سناتور «باب کورکر» افزود: پرونده هستهای ایران از اصلیترین اولویتهای اوست و به دنبال آن است تا نقش کنگره در توافق هستهای احتمالی را تقویت کند.
این سناتور جمهوریخواه که سابقه طولانی در اتخاذ مواضع ضدایرانی دارد، با وجود گمانهزنیهای مطرحشده در رابطه با احتمال تصویب تحریمهای مشروط علیه ایران، گفت اولویت اصلی او، رسیدن به راهکاری برای ایجاد حق اظهارنظر برای کنگره در توافق هستهای با ایران است.
به نوشته روزنامه «هافینگتون پست»، کورکر که ساعاتی پس از انتخاب به عنوان رئیس کمیته روابط خارجی سنای جدید صحبت میکرد، گفت: «پارلمان ایران قطعا قرار است این مسئله (توافق هستهای) را مورد ارزیابی قرار دهد، خوب باید انتظار داشت که کنگره ایالات متحده هم این موضوع را ارزیابی کند... ما باید بتوانیم هر توافق نهایی را ارزیابی و بررسی کنیم.»
رسانههای آمریکایی پیش از این گزارش داده بودند که کنگره جدید که این بار با اکثریت جمهوریخواه در هر دو مجلس (سنا و مجلس نمایندگان) از این هفته کار خود را آغاز کرد، دو طرح را برای افزایش فشارها بر ایران و اثرگذاری بر توافق هستهای، پیش رو دارد. یکی از این طرحها که پیشتر از سوی «رابرت منندز» رئیس پیشین کمیته روابط خارجی ارائه شده و حمایت هر دو حزب را نیز همراه خود دارد، خواهان تصویب تحریمهای مشروط علیه ایران است.
طرح دیگر را کورکر و «لیندسی گراهام» سناتور جمهوریخواه ایالت کارولینای جنوبی به سنا ارائه کردهاند. این طرح دولت آمریکا را ملزم میکند هرگونه توافق نهایی با ایران را پیش از اجرا، برای تصویب به کنگره ببرد.
کورکر با بیان اینکه تلاش میکند تا حمایتی دوحزبی برای این طرح جلب کند، گفت: «طرح "کورکر-گراهام" حامیان متعددی در هر دو حزب دارد، از جمله (سناتور جان) مککین، (مارکو) روبیو و دیگران. این طرح، این امکان را به ما میدهد تا هرگونه توافق نهایی را ارزیابی کنیم. داریم در این طرح تجدید نظرهایی میکنیم تا این طرح برای برخی از دوستانمان در دیگر جناح هم خوشایند شود.»
مککین: توافق نهایی باید مانند یک پیمان، به تصویب کنگره برسد
روز چهارشنبه «جان مککین» سناتور جمهوریخواه ایالت «آریزونا» نیز در اظهار نظری مشابه خواستار تصویب توافق هستهای نهایی با ایران در کنگره شد. وی در این مورد گفت: «فکر میکنم ممکن است که آنها به توافقی بد برسند. فکر میکنم آنها مشتاق رسیدن به توافقی بد هستند.»
وی افزود: «به همین خاطر هم هست که میخواهیم مطمئن شویم که هر توافقی، درست مثل یک پیمان مورد بررسی قرار گرفته و نیازمند مصوبه مجلس نمایندگان و سنا باشد... لیندسی گراهام و من مصمم به کسب اطمینان در این رابطه هستیم و معتقدم که سناتور منندز هم برای اینکه حمایت دو حزبی بیشتری کسب کنیم، با ما همراه است.»
منندز که تا هفته گذشته ریاست کمیته روابط خارجی سنا را بر عهده داشت، روز چهارشنبه پس از دیدار با کورکر ادبیاتی مشابه به کار برد و گفت: «من هم فکر میکنم که این جزو اولویتهای اصلی است. این کار تنها در صورتی که حمایت هر دو حزب را همراه داشته باشد، موفق میشود.»
دور تازه مذاکرات هستهای ایران و گروه موسوم به 1+5 در حالی از روز 28 دی (18 ژانویه) در شهر ژنو سوئیس برگزار میشود که بر اساس توافق موقتی که سال گذشته در همین شهر به دست آمد، قرار بود طرفین نهایتا ظرف یکسال، یعنی تا سوم آذر 93 (24 نوامبر 2014)، به توافق نهایی دست یابند. با این حال، پابرجا بودن اختلافات موجب شد تا مهلت این مذاکرات، دو بار تمدید شود. ضربالاجل جدید مذاکرات هستهای، 9 تیر ماه 94 (30 ژوئن 2015) اعلام شده است.(فارس)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت