پیشروی های برق آسا و تعجب برانگیز داعش در خرداد ماه گذشته، همه را بهت زده کرد و ناظران منطقه ای و جهانی برای بغداد سرنوشتی جز سقوط پیش بینی نمی کردند، اما فتوای مرجعیت دینی و شروع بسیج مردمی ، همه معادلات را به هم زد و ماشین جنگی داعش که از سوی برخی کشورهای منطقه و قدرت های جهانی به راه افتاده بود، متوقف شد.
بعدها که داعش همه را ترساند، در مسیر حرکتش به بغداد به دیوار دفاعی مقاومت برخورد کرد و مقابلش همانهایی را دید که در سوریه با آنان روبه رو شده و تجربه شان کرده بود.
آمریکایی ها نیز پس از حدود سه ماه سکوت کامل و به تماشا ایستادن روند بحرانی که در عراق جریان داشت، با خیزش داعش به سمت اربیل، شتاب زده وارد صحنه شده و یک ائتلاف بین المللی تشکیل دادند و حملات هوایی بدون مجوز را در عراق و سوریه به راه انداختند.
این حملات ضعیف، بی هدف و ناکارآمد نه تنها ضربه ای به داعش نبود که پس از مدتی این گروه را در تمام مناطق تهاجمی تر کرد.
داعش اگر چه در دستیابی به اربیل ناکام ماند، اما در سایر نقاط از جمله دیالی و الانبار حملات سنگینی را سازماندهی کرد و مناطقی مانند هیت در الانبار، بخش هایی از رمادی مرکز استان و شهرهایی مانند الصقلاویه ، جلولا و السعدیه در دیالی را به اشغال خود در آورد.
آمریکایی ها از منظر رزمندگان عراقی، در این مدت نه تنها کاری علیه داعش نکردند، حتی در مواقعی مشکوک هم به نظر آمدند، بمباران های اشتباهی نیروهای مقاومت و جریان سازی مشکوک علیه بغداد.
بمباران های نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا نیز پس از یک دوره دو سه هفته ای پر سر و صدا و جنجالی، فروکش کرد و همه آن هیجانات و سر وصداها خوابید، ائتلافی که عراقی ها از ابتدا به آن خوشبین نبوده و حتی به آن شک و تردید هم داشتند، چرا که می گویند در این ائتلاف کشورهایی عضو هستند که طی سالهای گذشته به صورت مستقیم به داعش کمک کرده و آن را به حملات به سوریه و عراق تشویق کرده اند.
حملات ائتلاف، از طرفی عملا تحرک نیروهای مقاومت و ارتش عراق را کند و حتی متوقف کرده بود، چرا که این نیروها همواره نگران بمباران اشتباهی، بودند.
با این حال، با بحرانی شدن اوضاع مردم در شهر آمرلی در استان صلاح الدین و نگرانی از وقوع یک فاجعه انسانی، سبب شد نیروهای مقاومت به همراه ارتش و نیروهای امنیتی، عملیاتی را طراحی کنند که محاصره 85 روزه این شهر را شکسته و داعش را از سراسر این منطقه عقب براند.
آمرلی آغاز یک مرحله از پیروزی های زنجیره ای شد که ادامه آن در 'طوزخورماتو' و سپس در 'جرف الصخر' و هفته گذشته در جلولا و السعدیه متبلور شد.
منابع امنیتی دیروز (جمعه) نیز اعلام کردند که بخش مهمی از ارتفاعات 'حمرین' و منطقه 'البحیره' در شمال شرق استان دیالی پاکسازی شده و داعش از این مناطق گریخته است.
بیشتر این عملیات موفق ضد داعش بدون هرگونه کمک و حضور آمریکایی ها صورت گرفته است، همان ها که هر ازگاهی با بزرگنمایی قدرت داعش به دنبال زمینه سازی بازگشت نظامیان خود به عراق هستند و حتی یکی از جمهوری خواهان کنگره مدعی ارسال نیروی زمینی از کشورهای عربی به سوریه و عراق هم شده است.
'روب تیمن' نماینده جمهوری خواه و عضو کمیسیون نیروها مسلح در کنگره آمریکا از ارسال نیروی زمینی کشورهای عربی به عراق و سوریه سخن می راند. البته در خصوص اینکه تحرکات آمریکایی ها و همپیمانان منطقه ای شان از تکرار راهبردهای غلط است یا واقعا به دنبال یافتن راهی برای نفس کشیدن داعش، نظرات مختلفی وجود دارد.
... و همه اینها در حالی است که ملت عراق در حال پایان شکستن بت داعش در منطقه است و به قول نیروهای الحشد الشعبی، 'فقط یک یا حسین' تا نابودی این گروه تکفیری تروریستی بیشتر نمانده و آنان شادمان از اینکه این پیروزی ها را با آمریکایی ها شریک نیستند.(ایرنا)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد