به گزارش جام جم آنلاین ، روزنامه انگلیسی گاردین گزارش کرد، به دنبال اعدام دستهجمعی ۴۷ نفر به ویژه شیخ «نمر باقر النمر» رهبر شیعیان در عربستان، «تیم فارون» رهبر حزب لیبرال دموکرات انگلیس، نزدیکی روابط انگلیس و عربستان را چاپلوسی دانستند و رهبر حزب کارگر نیز خواستار پایان همکاری قضایی با ریاض شد.
این محافل سیاسی انگلیس همچنین خواستار قطع حمایت انگلیس از عربستان سعودی بعنوان رئیس پنل شورای حقوق بشر سازمان ملل شدند.
اعتراض لیبرال دموکراتها و حزب کارگر انگلیس در حالی مطرح شده است که وزارت خارجه انگلیس در ابتدا، اعلام اعدام ۴۷ نفر در عربستان سعودی را ناامیدکننده خواند.
اعتراض شیخ نمر موجی از اعتراضات را در سراسر دنیا به ویژه جهان شیعه و ایران به همراه داشت و عربستان در واکنش به اعتراضات مقابل سفارت خود در ایران، روابط دیپلماتیکش با تهران را قطع کرد.
فارون تأکید کرد: «دولت عربستان به صورت سیستماتیک، حقوق بشر را نقض میکند. آنها نمیتوانند رئیس کمیتهای از سازمان ملل باشند که حقوق اصولی و بنیادین را محافظت میکند. انگلیس و کشورهای دیگر نمیتوانند با علم به آنکه افراد در عربستان سعودی تحت پیگیرد قرار میگیرند و اعدام میشوند، در جلساتی شرکت کنند که کشور عربستان به قضاوت درباره حقوق بشر کشورهای دیگر میپردازد».
وی افزود: آنها باید یا استعفا دهند یا مجبور به استعفا شوند. آنها (عربستان) شایستگی حفظ این نقش و سمت را ندارند».
رهبر حزب لیبرال دموکرات انگلیس تصریح کرد: «دولت انگلیس در حال حاضر خود را در موقعیت چاپلوسی در مقابل رژیم عربستان سعودی قرار داده است. وقتی موارد اینچنینی رخ میدهد، ما باید در محکومیت چنین اقداماتی، صراحت داشته باشیم، نه فقط به این دلیل که اینگونه اقدامات از نظر اخلاقی ناصحیح است بلکه به این دلیل که آنها (عربستان) فرایندهای دیپلماتیک که برای حل بحران سوریه ضروری است را تضعیف میکنند».
نزدیکی روابط انگلیس انگلیس و عربستان زمانی بیش از آن نمایان شد که سفیر سابق انگلیس در ریاض اعلام کرد که اعدامهای اخیر حامیان القاعده که در بین ۴۷ فرد اعدام شده و شیخ نمر بودند، قابل درک بود.
از طرف دیگر «جرمی کوربین» رهبر حزب کارگر از ارتباط انگلیس با عربستان به شدت انتقاد کرد. «اندی اسلاتر» وزیر حقوق بشر سایه نیز روابط دو کشور را محکوم کرد و خطاب به «مایکل گوو» وزیر دادگستری انگلیس نامهای نوشت و از او خواست که تأیید کند مذاکرات درباره همکاری قضایی با سعودیها ادامه دارد و خواستار توقف فوری همکاری قضایی با عربستان شد.
«جنکینز» که تا پایان ۲۰۱۵، سفیر انگلیس در ریاض بود، تأکید کرد که هدف اعدام دستهجمعی در عربستان، فرستادن سیگنال به ایران، آمریکا و همچنین سیگنال داخل عربستان بوده است.
وی درباره پیامی که عربستان با این اعدامها میخواسته ابلاغ کند، ادامه داد: لزوماً این پیام ابلاغ شده است که سعودیها قصد ندارند تحت امر و نهی کسی باشند. ما مداخله ایران در امور خود را رد میکنیم و مقابل هر آنکه فکر میکند ایران یک مأمور نفوذ داخل کشور ما است و خواستار انحلال پادشاهی عربستان است می ایستیم.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: