گنبد نمکی استان بوشهر در فاصله ۱۴۴ کیلومتری جنوب شرقی بندر بوشهر و ۶۴ کیلومتری شهر خورموج قرار دارد و بزرگترین و زیباترین گنبد نمکی جهان به شمار میآید.
وسعت گنبد در حدود سه هزار و ۶۶۶ هکتار بوده و ارتفاع قله آن هزار و ۴۹۰ متر از سطح دریا است و حداقل ارتفاع آن از سطح دریا نیز ۷۰ متر است.
تشکیل گنبد شمال غربی به جنوب شرقی بوده و از سمت غرب به روستای گنخک و روستای جاشک کشیده شده و از سمت شرق از روستای باغان تا روستای درویشی ادامه دارد.
راه دسترسی به گنبد از سمت شرقی از فاصله سه کیلومتری بعد از روستای گنخک از طریق جاده خاکی معدن قدیمی سنگ نمک که در منطقه فعالیت میکرده بوده و از سمت شرقی گنبد بعد از پل روستای کردلان جاده خاکی را به سمت گنبد پیش گرفته تا به پایی کوهپایههای گنبد برسیم.
وجود آبشارهای نمکی و چشمههای نمکی
مسئول هیات کوهنوردی شهرستان دشتی گفت: سطح گنبد نمکی دشتی از لحاظ پوشش گیاهی تقریبا در اغلب نقاط به دلیل درصد بالای نمک تهی از هر نوع رویش بوده اما در برخی از نقاط گنبد وجود مناطق بزرگ و کوچک آهکی به چشم میخورد که بر روی این سطوح گیاهانی مانند گون، گیشدارا و قیج و همچنین در فصل زمستان و بهار انواع گیاهان یکساله روی سطح آهکی گنبد را پوشانده و زیبای خاصی را به آن منطقه میبخشد.
حمید زارعی افزود: از نظر حیات وحش در فصل تابستان که معمولا از اواخر اردیبهشت در منطقه آغاز و تا پایان مهرماه ادامه دارد، خالی از حیات وحش است به جز چند گونه از مارمولکها و خفاشها که ساکنان دائمی گنبد محسوب میشوند.
وی اظهارداشت: گنبد نمکی به خاطر قرار گرفتن در مسیر سلسله کوه زاگرس و بین دو کوه شیرین که دارای چشمههای آب شیرین است.
زارعی به موقعیت گردشگری گنبد نمکی دشتی نیز اشاره و یادآور شد: گنبد از نظر گردشگری دارای جاذبهها و قابلیتهای فراوان است که از آن جمله میتوان به آبشارهای نمکی، غارهای نمکی، نمک چالها و یخچالهای نمکی، تخت دیو یا دودکش جن، دره گل کلم، چشمههای نمکی، نمکشارها و نمکفشانها و سطح زیبا و رنگارنگ گنبد اشاره کرد.
دره گل کلم شگفتانگیزترین بخش گنبد است
وی گفت: آبشارهای طبیعی در مسیر طبیعی آب راههای گنبد و در کوهپایه های پایین دست به شکل های مختلف و در اندازه های متفاوت زیبای خاصی به منطقه بخشیده است و در فصل گرم به واسطه تبخیر زیاد آب، بلورهای نمکی ضخیمی در مسیر آبشارها ایجاد کرده که با لغزش آب بر روی بلورهای نمکی و تابش آفتاب منظره ای شگرف و زیبا ایجاد می شود.
زارعی افزود: یخچالهای نمکی از جاذبههای خاص گنبد نمکی دشتی هستند که در سطح شیبدار و حرکت ثقلی تودههای نمک و در جهت شیب گنبد و به صورت پلکانی تشکیل شدهاند و در سطح خود با اشکالی زیبا و رنگهای متحیرانهای را به وجود آوردهاند.
مسئول هیات کوهنوردی شهرستان دشتی دره گل کلم را شگفتانگیزترین بخش گنبد دانست و گفت: سطح آن یکدست با نمکی که به صورت گل کلم در آمده فرش شده است و نمکها به صورت غنچههایی کنار هم باز شده و به صورت کاملاً زیبایی درآمدهاند.
وی افزود: گنبد نمکی دشتی در بهمن ماه سال ۱۳۸۶ به عنوان اثر ملی طبیعی در محیط زیست و سال ۱۳۸۹ به همت هیات کوهنوردی دشتی در میراث فرهنگی و گردشگری کشور ثبت شده است.
زارعی اظهارداشت: هیات کوهنوردی شهرستان دشتی با کشف غارهای نمکی در سال ۸۶ و پیمایش آنها و معرفی این پدیده باعث توجه جامعه کوه نوردی و گردشگری به گنبد نمکی دشتی شد ولی میطلبد تا با توجه بیشتر ضمن حفاظت بهتر از این پدیده طبیعی، شرایطی فراهم شود تا صنعت گردشگری نیز در منطقه رونق گیرد.
معرفی گنبد نمکی جاشک در قالب جشنوارههای مختلف
مسئول هیات کوهنوردی شهرستان دشتی گفت: در اواخر سال گذشته نیز جشنواره ملی ساحل دریا تا گنبدهای نمکی با حضور گردشگران و کوهنوردان از سراسر کشور به مدت سه روز برگزار شد.
زارعی افزود: در این جشنواره گردشگران با پیاده روی و کوهنوردی از کلوتهای کوه مند در روسای چاووشی، آتشکده مند در روستای حیدری و سواحل خلیج فارس درمنطقه ساحلی شهرستانهای تنگستان و دشتی و اثر ملی کوه و گنبدهای نمکی استان بوشهر بازدید کردند.
وی اظهارداشت: استقبال از این جشنواره بسیار خوب و کم نظیر بوده و از ۱۶ استان تهران، اصفهان، یزد، مرکزی، آذربایجان غربی و شرقی، خراسان جنوبی، شمالی و رضوی، خوزستان، هرمزگان، فارس البرز، کرمان، لرستان و کلیه شهرستان های استان بوشهر شرکت کردند.
زارعی به اهداف این جشنواره نیز اشاره کرد و گفت: از اهداف اصلی این جشنواره معرفی جاذبه های تاریخی و ملی استان بوشهر و بویژه شهرستان دشتی به گردشگران است.
مسئول هیات کوهنوردی شهرستان دشتی افزود: شهرستان دشتی با آثار تاریخی و طبیعی کم نظیر از جمله گنبدهای نمکی میتواند در بیش از هشت ماه از سال پذیرای گردشگران داخلی و خارجی باشد.(مهر)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم