به گزارش تسنیم، «عاشیقی» به عنوان بومیترین و مردمیترین هنر در آذربایجان شناخته میشود و میتوان گفت که تنها هنری است که نمونه آن خارج از این دیار دیده نمیشود.
از این رو سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور در سال 1389 این هنر را با شماره 165 و با عنوان «عاشیقلار» در فهرست میراث ناملموس معنوی و به نام آذربایجان غربی به ثبت رسانید تا جنبههای مختلف موسیقیایی، داستانی و شعری را تحت حمایت قرار دهد و آن را برای آیندگان حفظ کند.
آذربایجان غربی و به ویژه ارومیه یکی از کانونهای اصلی هنر عاشیقی و دارای مکتبی خاص و منحصر به فرد است که آن را از سایر مکاتب عاشیقی که تعداد آنها به بیش از 10 مکتب میرسد، مجزا میکند.
مکتب ارومیه امروزه به عنوان اصیلترین و دست نخوردهترین مکاتب عاشیقی مطرح است و درونمایه محتوایی و ادبیات آن نشان از گذشته پرفروغی است که اساتید بسیار بزرگی را به خود دیده است.
دوللو مصطفی، عاشیق فرهاد، عاشیق حیدر، دده کاتب، بالوولو مسکین و دیگران از جمله سخنوران و داستان سرایانی هستند که هر یک نقش ویژهای در تعالی این مکتب و هنر مردمی داشتهاند.
عاشیقها در سدههای گذشته به عنوان رسانههای مردمی نیز محسوب میشدند و با گردش و رفتن به شهرها و روستاهای مختلف، مردم را در مجالس خویش با روند اجتماعی، سیاسی و تهدیدات موجود آشنا کرده و حتی در مسائل و مشکلات به وجود آمده برای مردمشان، خود پیش قراولانی در حل آنها عمل میکردند.
با توجه به اینکه هنر عاشیقی به نام آذربایجان غربی ثبت شده است و مکتب ارومیه نیز اصیلترین و قدیمیترین سبک در بین مکاتب عاشیقی است، ضروری به نظر میرسید که نمادی از این هویت شهر ارومیه در میادین و پارکهای این شهر نصب شود.
از این رو شهرداری ارومیه طی مراسمی مجسمه 7 متری نماد عاشیق را در پارک ائللرباغی ارومیه نصب و رونمایی کرد.
شهردار ارومیه در مراسم رونمایی از نخستین مجسمه «عاشیق» در ارومیه گفت: هدف از ساخت این مجسمه قدردانی از زحمات بزرگان و پاسداشت فرهنگ آذربایجان و انتقال پیشینه و تاریخ ادبیات کهن منطقه به صورت نسل به نسل و سینه به سینه به آیندگان است.
محمد حضرتپور افزود: بیتردید ارزش معنوی این مجسمه بیشتر از ارزش مالی آن است.
وی تصریح کرد: این بنا هفت متر ارتفاع و سه متر عرض داشته و از پلیاتیلن ساخته شده بطوریکه انتظار می رود تا 10 سال آینده مشکلی فیزیکی از نظر استحکام برای آن پیش نیاید.
حضرتپور گفت: برای ساخت این مجسمه که در پارک اللرباغی ارومیه نصب شده، 100 میلیون تومان اعتبار هزینه شده است.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
فرزاد آشوبی در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد