تحلیل

توهمی به نام مخالف میانه‌رو در سوریه

دیوید کامرون، نخست‌وزیر انگلیس اخیرا اعلام کرد مربیان نظامی انگلیس بزودی کار آموزش شورشیان سوریه را آغاز می‌کنند. با توجه به شکست چهار ساله کشورهای غربی در تحقیق و بررسی مخالفان میانه‌رو در سوریه، این اظهارنظر می‌تواند یک اشتباه بزرگ باشد. به نظر می‌رسد کامرون از تجربیات لیبی، عراق و یمن درس نگرفته است. با این حال به نظر می‌رسد بزرگ‌ترین گافی که غرب تاکنون داده این است که درک درستی نسبت به ارتش سوریه نداشته و از عزم آنها برای ادامه نبرد خبر ندارد.
کد خبر: ۷۷۰۴۷۸

با وجود خسارات و صدمات فراوان جنگ در سوریه، تنها دولت این کشور است که به بیش از صد هزار نظامی سوریه حقوق می‌دهد، از مجروحان جنگی مراقبت کرده و به مردم ساکن در مناطق تحت کنترلش کمک‌ها و خدمات اجتماعی ارائه می‌دهد. ارتش سوریه نهادها و شرکت‌های خیریه‌ای دارد که با مراجعه خانه به خانه از اعضای خود مراقبت می‌کند. در حالی که مخالفان به اصطلاح میانه‌رو برای دخالت نظامی به غرب التماس می‌کنند، رهبران آنها در هتل‌های مجلل در ترکیه، قطر و پایتخت‌های غربی حضور دارند. رهبران و اعضای ارشد ارتش سوریه در میدان نبرد حضور دارند و در این میان هیچ اثری از رهبران مخالفان میانه‌رو دیده نمی‌شود. این رهبران تنها توانسته‌اند حمایت واشنگتن و لندن را برای ارسال سلاح به دست آورند. این همان کاری بود که احمد چلبی پس از اشغال عراق انجام داد و نتیجه‌اش کاملا مشخص است.

در سایه حملات پاریس و تبادل آتش در بلژیک، حال زمان آن فرارسیده است که تصمیمات براساس واقع‌گرایی و بدون رویاپردازی اتخاذ شده تا زمینه ایجاد یک دموکراسی کامل در جهان عرب فراهم شود. نمونه مشخص در این زمینه مصر است که نظامیان این کشور به سیاستمداران لندن یاد دادند چگونه در امور داخلی کشورشان دخالت نکنند. ارتش ستون هر دولت قدرتمندی است و باید در زمان بروز خشونت‌ها، حرف آخر را بزند. تاریخ از آمریکای لاتین تا اروپا و آسیا ثابت کرده است دولت‌هایی که از دل جنگ‌های داخلی شدید نجات یافته‌اند، ارتش و نیروهای نظامی قدرتمندی داشته‌اند.

در لیبی، قذافی در تمام سال‌های حکومتش ارتش قوی و منسجم ایجاد نکرد. با رفتن او، هیچ نیرویی وجود نداشت که در مقابل تنش‌های قبیله‌ای و ژئوپلتیک لیبی مقابله کند و اکنون لیبی در نقطه‌ای قرار گرفته که آینده مشخصی ندارد. شکست دولت لیبی در واقع جنگ اروپا علیه تروریسم را پیچیده‌تر کرده است. پس از سقوط بغداد و خلع سلاح ارتش عراق، کشور وارد یک چرخه مداومی از خشونت و درگیری شد و ظهور گروه تروریستی داعش به رهبری ابوبکر البغدادی موید این مطلب است.

در مورد سوریه نیز مخالفان میانه‌روی سوریه زاده خیال و تصور مقامات واشنگتن و لندن بوده‌اند و آنچه تاکنون مقابل تروریست‌ها ایستاده ارتش جمهوری عربی سوریه بوده است.

Open democracy / مترجم: حسین خلیلی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها