این حوزه نو پدید، کاربرد وسیعی در رشتههای پزشکی، جامعهشناسی، علوم سیاسی، علوم نظامی، آموزش، اطلاعات و رسانههای جمعی پیدا کرده است. شناخت ماهیت و ساز و کار فعالیتهای ذهنی مانند تفکر، استدلال کردن، توجه، ادراک، یادگیری، حافظه و کاربردهای زبان از دغدغههای اصلی این علم نوپدید و کاربردی است.
جعبه سیاه ناشناخته
از دهه 1990 که دهه مغز نام گرفته بود، توجه به قابلیتها و ویژگیهای مغز و ذهن انسان به عنوان دریچه ورود اطلاعات و تحلیل و تفسیر این اطلاعات، از اهمیت زیادی برخوردار بوده است و دیگر مغز جعبه سیاه ناشناخته و مرموز نیست؛ بلکه با روشهای علمی قابل شناخت، تحلیل، کنترل و هدایت است. لذا حوزههای مختلف برای تأثیرگذاری هر چه بیشتر بر این پدیده، دست به پژوهشهای علمی زدند و نتیجه این تلاشها پیدایش علوم و فناوریهای شناختی است. این علوم و فناوری در حوزههای مختلف نظامی، اطلاعاتی و رفتارگرایی پیشرفت قابل توجه داشته است و کشورهای پیشرفته به یافتههای جدیدی در این خصوص نائل آمدهاند.
در ایران، عمر این علوم و فناوری زیاد نیست و حوزه کاملاًً جدیدی است و به ویژه در حوزه رسانه، تولید علمی چندانی صورت نگرفته است و به تازگی به ابتکار ریاست محترم سازمان در سال 1393 گروه جدیدی به نام «زیباییشناسی و علوم شناختی» در مرکز پژوهش و سنجش افکار راهاندازی شد که با برگزاری نشستهای علمی ـ پژوهشی و تعاملات مقتضی درصدد بهرهگیری از این حوزه جدید و کاربردی کردن آن در برنامهسازی است. امروزه کشورهای زیادی به اهمیت کاربرد علوم شناختی پی بردهاند و بودجههای هنگفتی را در این راه صرف میکنند.
نبرد رسانهها
ازجمله موسسههای مشهور در این زمینه DARPA در کشور آمریکاست که تلفیق علوم و فناوریهای شناختی با رویکردهای آیندهپژوهی و انجام تحقیقات کاربردی و آزمایشگاهی در زمینههای مختلف نظامی، رسانهای و امنیتی از این علوم کاربردی نهایت بهرهبرداری به عمل میآورد. بهراستی در فضای جدید که کشور ـ به تعبیر رهبر معظم انقلاب ـ آماج جنگ نرم دشمن است، میدان نبرد تغییرات اساسی پیدا کرده است و دشمن روز به روز در عرصههای نظامی و رسانهای به این علوم کاربردی تجهیز میشود و هر گونه تعلل و تسامح در این باب به هیچ وجه مجاز نخواهد بود. ارزش علوم شیمی، فیزیک و... به جای خود، اما امروز فضای نبرد رسانهای بر پاشنه علوم و فناوریهای شناختی میچرخد و لازم است فرهنگ ترویج و توسعه علوم شناختی در همه عرصههای کشور بهویژه در حوزه رسانه، به دلیل وسعت و عمق تأثیرگذاری آن گسترش یابد.
جمله پایانی این که علوم شناختی، ریشه در تعالیم اسلامی دارد. جایی که نبی اکرم(ص) فرمودند: هر کس خود را شناخت پروردگارش را شناخته است: من عرف نفسه فقد عرفه ربه.
دکتر جعفر عبدالملکی
رئیس مرکز پژوهش و سنجش افکار صداوسیما
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد