زمین نیاز است و آنطور که سمیرا منشیپور، رئیس گروه برق و انرژی روستایی سانا عنوان میکند میزان برق تولیدی دو کیلووات پاسخگوی نیاز یک خانوار است، آنهم در صورتی که مصرف آن خانوار 10 کیلووات ساعت باشد.
کمیل انتظاری
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت