نکته جالب توجه اینکه فابیوس در کنفرانسهای خبری متعدد به شکلی بیپروا از حملات متجاوزانه عربستان سعودی به یمن دفاع کرد. حال برخی خبرهای جسته و گریخته برملا میکند که انگیزههای اصلی فرانسه در حمایتهای شدید و غلیظ از جنگ تجاوزگرانه ائتلاف عربستان بازار گرمی برای فروش سلاحهای بیشتر به این کشورها یا امضای قراردادهای جدید بوده است.
لوران فابیوس روز یکشنبه در اظهاراتی پیش از سفر به عربستان سعودی گفت از جنگ این کشور علیه یمن حمایت میکند. شبکه خبری العربیه نیز به نقل از فیصل گزارش داد که سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان در دیدار با فابیوس پیامی را از فرانسوا اولاند، رئیسجمهور فرانسه دریافت کرده است. از سوی دیگر فابیوس نیز اعلام کرد در دیدار با مقامات بلندپایه عربستان تأکید کرده که پاریس آماده است در حل و فصل بحران یمن همکاری کند و یادآور شد که در دیدار با مسئولان عربستانی چند توافق را امضا کرده است. همچنین فابیوس که دیروز به امارات متحده عربی سفر کرده بود، در اظهارات دیگری از حصول پیشرفت در مذاکرات مربوط به فروش جنگندههای فرانسوی رافائل به امارات خبر داد. وی با اشاره به قرارداد فروش 36 فروند جنگنده فرانسوی رافائل به هند و 24 فروند از این نوع جنگنده به مصر در ماه فوریه گذشته افزود: «ضربالمثلی در فرانسه وجود دارد که میگوید هیچ دویی نیست که سه نشود و من به این ضربالمثل بسیار اعتقاد دارم.» وزیر خارجه فرانسه در ادامه گفت: «فرانسه و امارات عربی متحده از مدتها پیش مذاکرات طولانی را درباره فروش رافائل آغاز کردهاند و من امیدوارم که ما بتوانیم خبرهایی خوبی را مخابره کنیم و روی آن کار خواهیم کرد.»
دولت در تبعید
در یک تحول دیگر مربوط به جنگ یمن، روز یکشنبه اعلام شد، عبد ربه منصور هادی، رئیسجمهور برکنار شده و فراری یمن در یک اقدام جدید خالد البحاح نخستوزیر سابق و فراری خود را به عنوان معاون برگزیده است. برخی خبرهای جسته گریخته دیگر حاکی از آن است که منصور هادی قصد دارد به همین ترتیب کابینهای در خارج از یمن تشکیل دهد. ناظران دلیل اصلی این کار را عدم مشروعیت منصور هادی در داخل یمن و به تبع آن عدم مشروعیت حمله ائتلاف به رهبری عربستان سعودی میدانند و میگویند اکنون منصور هادی با این کار قصد دارد در درجه اول به خود مشروعیت داده و در درجه دوم نیز حملات متجاوزانه عربستان به یمن را مشروع جلوه دهد. عجیب اینکه بلافاصله شورای همکاری خلیج فارس با شتابزدگی تمام از تصمیم منصور هادی استقبال کرد. به گزارش روزنامه الحیات، شورای همکاری خلیجفارس این اقدام را گامی مهم برای تقویت تلاشهایی دانست که هادی برای بازگرداندن امنیت و ثبات در کشورش به کار میگیرد. عبداللطیف الزیانی، دبیرکل شورای همکاری خلیجفارس در این باره گفت، کشورهای شورای همکاری به حمایت و پشتیبانیشان از همه تلاشهایی که رئیسجمهور هادی و خالد البحاح و گروههای سیاسی یمنی پایبند به مشروعیت قانون اساسی به کار میگیرند، ادامه خواهند داد.
در واکنشهای داخلی به این تصمیمات، جنبش انصارالله یمن انتخاب البحاح به عنوان معاون عبدربه منصورهادی توسط وی را غیرقانونی توصیف کرد. محمد عبدالسلام، سخنگوی انصارالله یمن با انتشار یادداشتی در صفحه شخصی خود در پایگاه فیسبوک، اعلام کرد: هر تصمیمی در امور سیاسی یمن باید از طریق مذاکرات داخلی و از طریق توافق میان گروههای سیاسی یمن صورت بگیرد.
درخواست دبیرکل
حملات چند روز گذشته ائتلاف به رهبری عربستان سعودی به یمن یک فاجعه انسانی را در این کشور تاکنون رقم زده است. نهادهای بینالمللی با ارائه آمار و ارقام خواستار توقف فوری این حملات شدهاند. روز گذشته نیز بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد یک بار دیگر خواستار توقف فوری عملیات نظامی در یمن شد. این در حالی است که عربستان سعودی خود را برای شروع یک عملیات زمینی در یمن آماده میکند. بان کی مون در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با عبدالله بن ناصر بن خلیفه آل ثانی، نخستوزیر و وزیر کشور قطر در دوحه گفت که در عملیات نظامی عربستان و متحدانش در یمن تاکنون ۶۰۰ نفر کشته و 6000 نفر دیگر زخمی شدند. برخی منابع دیگر تعداد کشتهها را بیش از 800 نفر ذکر میکنند. خبرهای رسیده از درگیریها و جنگ یمن حاکی از آن است که ارتش این کشور یک ناو خارجی را که تلاش کرد وارد آبهای منطقهای یمن در سواحل استان ابین شود مجبور به عقبنشینی کرد. از طرفی دیگر، احمد العسیری، سخنگوی ائتلاف کشورهای حملهکننده به یمن به رهبری عربستان گفت عربستان در مرزهای خود با یمن بالگردهای نظامی مستقر کرده است. این در حالی است که یکشنبه یک قبیله یمنی با حمله به یک مرکز نظامی عربستان دهها نظامی عربستانی را کشت و مقادیر زیادی تسلیحات و تجهیزات نظامی را به غنیمت گرفت. منابع محلی یمن نیز اعلام کردند جنگندههای متجاوز عربستان دیروز دو استان شبوه و مارب در شرق یمن را بمباران کردند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم: