سوره مبارکه یاسین در مکه نازل شده که عناصر محوری این سوره اصول دین و بخشی از خطوط کلی اخلاق و فقه و حقوق است.
طبق روایات سوره یاسین قلب قرآن است. سوره هایی که به صورت مبسوط به احکام و فقه و مسائلی چون جهاد، زکات، حج و صوم و دیگر مسائل فقهی پرداخته اند در مدینه نازل شدهاند.
برخی ادعا دارند که آیه 12 این سوره سبب شده که این سوره به عنوان قلب قرآن نامگذاری شود.
مرحوم علامه طباطبایی (ره) فرمود ما از استادمان مرحوم قاضی سوال کردیم چرا سوره یاسین قلب قرآن است؟ ایشان گفتند به مناسبت آیات پایانی سوره یاسین است.(بیانات آیت الله جوادی آملی)
یاسین از حروف مقطعه نیست
در آیه سه این سوره خداوند خطاب به پیامبر (صلی الله و علیه وآله) می فرماید: «إِنَّکَ لَمِنَ الْمُرْسَلِینَ» (252، بقره) که نشان می دهد قبل از این خطاب قبلاً پیامبر (صلی الله و علیه وآله) با همان آیه اول و «یس» مورد خطاب قرار گرفت است.
اگر خطابی قبل از این آیه نباشد نباید این گونه پیامبر (صلی الله و علیه وآله) مورد خطاب قرار بگیرد و بنابراین «یس» حروف مقطعه نیست و یک آیه است. (نقل قول از بیانات آیت الله جوادی آملی)
یس اسم پیامبر است (مجمع البیان، ج۸، ص۴۱۴) و در دعای ندبه هم می خوانیم: یابنَ طه وَ الْمُحْکَماتِ یَابنَ یس وَ الذّاریاتِ یَابْنَ الطّورِ و العادیاتِ که مورد خطاب، حضرت ولی عصر ارواحنا فداه هستند می گوییم ... ای پسر یس ... از اینجا باز هم فهمیده می شود «طه» و «یس» اسم مبارک پیامبر اکرم صلی الله و علیه وآله است. (بیانات حجت الاسلام قمی)
راسخان در علم می دانند
همانطور که می دانید هر ارگانی اسراری دارد، ارتش اسراری دارد که جز افراد ارتش، آن هم بعضی از آنها، شخص دیگری نمی داند.
سپاه هم اسراری دارد که حتی بسیاری از سپاهیان آنها را نمی دانند.در هر حزبی بین مسئولینش اسراری هست که بسیاری از اعضای حزب از آن بی اطلاعند.
بین خدا و سفیرانش هم اسراری است که جز خودشان و یا وابستگان به آنها (ائمه طاهرین علیهم السّلام) کسی از آنها با خبر نیست. (بحارالانوار، ج۶، ص۸۶)
اگر کسی به دنبال متشابهات رفت معلوم می شود که ریگی به کفش دارد چون قرآن می فرماید: آنان که کج هستند و می خواهند فکر خود را بر قرآن تحمیل کنند به دنبال متشابهات می روند تا آنها را تحریف نمایند، فتنه انگیزی کنند و اختلاف ایجاد نمایند.
به تعبیر قرآن «راسخون فی العلم» هستند که متشابهات را می دانند و حتی افرادی مثل سلمان فارسی هم بر این اسرار واقف نیستند!
بنابراین اگر معنای این کلمات را از ما بپرسند با کمال صراحت می گوئیم که «نمی دانیم» و هر که ادعای علم به معنای این الفاظ نماید اشتباه کرده و ادعای گزاف کرده است.
قرآن در این مورد می فرماید: هُوَ الَّذِیَ أَنزَلَ عَلَیْکَ الْکِتَابَ مِنْهُ آیَاتٌ مُّحْکَمَاتٌ هُنَّ أُمُّ الْکِتَابِ وَأُخَرُ مُتَشَابِهَاتٌ فَأَمَّا الَّذِینَ فی قُلُوبِهِمْ زَیْغٌ فَیَتَّبِعُونَ مَا تَشَابَهَ مِنْهُ ابْتِغَاء الْفِتْنَةِ وَابْتِغَاء تَأْوِیلِهِ وَمَا یَعْلَمُ تَأْوِیلَهُ إِلاَّ اللّهُ وَالرَّاسِخُونَ فِی الْعِلْمِ یَقُولُونَ آمَنَّا بِهِ کُلٌّ مِّنْ عِندِ رَبِّنَا وَمَا یَذَّکَّرُ إِلاَّ أُوْلُواْ الألْبَابِ
اوست کسی که این کتاب [قرآن] را بر تو فرو فرستاد. پارهای از آن، آیات محکم [صریح و روشن] است. آنها اساس کتابند و [پارهای] دیگر متشابهاتند [که تأویلپذیرند]. اما کسانی که در دل هایشان انحراف است برای فتنه جویی و طلب تأویل آن [به دلخواه خود،] از متشابه آن پیروی می کنند، با آنکه تأویلش را جز خدا و ریشه داران در دانش کسی نمی داند. [آنان که] می گویند: «ما بدان ایمان آوردیم، همه [چه محکم و چه متشابه] از جانب پروردگار ماست»، و جز خردمندان کسی متذکر نمی شود. (سورة آل عمران، آیه ۷)
(راسخون فی العلم = چهارده معصوم (علیهم السلام)) و ما نباید به دنبال متشابهات برویم. اگر کسی به دنبال متشابهات رفت معلوم می شود که ریگی به کفش دارد چون قرآن می فرماید: آنان که کج هستند و می خواهند فکر خود را بر قرآن تحمیل کنند به دنبال متشابهات می روند تا آنها را تحریف نمایند، فتنه انگیزی کنند و اختلاف ایجاد نمایند. (بیانات حجت الاسلام قمی)
راسخون فی العلم چه می گویند؟
«یَقُولُونَ آمَنَّا بِهِ کُلٌّ مِّنْ عِندِ رَبِّنَا» ما ایمان داریم هم به محکمات و هم به متشابهات، علاوه بر اینکه ایمان داریم، صد در صد در مقابل قرآن تسلیم هستیم و می گوییم: «کُلٌّ مِّنْ عِندِ رَبِّنَا وَمَا یَذَّکَّرُ إِلاَّ أُوْلُواْ الألْبَابِ» (آل عمران، 7)
بعد هم می فرماید: رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَیْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنکَ رَحْمَةً إِنَّکَ أَنتَ الْوَهَّابُ (همان، 8)
[می گویند:] پروردگارا، پس از آنکه ما را هدایت کردی، دل هایمان را دستخوش انحراف مگردان، و از جانب خود، رحمتی بر ما ارزانی دار که تو خود بخشایشگری.
این هم زنگ خطری است برای همه و به خصوص برای جوان های روشنفکر که مواظب باشند، یکی از دام های شیطان همین است که انسان را از متشابهات قرآن منحرف می کند، از این راه وارد می شود و فتنه انگیزی می کند تا بتواند فکر خودش را بر قرآن تحمیل نماید، لذا همان کسانی که متشابهات را می دانند این دعا را هم می خوانند. (بیانات حجت الاسلام قمی)
اگر کسی به دنبال متشابهات رفت معلوم می شود که ریگی به کفش دارد چون قرآن می فرماید: آنان که کج هستند و می خواهند فکر خود را بر قرآن تحمیل کنند به دنبال متشابهات می روند تا آنها را تحریف نمایند، فتنه انگیزی کنند و اختلاف ایجاد نمایند.
نکته: مرحوم علامه بزرگوار محمد باقر مجلسی رحمة الله علیه روایاتی در بحارالانوار ضبط نمودهاند که آل یاسین را آل محمد -علیهم السّلام- معنی کردهاند و یاسین یعنی حضرت محمّد (صلی الله و علیه و آله)-که در جلد ۲۳ از صفحه ۱۶۷ تا ۱۷۷ آمده است.
خواندن یس بعد از نماز صبح
کمتر سوره ای مثل یس داریم که سفارش به خواندن آن شده باشد. پیام های بسیار مهم دینی دارد، سفارش شده که روزتان را با سوره یس شروع کنید. (بیانات آیت الله وحید خراسانی)
امام زمان (عج) به آیت الله مرعشی نجفی توصیه کردند که هر روز بعد از نماز صبح سوره یس بخوانند. (راهنمای درمان با قرآن نجات بخش گرفتاران؛ نوشته سید حسن فاضل). (تبیان)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
محمد نصرتی در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛