جام جم ورزشی - ذوبآهن تحت هدایت یحیی گلمحمدی در لیگ برتر و لیگ قهرمانان آسیا تا اینجا خوب نتیجه گرفته، هر چند نمیتوان روی قهرمانی این تیم اصفهانی در این فصل از رقابتهای لیگ برتر فوتبال حساب کرد. برای ذوبآهن جبران فاصله امتیازی با صدرنشین بسیار سخت است و حتی گاهی راه را برای دادن جایگاه خود به تیمهای پایینتر هموار میکند. با وجود این، تیمهای تحت هدایت یحیی گلمحمدی همواره نوع خاصی از فوتبال را ارائه میدهند که این شرایط در کنار رفتارهای متین و آرام این مربی روی نیمکت کمکم از وی چهره خاصی در فوتبال ایران میسازد. البته ذوبآهن مسلما عیبها و نقصهایی دارد، اما آنچه مشخص است، این که روند رو به تکامل تیم ذوبآهن بیشتر از نقصهایش به چشم میآید.
قدرت انتقال به بازیکنان
نخستین برگ برنده یحیی گلمحمدی نحوه ارتباط با بازیکنانش است. البته در اینجا ارتباط صمیمی و دوستانه با بازیکنان تیم مد نظر نیست و آنچه اهمیت دارد قدرت انتقال دستورات تاکتیکی به بازیکنان است. یک مربی اگر دانش فنی بسیار بالایی داشته باشد، اما در نحوه انتقال آن به شاگردانش کاملا ناموفق باشد، نمیتواند در عرصه مربیگری موفقیتی به دست بیاورد و کارنامه درخشانی از خود بر جای بگذارد. این ویژگی را یحیی گلمحمدی به خوبی دارد و با شیوههای گوناگون آنچه را که در ذهن دارد به دیگران و البته بازیکنانش منتقل میکند. میتوان گفت گلمحمدی با استفاده از شیوههای مبتنی بر روانشناسی قادر است این چنین بر شاگردان خود تسلط داشته باشد. قدرت انتقال فنی به بازیکنان را هر مربیای ندارد. البته این موضوع تا حد زیادی به هوش بازیکنان نیز بستگی دارد و ممکن است در این راه بازیکنانی پیدا شوند که نتوانند دستورات فنی را بنا به دلایل فراوانی بهخوبی اجرا کنند که در این مورد مربی میتواند هم مسئول باشد و هم خیر. به هر حال یحیی گلمحمدی در ذوبآهن با بازیکنانی کار میکند که بهخوبی با او و ایدههایش کنار آمدهاند. این یکی از ابتداییترین رموز موفقیت مربیای است که یکی از آرامترین و موقرترین مربیان شاغل در لیگ برتر به شمار میرود.
تاکتیکهای تیم یحیی
گلمحمدی، تیمهایش را مجبور به تاکتیکپذیری میکند و در واقع از حملات بیثمر و بیبرنامه در ترکیب تیم ذوبآهن و سایر تیمهایی که گلمحمدی سرمربی آنها بوده، خبری نیست. البته سانترهای بیهدف و حملات بیبرنامه، اتفاقی است که در لحظاتی از مسابقه پیش میآید، اما در مجموع ذوبآهن از تاکتیکپذیرترین تیمهای حاضر در لیگ برتر است. مشکل بزرگی که وجود دارد، این است که ذوبآهن در مقابل تیمهای دفاعی با مشکلاتی جدی روبهرو میشود و این نشان میدهد تاکتیک تیم گلمحمدی کامل و بینقص نیست.
این تیم در مقابل لخویا در لیگ قهرمانان آسیا جدیترین چالش را مقابل یک تیم دفاعی داشت و با همین مشکل، دو امتیاز حساس را از دست داد. یکی از عواملی که باعث شد، تیم گلمحمدی از کورس قهرمانی تا حدودی عقب بماند؛ مشکل در برابر تیمهای دفاعی است. با وجود این که گلمحمدی نسبت به این مشکل کاملا واقف است، اما ترجیح میدهد در مقابل تیمهای دفاعی با همان رویه قبلی خود ادامه بدهد، هر چند ویژگی بارز تاکتیکپذیر بودن و تغییر سریع تاکتیک در تیم او دیده میشود. گلمحمدی اینجا یکی از نقصهای خود را نشان میدهد. تیمهای او در مقابل مربیانی که برای خنثی کردن تاکتیک برنامههای زیادی دارند، معمولا تغییر خاصی ندارند و نخواهند داشت.
نظم خاص یحیی
تیمهای تحت هدایت یحیی گلمحمدی هرگز از بینظمی ضربه نمیخورند. بینظمی همه موارد را در برمی گیرد تا این شرایط تاثیر خود را روی مسائل فنی نیز بگذارد.
با تمام این تفاسیر به نظر نمیآید تیم یحیی گلمحمدی بتواند فاصله هشت امتیازی با صدر جدول را بسرعت جبران کند و قهرمان شود. روند تدریجی و رو به رشد تیمهای گلمحمدی در گذشته این را ثابت میکند. البته این تیم شخصیت قهرمانی دارد، اما این موضوع میتواند در فصل آینده محقق شود نه اکنون که ذوبآهن در گیر و دار لیگ قهرمانان آسیا نیز به سر میبرد. نظم خاص تیم یحیی، یکی دیگر از برگ برندههای بزرگ اوست، چیزی که در برخی تیمهای دیگر دیده نمیشود.
اوج گرفتن لحظهای سرعت
ذوبآهن را به هیچ عنوان نمیتوان در زمره تیمهای سرعتی لیگ برتر قرار داد. سرعت در تاکتیک تیم یحیی معمولا وجود ندارد، اما اوج گیری لحظهای این تیم از دیگر نقاط قوت گلمحمدی است. تیمی که یکباره سرعت میگیرد و سرعت بیشتری به جریان بازی میدهد، تیم مقابل را غافلگیر میکند، هر چند این اوجگیری لحظهای مدت زمان زیادی طول نمیکشد. ذوبآهن بهتر از هر تیم دیگری قادر است از روند سرعت گرفتن جریان بازی بیشترین استفاده را ببرد و این نشان میدهد سرمربی نسبتا جوان ذوبیها حتی روی این موضوع برنامهریزی کرده است. با تمام این اوصاف ذوبآهن هرگز تیمی سرعتی در لیگ برتر این فصل به شمار نمیرود و حتی گاهی در مقابل تیمهای سرعتی کم میآورد.
هیلدا حسینیخواه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت