دانشآموزان نشستهاند درمدرسه انقلاب، نمایشگاهشان به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب، کنار ماکت سنگرها و فانوسهای خاموش و چفیهها. مدرسه قدیمی است، ساختمان بوی کهنگی میدهد، معماری چند دهه قبل، راه پلههای تنگ، پلههای پا خورده و صیقلی. همه بلند میشوند، سلام میدهند و مینشینند روی صندلیهای کرم رنگ و سرخم میکنند روی میلهای بافتنی و نخ میپیچند دور انگشت و زیر و رو میبافند.
هیچکدام از دخترها بافنده حرفهای نیستند، ولی میبافند به عشق ریسمان بافتن به سمت آسمان، برای پل زدن از زمین به ملکوت. زهرا زیر چادر سیاهش میل را آهسته و با طمانینه میچرخاند و شال گردنی را بالا میبرد با کاموایی به رنگ قهوهای و سیاه. لحظهای ایست میکند، میگوید گرچه در بافتن استاد نیست، اما دانهها را یکی یکی پشت هم زیر و رو میکند تا پشت جبهه را گرم و فعال نگه دارد برای روحیه دادن به رزمندهها و رساندن این پیام به آنها که او میداند جنگیدن با دشمن تکفیری در زمستانهای سرد چه اندازه سخت است.
رضوان اما در بافتنی ماهرتر است، او تا به حال برای رزمندهها پولیورهم بافته. میگوید بافتن را که آغاز میکند آیهالکرسی و اناانزلناه میخواند تا معجزه این آیات، حفاظی شود برای رزمندهها، مثل یک جلیقه ضدگلوله که از بدنهای مجاهدان حفاظت کند. این وعده حق خداست و ما به آن ایمان داریم؛ این را زهرا میگوید و لبخندی میزند.
فاطمه سادات شال و کلاهی سرانداخته برای مدافعان حرم. او شنیده که رزمندهها در سرما سختی میکشند و با خودش فکر کرده اگر تنپوشی ببافد و این لباس یک درجه از سرمای هوا برای مدافعان کم کند اجرش را برده است. فاطمه خودش را دختری میداند از نسل سوم انقلاب که باید مثل زنان نسل اولی که پشت جبهه را خالی نمیگذاشتند او نیز دور از خطوط مقدم جنگ کاری کند، حتی به اندازه بافتن یک شال یا کلاه گرم؛ پدرش گویا مدتی از مدافعان حرم بوده و فاطمه بهواسطه او خوب میداند جنگیدن در خاک کشوری که سرزمین مادریات نیست چه سختیهایی دارد.
دانشآموزی دیگر باز هم نامش فاطمه است و شال گردنی سرانداخته؛ شال هنوز بالا نیامده است. فاطمه میگوید شال میبافد تا جبران غیبت برادرش از جبههها باشد که مجبور است درس بخواند و در ایران بماند. میگوید مادرش هم در بافتن کمکش میکند تا اگر اجری در کمک به رزمندهها هست او نیز شریک شود و اگر مرغ سعادتی هست از شانه او نپرد. فاطمه میگوید: خاطرات مدافعان حرم را که در فضای مجازی خوانده یا عکس یکی از شهدای لبنانی مدافع حرم را دیده که قبل از شهادت با خون خود جملهای را نوشته عاشق کمک به رزمندهها شده، عاشق پویش مردمی ریسمانی برای آسمان.
مائده مهارتش در بافتن از بچههای دیگر بیشتر است، مادربزرگش هم در بافتن پولیور کمکش میکند. خالهاش نیز عضو هیات امنای مسجدی است که خانمهای محل را برای بافتن لباسهای گرم بسیج کرده. مائده با خبرشده عکسی در فضاهای مجازی منتشرشده که چند مدافع حرم با همین بافتنیهایی که از ایران رسیده عکس انداختهاند؛ این خبر شده برای او انگیزهای قوی، انگیزهای برای بافتن و بافتن و تقدیر از کسانی که راحتی وطن را گذاشتهاند و برای دفاع از حریم اهل بیت راه کشورهای همسایه را پیش گرفتهاند.
سارا هم مثل هممدرسهایهایش فکر میکند، این که مدافعان حرم از همه چیزشان گذشتهاند تا اسلام و حریم اهل بیت حفظ شود و مرزهای ایران دوستداشتنی خدشه نبیند. «اگر مدافعان حرم نمیجنگیدند دشمن تکفیری به ایران میرسید، جایی در همدان و کرمانشاه»؛ این را پیشتر رهبر معظم انقلاب گفته بودند.
سارا به این دلایل وارد پویش ریسمانی برای آسمان شده اما با یک فرق، این که او برای بچههای مدافعان حرم شال گردن میبافد نه برای خودشان، برای بچههایی که از پدر دورند و تشنه محبتهای او؛ رنگ سبز فسفری کاموای نازک او حسابی توی چشم است. ریسمانی برای آسمان رشته محکمی است که قلبها را به هم پیوند داده از شرق به غرب، ازایران به سوریه تا عراق.
بافتنیها اینگونه بهدست رزمندگان میرسد
شال و کلاهها و لباسهای بافتنی از وقتی دانه به دانه با صبر و حوصله به دست دختران دانشآموز بافته میشوند تا وقتی به دست رزمندهها میرسند راه درازی را طی میکنند. بافتنیها در مدارس و خانه دانشآموزان بافته میشوند، اما وقتی تکمیل میشوند به دفاتر اتحادیههای انجمنهای اسلامی دانشآموزی در سراسر کشور میرسند و از آنجا تحویل رابطان جشنواره مردمی عمار میشوند. رابطان عمار این دست بافتهها را در تهران جمع میکنند و به بخش پشتیبانی سپاه قدس میفرستند، بعد هم این لباسهای زمستانی در عراق و سوریه میان مدافعان حرم توزیع میشود.
6000 لباسگرم برای مدافعان حرم
تاکنون 20 استان کشور طرح ریسمانی برای آسمان را با جدیت آغاز و دنبال کردهاند، به طوری که طبق آمارهای اتحادیه انجمنهای اسلامی هرکدام از این استانها به طور میانگین تاکنون حدود 200 تا 300 دستبافته را برای رزمندگان مدافع حرم ارسال کردهاند یعنی تا به حال حدود6000 لباس گرم زمستانی.
مریم خباز
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت