به گزارش روزنامه رأی الیوم، عبدالباری عطوان می نویسد: با پایان یافتن مذاکرات هسته ای ایران با گروه 1+5، ایران موفقیت دیپلماتیک بسیار بزرگی به دست آورده است و این باعث شد محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران لبخند بزند، لبخندی که باعث خشم شدید نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی شد.
این نویسنده عرب می افزاید: ایران 12سال در پای میز مذاکرات پایداری کرد و تسلیم فشارها نشد؛ صبر و شکیبایی و کنترل اعصاب بی مانندی از خود نشان داد و این باعث شد تا جمهوری اسلامی تبدیل به الگوی صلابت و پایداری در اداره مذاکرات برای ما عرب ها و همه مردم جهان شود؛ این پایداری ایران به خاطر قدرتمند بودن آن و همچنین داشتن مراکز علمی- پژوهشی واقعی و نه صوری و نهادها و تشکیلات واقعی در داخل خود بود، نه مراکز و نهادهایی که جنبه صوری داشته و تنها به فکر غارت اموال دولتی هستند و پیوسته منافع خارجی را در کارهای خود در نظر می گیرند؛ این دستاورد به خاطر سیاست های درست ایران بود.
این تحلیلگر ساکن لندن در ادامه با کنایه به کشورهای عربی منطقه نوشت: شاید این توافق ایران در خصوص برنامه هسته ای اش باعث بیدار شدن غارنشینان و برخاستن آنها از خواب عمیقشان شود و باعث شود آن ها به خود و جهان با دیدی جدید بنگرند و بد و بیراه گفتن به دیگران و سرخود را در برف فروبردن و همچنین تحریک قوم گرایی و اختلافات مذهبی را کنار بگذارند.
سردبیر رأی الیوم اضافه کرد: ایرانی ها به خاطر این توافق باید جشن بگیرند و حق دارند خوشحال باشند، اما مردمان ضعیف که همه تخم مرغ های خود را در سبد آمریکا قرار داده و به هیچ وجه بر خود تکیه نکرده اند٬ پیوسته اشتباهها و سیاست های گذشته خود را تکرار کرده و در پی آن هستند تا به جای آمریکا خود را به آغوش اسراییل (رژیم صهیونیستی) بیندازند تا از آن ها دفاع کند زیرا از طرف های مختلف هراس دارند.
وی در ادامه با اشاره به دستاوردهای ایران در این مذاکرات می نویسد:
اول: بر اساس این توافق ایران حق غنی سازی اورانیوم را برای خود محفوظ داشته و بیش از 20هزار دستگاه سانتریفیوژ این کشور همچنان به فعالیت خود ادامه خواهند داد و هیچ یک از تاسیسات هسته ای ایران تعطیل نمی شود.
دوم: ایران همچنان کارشناسان و دانشمندان هسته ای و تجهیزات خود را در اختیار خواهد داشت و هر زمان بخواهد٬ می تواند برنامه های هسته ای اش را گسترش دهد؛ همچنین جمهوری اسلامی برای جلوگیری از تکرار اشتباه عراق در معرفی دانشمندان هسته ای اش و در نهایت ترور شدن آن ها، اجازه دیدار با آنها را نداده است و تا زمانی که ایران دانشمندان خود را داشته باشد، توان هسته ای بالایی نیز خواهد داشت.
سوم: ایران 120میلیارد دلار از پول های بلوکه شده خود در خارج را طی چند ماه تحویل می گیرد، محاصره اقتصادی ایران برداشته می شود و ایران می تواند به همه کشورهای غربی و شرقی کالاهای خود را بدون مشکل صادر کند و اینگونه می تواند تبدیل به یک قدرت اقتصادی منطقه ای بزرگ شود؛ صدها هزار فرصت شغلی ایجاد کند و در بخش های غیرنفتی نیز فعالیت بسیار بیشتری داشته باشد زیرا ایران تنها 33درصد از بودجه خود را از طریق نفت تامین می کند و این در حالی است که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس 90درصد بودجه خود را از فروش نفت تامین می کنند.
چهارم: اردوگاه حامی ایران به ویژه چین و روسیه و کشورهای بریکس و همچنین کشورهایی که دوست ایران هستند، در این مذاکرات پیروز شدند زیرا ایران از این پس از نظر سیاسی و اقتصادی قدرتمندتر می شود.
عطوان در خصوص علل تمایل دولت باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا برای به نتیجه رساندن این مذاکرات نوشت: آمریکا با این کار از سیاست های گذشته خود در مورد ایران که می خواست برنامه هسته ای ایران را نابود کند، عقب نشینی کرد، این کشور ناوهای هواپیمابر و زیردریایی های هسته ای و نیروی دریایی خود را برای مقابله با ایران در خلیج فارس مستقر کرده بود اما به دلایل مختلف از این سیاست خود عقب نشینی کرد.
این تحلیلگر مسایل سیاسی دلایل اینکه آمریکا سیاست های گذشته خود را در مورد ایران تغییر داد به طور خلاصه بیان می کند:
نخست: اگر توافقی صورت نمی گرفت، آمریکا به ناچار می بایست وارد جنگ با ایران می شد اما واقعیت این است که آمریکا دیگر خواهان جنگ نیست و نمی خواهد تبعات این جنگ را به جان بخرد بلکه این روزها اقدام به عقب نشینی تدریجی از منطقه کرده است.
دوم: دولت اوباما از حکام عرب منطقه که نمی توانند از خود و منافعشان دفاع کنند، خسته شده و دیگر نمی خواهد به جای آنها وارد جنگ شود؛ آمریکا این روزها منافع خود و حفظ جان سربازانش را مهم تر از هر هدف و اولویتی می داند؛ واشنگتن برای حفظ منافع خود شروع به جستجو در اماکن دیگری از جمله جنوب شرق آسیا و آفریقا کرده است زیرا آمریکا اکنون در تولید نفت خودکفا است و نیازی به خارج ندارد.
سوم: اوباما در دوران نخست ریاست جمهوری اش جایزه صلح نوبل دریافت کرد و اکنون می خواهد بگوید این جایزه به حق به وی داده شده و اینگونه به عنوان یک صلح طلب و کسی که در پی ایجاد صلح است، نام خود را وارد تاریخ کند و اینگونه بود که راه آشتی با کوبا را در پیش گرفت و محاصره و تحریم آن را لغو کرد و اکنون نیز از در آشتی با ایران وارد شده، اما به هر حال شکست وی در مسئله فلسطین را نمی توان نادیده گرفت.
چهارم: آمریکا این روزها دشمن واقعی خود را در منطقه داعش می داند و نه ایران و تصمیم گیرندگان آمریکایی نیز این روزها به این نتیجه رسیده اند که پیروزی در این جنگ بدون کمک های ایران و متحدان آن در منطقه میسر نیست.
عطوان در پایان می نویسد: برخی کشورهای عربی بازنده این توافق شدند که عربستان و بحرین از جمله این کشورها هستند، اما رفع تحریم ها ضد ایرانی، هم به نفع عمان و دبی در امارات است و هم به نفع ایران، زیرا عمان موضع گیری بی طرف داشته و کمک هایی به مذاکرات هسته ای کرده است و دبی نیز در طول سال های تحریم اقتصادی ایران، شریان اقتصادی حیاتی تهران بوده است؛ جدا از این سوریه و عراق، حزب الله لبنان، جنبش انصارالله یمن نیز از این توافق خوشحالند و برخی کشورهای عربی مانند الجزایر، مصر و تا حدودی تونس و موریتانی که از دشمنی با ایران خودداری کرده بودند نیز از این توافق خرسند هستند.(ایرنا)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت