سخنگوی دولت آمریکا: افزودن تحریم‌ها در حالی که مذاکرات ادامه دارد، درست نیست

تلاش تندروهای کنگره آمریکا برای تشدید تحریم‌ها علیه ایران

در حالی که ایران و کشورهای عضو 1+5 با تمدید مذاکرات هسته‌ای خود تا تیر 94، متعهد شدند اجرای توافق ژنو را هفت ماه دیگر ادامه دهند، ولی تندروها در واشنگتن علاقه‌مندند با تصویب تحریم‌های تازه علیه ایران، مذاکرات در حال انجام را به شکست بکشانند.
کد خبر: ۷۴۶۵۴۰

در همین خصوص باب کراکر، سناتور جمهوریخواه در اظهاراتی در تضاد کامل با توافق ژنو، گفته است که سنای آمریکا برای تصویب تحریم‌های جدید علیه برنامه هسته‌ای ایران گام برمی‌دارد. او در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی بلومبرگ تصریح کرد که سنای آمریکا به آرامی در حال حرکت در مسیر تصویب قوانین جدید برای تحریم‌های بیشتر هسته‌ای علیه ایران است.

به گزارش فارس، کراکر که احتمالا تا ماه آینده ریاست کمیته سیاست خارجی سنا را به‌عهده خواهد گرفت، تاکید کرد که کنگره به دنبال به‌عهده گرفتن نقش خود در زمینه فشار بر ایران است تا مانع از رسیدن ایران به تسلیحات هسته‌ای شود. وی با بیان این‌که کسی در کنگره نمی‌خواهد مسئول شکست مذاکرات باشد، اظهار کرد که درک این‌که تصویب تحریم‌های جدید مشکل‌ساز خواهد بود، دشوار است.

در همین حال جاش ارنست، سخنگوی دولت آمریکا در نشست روز جمعه خود، در پاسخ به پرسشی درباره تلاش برخی نمایندگان کنگره آمریکا برای تصویب تحریم‌های تازه علیه ایران گفت: «در حالی که مذاکرات ادامه دارد، از نظر ما افزودن تحریم‌ها درست نیست؛ زیرا بقای تحریم‌ها بر این است که متحدان ما در جهان آنها را اجرا کنند... ما بوضوح گفته‌ایم که راهبرد ما در قبال ایران چیست.»

بحث داغ سنا درباره تحریم‌های جدید

در حالی ‌که اختلاف‌ها میان سناتورها و دولت اوباما درباره تحریم‌های تازه ایران که نقض توافق ژنو محسوب می‌شود، ادامه دارد، روز جمعه جلسه استماع کمیته روابط خارجی سنا با موضوع «وضع تلاش‌های ایالات متحده در دستیابی به توافق جامع هسته‌ای با ایران» برگزار شد.

آن‌گونه که سایت دیپلماسی ایرانی به نقل از روزنامه نیشن نوشته، در این جلسه به طور عجیبی میان جنگ‌طلب‌ترین اعضای سنا و کارشناسانی که همه آنها با جنگ‌طلبان سنا موافق هستند، اختلاف‌نظر وجود داشت. در این جلسه دیوید آلبرایت رئیس موسسه علوم و امنیت بین‌الملل، گری سیمور رئیس گروه جنگ‌طلب اتحاد علیه ایران هسته‌ای و مایکل دوران عضو ارشد موسسه هادسون، نگرانی‌هایشان را درباره تمدید مذاکرات تا ماه مارس و حمایت از افزایش تحریم‌ها در صورتی که مذاکره‌کنندگان نتوانند تا مهلت جدید به توافق دست پیدا کنند، اعلام کردند، اما بحث‌ها در ساعت دوم جلسه به جریان افتاد، یعنی زمانی که رئیس کمیته روابط خارجی، سناتور رابرت منندز (دموکرات از نیوجرسی) بحثی را مطرح کرد که براساس آن اگر تا پایان ماه مارس میان ایران و گروه 1+5 توافقی صورت نگیرد، تحریم‌ها به صورت خودکار اعمال خواهد شد.

وی در این رابطه گفت: «چنین اقدامی آنها را متوجه می‌کند که این مساله عواقب دست نیافتن به توافقی است که مورد حمایت جامعه بین‌المللی باشد. همچنین این پیام را به آنها می‌دهد که این مذاکرات بی‌پایان نیست.»

تحریم‌ها، برنامه هسته‌ای ایران را توسعه می‌دهد

گری سیمور، مشاور پیشین خلع سلاح کاخ سفید بسرعت درباره تحریم پیشنهادی منندز موضع گرفت. وی در این‌باره گفت: «نگرانی من این است که برخی در ایران ممکن است از چنین لایحه‌ای استقبال کنند، به دلیل این‌که آنها بخوبی می‌توانند محاسبه کنند که فشاری که روی گروه 1+5 برای دادن امتیاز بیشتر وجود دارد و دستیابی به توافقی که مانع از برداشتن تحریم‌های قبلی شود، می‌تواند به بازگشت به وضع قبلی منجر شود.»

دیوید آلبرایت هم در موضع مشابهی هشدار داد که چنین لایحه‌ای در حقیقت به توسعه برنامه هسته‌ای ایران منجر می‌شود. وی گفت: «افزایش تحریم‌ها، همانند قرار دادن تفنگ روی سر ایرانی‌ها است که به پیشرفت آنها در برنامه هسته‌ای منجر می‌شود.» در این جلسه همچنین از تلاش شکست خورده سناتور لیندسی گراهام (جمهوریخواه از کارولینای جنوبی) و سناتور باب کورکر (جمهوریخواه از تنسی) مبنی بر اعمال خودکار تحریم‌های جدید در صورت دست نیافتن به توافق تا مهلت نوامبر، ابراز نگرانی شد.

آلبرایت هشدار داد که «این حقیقت که کنگره در توافق موقت سهمی ایفا نکرد، عاملی بشدت نابودکننده بود. من فکر می‌کنم مهم است که دولت برای تلاشی منسجم با کنگره همکاری کند.» سیمور که در ابتدای این جلسه هشدار داده بود، حملات کنگره علیه اقدامات دیپلماتیک کاخ سفید به فرستادن پیامی اشتباه به متحدان بین‌المللی ما منجر می‌شود، در ادامه گفت: «من فکر می‌کنم دولت باید درباره پذیرش چنین لایحه‌ای که میان آنها اختلاف وجود دارد، بی‌میل باشد. کاخ سفید به گونه‌ای دیگر درباره توافق فکر می‌کند و کنگره موضوعاتی را به عنوان عناصر اساسی یک توافق معرفی می‌کند.»

رد پای آیپک در تصمیمات کنگره

براساس این گزارش، منندز بوضوح از این‌که جلسه استماع در راضی کردن کارشناسان برای اعمال تحریم‌های جدید شکست خورد، ترسیده بود و تلاش برای محدود کردن شرایط قابل قبول برای توافق جامع هسته‌ای با ایران به جلسه‌ای دیگر موکول شد. روزنامه نیشن افزوده است: با این حال جنگ‌طلبان سنا نیازی به حلق‌آویز کردن خود ندارند، چون نیروی کمکی در راه است. از ماه آینده تام کاتن (جمهوریخواه از آرکانزاس) که مورد حمایت شاخه نومحافظه‌کار حزب جمهوریخواه است، به مجلس سنا می‌پیوندد.

سناتور منتخب تام کاتن روز گذشته مشخص کرد که به هیچ وجه قصد حمایت از توافق بین‌المللی بر سر برنامه هسته‌ای ایران را ندارد. وی به خبرنگاران گفت: «من امیدوارم نقش کنگره به پایان یافتن این مذاکرات منجر شود. ایران هر چیزی که می‌خواسته به دست آورده است، ما می‌خواهیم چه چیزی در توافق نهایی به دست بیاوریم؟» در ماه سپتامبر نیویورکر فاش کرد که نماینده اریک کنتر (جمهوریخواه از ویرجینیا) چگونه با حمایت آیپک می‌خواست در اواخر سال 2013، لایحه‌ای برای نابودی توافق موقت با ایران طراحی کند. کنتر در نهایت عقب‌نشینی کرد، اما به نظر می‌رسد کنگره آینده دنبال این اقدام است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
کری‌خوانی صبح‌گاهی

گفت‌وگوی جام‌جم با هاشم بیگ‌زاده و مجید یحیایی، مجریان برنامه «صبحانه ایرانی »شبکه دو

کری‌خوانی صبح‌گاهی

نیازمندی ها