سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در نیمه دوم سال 1357 یعنی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن ، بسیاری از افراد خاندان پهلوی ، سرمایه داران بزرگ و وابستگان به دستگاه حکومتی شاه از ایران فرار کردند . آنان تا جایی که توانستند ثروتهای خود را از کشور خارج کردند ، اما بخشی که قابل انتقال نبود مثل کارخانه ها ، زمینهای بزرگ کشاورزی ، هتل ها ، کاخها و .... به جای ماند .
این دارائی ها که گاهی افسانه ای بود – مانند ثروتی که اشرف پهلوی خواهر شاه به هم زده بود و توانسته بود بیشتر آن را به بانکهای خارج از کشور منتقل کند – از راههای غیر قانونی به دست آمده بود . به همین دلیل امام خمینی 17 روز پس از پیروزی انقلاب یعنی در نهم اسفند 1357 در نامه ای خطاب به شورای انقلاب دستور دادند تمام اموال سلسله پهلوی و وابستگان آن را که از بیت المال اختلاس کرده اند ، به نفع مستمندان ، کارگران و کارمندان ضعیف مصادره کند و صرف ایجاد مسکن ، کار و رفاه طبقه ضعیف نماید . متن نامه امام خمینی که سنگ بنای تشکیل «بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی» گردید به این شرح است :
بسم الله الرحمن الرحیم
1 ربیع الثانی 1399 - 9 اسفند 1357
شورای انقلاب اسلامی
« بموجب این مکتوب مأموریت دارد که تمام اموال منقول و غیرمنقول سلسله پهلوی و شاخه ها و عمال و مربوطین به این سلسله را که در طول مدت سلطه غیرقانونی از بیت المال مسلمین اختلاس نموده اند به نفع مستمندان و کارگران و کارمندان ضعیف مصادره نماید و منقولات آن در بانکها با شماره به اسم شورای انقلاب یا اسم اینجانب سپرده شود و غیرمنقول از قبیل مستغلات و اراضی ثبت و مضبوط شود تا به نفع مستمندان از هر طبقه صرف گردد، در ایجاد مسکن و کار و غیرذالک، به جمیع کمیته های انقلاب اسلامی در سراسر کشور دستور می دهم که آنچه از این غنائم بدست آوردند در بانک با شماره معلوم بسپرند و به دولت ابلاغ نمائیدکه این غنائم مربوط به دولت نیست و امرش با شورای انقلاب است و آنچه مأمورین دولت بدست آورده اند یا می آورند باید به همین شماره به بانک تحویل دهند و کسانی که از این اموال چیزی بدست آورده اند، باید فوراً به کمیته ها یا بانک تحویل دهند و متخلفین مورد مؤاخذه خواهند بود. - روح الله الموسوی الخمینی »
بنیاد مستضعفان در تاریخ 14/12/1357 زیر نظر هیات منتخب رهبر کبیر انقلاب(ره) مرکب از آقایان:حضرت آیت الله سید علی حسینی خامنه ای،اکبر هاشمی بهرمانی ،شهید مظلوم آیت الله دکتر سید محمد حسینی بهشتی،میر کریم موسوی کریمی(آیت الله اردبیلی)،احمد جلالی،علی اصغر مسعودی و عزت الله سحابی تاسیس گردید.
هیات مؤ سسین در نخستین اجلاس خود در تاریخ 3/4/1358، اساسنامه بنیاد مستضعفان را در 25 ماده و یک تبصره تنظیم نمود که به تایید شورای انقلاب اسلامی رسید و بنیاد مستضعفان مطابق ماده 8 آیین نامه اصلاحیه مؤسسات غیر انتفاعی به تاریخ 3/5/1358 با شماره 1983 به ثبت رسید.
در تاریخ 21/4/1359 لایحه قانونی اساسنامه بنیاد به تصویب شورای انقلاب اسلامی رسید و جایگزین اساسنامه مؤسسان گردید.
بنیاد مستضعفان یک مجموعه بزرگ اقتصادی ، فرهنگی و درمانی است. کارخانه هایی در زمینه صنایع فلزی ، شیمیایی ، نساجی ، معادن و نیز صنایع غذایی دارد . اداره زمینهای کشاورزی ، تولید دام ، گوشت ، لبنیات و پروتئین از دیگر فعالیتهای بنیاد است . بنیاد مستضعفان و جانبازان تعدادی هتل ، مرکز تفریحی و سازمانهایی برای گردشگری ، بیمارستانها و مراکز درمانی تخصصی در اختیار دارد . بنا بر آمار بنیاد 70 درصد درآمدهای این مراکز صرف رسیدگی به جانبازان و 30 درصد صرف رسیدگی به محرومان جامعه می شود . این بنیاد در سال 1377 حدود 115 هزار جانباز را زیر پوشش خدمات خود داشته است . در سال 1388 به منظور ارائه خدمات یکپارچه به خانواده های شهیدان ، جانبازان و آزادگان بخش جانبازان از بنیاد مستضعفان و جانبازان جدا شد .
منبع: موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد