همزمان با آغاز طرح نوروزی پلیس که از 25 اسفند آغاز میشود، نرخ جدید جرایم رانندگی که هیات دولت آن را تصویب و به پلیس راهور ابلاغ کرده نیز اجرایی خواهد شد.
قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی در سال 89 به تصویب رسید و براساس آن پلیس راهور باید تلاش خود را برای برقراری نظم و کاهش تخلفات در این حوزه بهکار گیرد. یکی از اهرمهای پیشبینی شده در این قانون مجازات متخلفات با جرایم رانندگی است که به اعتقاد کارشناسان باید از بازدارندگی لازم برخوردار باشد. به این منظور بتازگی هیات وزیران نرخ جدید جریمههای رانندگی را تصویب و به پلیس راهور ابلاغ کرده است.
سردار تقی مهری، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی در گفتوگو با جامجم در این باره میگوید: دولت در سال 93 باید نرخ جرایم را افزایش میداد، اما امسال به این مهم پرداخت به همین خاطر 21 دیماه هیات دولت نرخهای جدید جرایم را تصویب کرد، اما با طرح شکایتی در دیوان عدالت اداری، برای بار دیگر هیات دولت نرخهای جدید جرایم را مورد بازنگری قرارداد و تعدیل کرد.
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی معتقد است که این رویکرد میتواند زمینه را برای رعایت حقوق شهروندی و پیشگیری از تخلفات حادثهساز فراهم کند و به این شکل شهروندان آرامش بیشتری هنگام تردد در راههای کشور داشته باشند.
او عنوان میکند: به همین خاطر تمامی تدابیر لازم اندیشیده شده تا از اولین دقایق 25 اسفند متخلفان براساس نرخهای جدید جریمه شوند.
افزایش جرایم حادثهساز
برخی کارشناسان معتقدند برای برخورد بهتر با متخلفان و بازدارنده بودن جرایم رانندگی، نرخ برخی از آنها افزایش پیدا کرده و به این ترتیب از بین 171 کد تخلفاتی موجود حدود 40 کد افزایش جریمه داشته و براساس تصمیم جدیدی که هیات دولت گرفته بین 20 تا صد درصد افزایش داشته است.
آن طور که رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی تاکید میکند، افزایش جرایم رانندگی برای برخورد با رانندگان متخلفی است که تعدادشان نسبت به رانندگان قانونمدار قابل مقایسه نیست.
باید یادآور شد در تمام کشور حدود 18 میلیون خودرو و ده میلیون و 700 هزار موتورسیکلت تاکنون پلاک ملی گرفتهاند، یعنی حدود 29 میلیون وسیله نقلیه در کشور وجود دارد.
افزون بر این براساس گزارش پزشکی قانونی در 10 ماهه امسال بیش از 14 هزار نفر در تصادفات رانندگی جان خود را از دست دادهاند.
این درحالی است که بررسیهای پلیس نشان میدهد در این مدت 6000 تصادف فوتی اتفاق افتاده که در این بین فقط 3000 نفر از رانندگان متخلف بودهاند در واقع غفلت آنها مرگ 14هزار نفر را رقم زده است.
به همین خاطر رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی معتقد است شهروندان قانونمدار نباید نگران افزایش جرایم رانندگی باشند، بلکه هدف اصلی این رویکرد برخورد با رانندگان متخلفی است که زمینه را برای مرگ شهروندان فراهم میکنند.
به نظر میرسد افزایش جرایم سبب برقراری نظم در جادههای کشور شود، زیرا یکی از دغدغههای اصلی شهروندان نیز این است که پلیس بموقع و جدی با متخلفانی که جان مردم را به بازی میگیرند، برخورد کند.
با پلیس در تماس باشید
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی با تاکید بر اینکه رفتار پلیس راهور براساس قانون است به شهروندان توصیه میکند، هنگام تردد در جادههای کشور مانند بازرسان نامحسوس پلیس راهور عمل کرده و رفتارهای پرخطر رانندگان را به آنها گزارش کنند.
او ادامه میدهد: به این منظور مسافران میتوانند از طریق سامانه 110120 با پلیس راهور در تماس باشند.
سردار مهری با اشاره به اینکه برخی شهروندان نیز دغدغه این را دارند که به اشتباه جریمه شوند، توضیح میدهد: با توجه به اینکه پلیس از فناوری بهره میبرد و قصد دارد این رویکرد را گسترش دهد، احتمال اینکه رانندهای به اشتباه جریمه شود، اندک است، اما با این حال شهروندان مطمئن باشند چنانچه اشتباهی صورت بگیرد آنها به حق خود خواهند رسید.
افزون براین باید یادآور شد پلیس راهور برای کنترل بزرگراههای کشور از دوربین و سامانههایی بهره میبرد که میتوانند تخلفات مختلف را به ثبت برسانند، برای نمونه دوربینهای پلیس قادرند براساس فاصله بین دو دوربین سرعت خودروها را ارزیابی کرده و چنانچه رانندهای این مسافت را با سرعت غیرمجاز طی کند، جریمهاش کنند. همچنین این دوربینها قادرند رانندگانی را که بین خطوط حرکت یا فاصله طولی مناسب را رعایت نمیکنند نیز شناسایی و جریمه کنند.
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی با بیان اینکه شهروندان میتوانند تخلفات ماموران پلیس راهور را نیز از طریق سامانه تلفنی 197 گزارش کنند، یادآور میشود: علاوه بر این شهروندان چنین مواردی را میتوانند کتبا نیز گزارش کرده و مطمئن باشند با ماموران خاطی برخورد خواهد شد.
رابطه بین تخلف و تصادف
سردار موسی امیری، جانشین پلیس راهور ناجا نیز در گفتوگو با جامجم خاطرنشان میکند: تصادف رانندگی معلول علتهای فراوانی است که یکی از علتهای اصلی آن وقوع تخلفات حادثهساز است.
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان بین تخلفات رانندگی و سوانح ترافیکی، ارتباط منطقی که تجربه نیز آن را ثابت کرده است، وجود دارد، اما در این بین علتهای دیگری نیز برای تصادفات وجود دارد عللی مانند ضعف در زیرساختهای ترافیکی.
سردار امیری توضیح میدهد: رعایت نکردن قوانین رانندگی علاوه براینکه میتواند سبب شکلگیری تصادفات شود از عواملی است که در شدت تصادف نیز نقش دارد. این مساله رابطه معناداری است که بهخاطر آن بیشتر کشورهای جهان تلاش میکنند از وقوع تخلف جلوگیری کنند. به گفته او با تلاش برای کاهش تخلفات میتوان آمار تصادفات و قربانیان سوانح ترافیکی را نیز کاهش داد.
جانشین پلیس راهور ناجا درباره تخلفات حادثهساز نیز یادآور میشود: 20تخلف حادثهساز وجود دارد که در قانون علاوه بر جریمه، نمره منفی نیز برای آنها در نظر گرفته شده است؛ جرایمی مانند سرعت غیرمجاز، سبقت غیرمجاز، انحراف به چپ در محورهای دو طرفه، رانندگی تحت تاثیر مواد مخدر و روانگردان، حرکت با دنده عقب در آزادراهها و عبور از چراغ قرمز.
با توجه به نظر کارشناسان باید یادآور شد چنانچه شهروندان به قانون احترام گذاشته و آن را رعایت کنند، میتوان شاهد کاهش آمارهای تلخ حوادث ترافیکی بود، زیرا هرچه شهروندان قانونمدارتر رانندگی کنند، تعداد تخلفات کاهش پیدا کرده و از آمار تصادفات نیز کاسته خواهد شد.
مهدی آیینی - جامعه
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد