به گزارش جامجم، عواملی مانند کاهش رشد اقتصادی چین و بهتبع آن کاهش تقاضای این کشور به نفتخام، عرضه نفت مازاد حدود دو میلیون بشکهای توسط اعضای اوپک، افزایش تولید غیراوپک و افزایش ذخیرهسازی نفت خام در آمریکا، مانع رشد قیمت نفت خام و عبور از مرز 45 و 50 دلار شدهاند. از سوی دیگر، کاهش تعداد سکوهای حفاری آمریکا، کاهش تولیدکنندگان شیلهای نفتی و آبهای عمیق نیز جلوی افت بیش از حد قیمتها و سقوط به زیر بشکهای 40 دلار را نیز گرفته است. بر این اساس در هفتههای اخیر، قیمتها در محدوده 40 تا 45 دلار در حرکت بوده و پیشبینی میشود در کوتاهمدت نیز در همین محدوده در نوسان خواهد بود.
بررسی رفتار خریداران
بررسی رفتار خریداران و معاملهگران بازار نیز نشان میدهد تحلیلگران تکنیکال با آگاهی از این دامنه قیمتی، بازار را در همین محدوده کنترل کردهاند، بهطوری که با عبور قیمتها از مرز 45 دلار، تقاضا کاهش یافته و به زیر 45 دلار بازمی گردد. همچنین با نزدیک شدن قیمت به مرز 40 دلار تقاضا افزایش یافته و قیمتها چند دلار بالا میرود.
نگاهی کوتاه به قیمتها در بازار جهانی نفت نشان میدهد قیمتها همچنان تمایل دارند که در همین محدوده حرکت کنند. قیمت سبد نفتی اوپک نیز در هفته منتهی به 18 سپتامبر با یک دلار و ٨ سنت کاهش به ٤٤ دلار و ٢٠ سنت برای هر بشکه رسید.
قیمت نفت خامهای دوبی و عمان نیز با یک دلار و ٦٤ سنت و یک دلار و ٤٦ سنت کاهش به ترتیب به ٤٤ دلار و ٥١ سنت و ٤٤ دلار و ٧٧ سنت رسید. قیمت هر بشکه نفت خام دبلیو تی آی نیز در هفته منتهی به ١٨ سپتامبر با ٢٥سنت کاهش، ٤٥ دلار ٥٣ سنت برای هر بشکه معامله شد. قیمت نفت برنت نیز با ٥٠ سنت کاهش به ٤٧ دلار و ١٦ سنت برای هر بشکه افت کرد.
قیمت نفت خام ایران نیز شرایط مشابهی را تجربه میکند به گونهای که در هفته مورد بررسی، قیمت نفت سنگین ایران با یک دلار و ٣٨ سنت کاهش به ٤٣ دلار و ٤٧ سنت برای هر بشکه رسید. همچنین قیمت نفت سبک ایران در هفته منتهی به ١٨ سپتامبر یک دلار و ١٨ سنت برای هر بشکه افت کرد و به ٤٥ دلار و ٢٦ سنت کاهش یافت.
تاثیر تغییرات فصلی
نفت برنت، تنها استثنایی است که در قیمتی بالاتر از سقف 45 دلار معامله میشود که البته فاقد توان برای نزدیک شدن به 50 دلار است و معمولا پس از چند روز دوباره به پیرامون 45 دلار بازمیگردد.
در این میان، پایان یافتن فصل تابستان و فرارسیدن روزهای سرد سال باعث امیدواری تولید و صادرکنندگان نفت شده است که شاید قیمتها افزایش قابل توجهی پیدا کند بهطوری که برخی کارشناسان اقتصادی پیشبینی کردهاند قیمت نفت در زمستان به بشکهای80 دلار خواهد رسید.
اما بررسی تحولات بازار نفت در ماههای اخیر نشان میدهد موانعی سرسخت در مقابل افزایش قیمتها وجود دارد که مانع این افزایش خواهد شد. پافشاری عربستان و برخی تولیدکنندگان برای افزایش تولید و تاکید روسیه برای رکوردشکنی در صادرات، عواملی است که امیدها برای افزایش قیمتها در زمستان را بر باد میدهد.
رکورد تولید روسیه
روسیه که از بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان به شمار میرود و در اوپک عضویت ندارد، با تولید روزانه بیش از 10 میلیون بشکه نفتخام سهم قابل توجهی از عرضه نفت مازاد در بازارجهانی را به خود اختصاص داده است. این کشور، حتی با وجود کاهش شدید قیمتها و ضرر چند ده میلیارد دلاری برای حفظ جایگاه خود در بازار، حاضر به کاهش تولید نشد.
گزارشها نیز حاکی از این بوده که میزان تولید این کشور، به بالاترین میزان خود در دوران بعد از فروپاشی شوروی سابق رسیده است.
در واقع، شرایط بازار به گونهای است که به هر میزان که مصرفکنندگان به نفت نیاز داشته باشند، به همان میزان نفت در بازار عرضه شده و کمبودی مشاهده نمیشود. حتی مازاد عرضه به گونهای است که مصرفکنندگان، قدرت چانهزنی زیادی نیز پیدا کرده و تخفیفهای خوبی را نیز از صادرکنندگان دریافت میکنند. بنابراین در کوتاهمدت و در روزهای آینده، چشمانداز مثبتی برای عبور تثبیت قیمت نفت در ورای 45 دلار و عبور از مرز 50 دلار مشاهده نمیشود.
سهیل آشتیانی
جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد