وجود آب و هوای مناسب، از عوامل مهم گسترش دامپروری سنتی در این استان است که در سالهای اخیر متاسفانه به دلیل خشکسالیهای متعدد و کمبود مراتع چرا، دامداران را به این فکر انداخته تا با اصلاح نژاد دامها و جایگزین کردن دامپروریهای صنعتی به جای سنتی درصدد افزایش تولیدات دامی خود برآیند. در این میان، وجود گوسفند کردی که نژادی مقاوم است، به عنوان ذخیره ژنتیک مقاوم برای اصلاح نژاد دامهای این استان کاربرد بهسزایی دارد.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفتوگو با خبرنگار جام جم با اشاره به اینکه گوسفند کردی مقاومترین نژاد در برابر بیماریهاست، میگوید: این نژاد گوسفند به دلیل داشتن اندام و استخوانبندی درشت، برای پرواربندی مناسب بوده و یکی از نژادهای گوشتی و شیری مناسب به شمار میرود.
علی مبارکی مشکل اصلی دامپروری این استان را سنتی و معیشتی بودن آن دانسته و میافزاید: هم اکنون 90 تا 95 درصد دامپروریها به صورت سنتی اداره میشود و تلاش ما بر این است که به سمت صنعتی شدن دامپروریها پیش برویم و برای همین منظور 17 واحد صنعتی دام سبک برای دریافت تسهیلات به بانکها معرفی شده و در حال ساخت است. وی با بیان اینکه از سال 86 تحقیقات روی اصلاح نژاد گوسفند کردی برای افزایش بهرهوری شروع شده است، بیان کرد: در مدت یک سال توانستیم از صد رأس گوسفند 127 بره زادآوری داشته باشیم.
فرماندار شهرستان شیروان نیز در این باره گفت: سال گذشته برای انجام تحقیقات 280 میلیون تومان اعتبار به این ایستگاه کمک شد که از این اعتبار 220 میلیون تومان آن تخصیص یافت، امسال نیز 300 میلیون تومان به این ایستگاه تحقیقاتی اختصاص یافته است.
صفایی افزود: با توجه به اهمیتی که گوسفند کردی در بخش دامپروری شهرستان شیروان دارد حمایت از ذخایر ژنتیک و کمک به تحقیقات در این خصوص از اولویتهاست.
مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز با اشاره به مزایای گوسفند کردی نسبت به دیگر نژادها گفت: با اصلاح نژاد دامها و توزیع قوچ اصلاح شده نژاد کردی بین گلهداران تلاش میکنیم گوسفند کردی را افزایش دهیم، اما به علت سنتی بودن اکثر دامپروریها و آمیخته بودن نژاد گوناگون جمعیت آن روبه کاهش است.
احمد داوطلب در مورد ورود بخش خصوصی به پرورش دام در استان افزود: دامداریهایی هستند که گوسفند پرورش میدهند و قوچ اصلاح شده نژاد کردی برای گلههای آنها از طریق ایستگاه پرورش دام شیروان تامین میشود.
وی افزود: با توجه به شرایط خشکسالی و مقاوم بودن گوسفند کردی در کوهپیمایی، شیردهی، تولد برههایی با جثه بزرگ و میزان چربی کمتر دامداران استان نیز خواهان برگرداندن نژاد کردی هستند.
برای تشویق دامداران و معرفی نژاد برتر بین دیگر نژادها نخستین جشنواره گوسفند کردی در سال 91 برگزار و با استقبال دامداران روبهرو شد. به گفته احمد داوطلب، هرچند درخواست شده این جشنواره هر دو سال یکبار برگزار شود، اما برگزاری چنین جشنوارههایی مستلزم تخصیص اعتبار است و تاکنون تمایلی به ادامه برگزاری آن ابراز نشده است.
عباس فتوره چی - جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد