پس از سفارت جنوا و سیام(تایلند) سفارت ایران سومین و آخرین سفارتی بود که استوارنامهاش توسط لویی چهاردهم در تالار آینه ورسای پذیرفته شد و لویی چهاردهم از این آخرین فرصت برای نشان دادن شکوه و جلال سلطنت خود بهره برد. اما این یک مراسم دیپلماتیک نامعمول و عجیب بود…
در تاریخ ۱۹ فوریه ۱۷۱۵ ساعت ۱۱ صبح، محمد رضا بیگ ، سفیر کبیر ایران سوار بر اسب با هیات همراه خود و نماینده ویژه ارتش شاه به کاخ ورسای وارد میشود. جمعیتی انبوه در ورسای محل برگزاری این مراسم، از خیابان پاریس تا محوطه داخل کاخ حضور داشتند که برای دیدن مراسم ورود این فرستاده ویژه آمده بودند. درون کاخ ورسای و تالار آینه مملو از جمعیت درباریان بود که در آنچهار ردیف صندلی چیده و هر یک از افراد جایگاهی مشخص داشت و تنها افرادی حق شرکت در مراسم را داشتند که پوششهای ارزنده و گران به تن داشتند.
تالار آینه پر بود از هدایای مهمانان خارجی. در پشت تالار شاه بر تخت خود تکیه زده و لویی پانزدهم حکمران آینده فرانسه و معلم مخصوصش مادام ونتدر، دوک اورلئان و شاهزادگان ونجیب زادگان دارنده خون سلطنتی، دورش را احاطه کرده بودند. آنتونیو کویپل نقاش و دبیر فرهنگستان ثبت در جایگاه مخصوص برای ثبت این رویداد مهم ایستاده بودند.
به هدف تاثیرگذاری و خودنمایی بیشتر لویی چهاردهم تن پوشی مجلل به تن کرده بود. لباسی مشکی پوشیده از طلا و الماس به ارزش مجموع ۱۲. ۵ میلیون لیور (واحد پول فرانسه در آن زمان). لباس لویی چنان سنگین بود که وی پس از صرف شام مجبور به تعویض آن شد. همراهان او به همان اندازه پوششهایی مجلل و فاخر بر تن داشتند. . دافین پسر ارشد شاه و ولیعهد فرانسه نیز با انبوهی از جواهرات پوشیده شده بود. دوک اورلئان پوشش مخمل آبی جواهردوزی شده با مروارید و الماس بر تن داشت همانند فرزندان پادشاه و شاهزادگان. دوک دومین و کنت دو تولوز نیز پوششی از الماس و مروارید و سنگهای قیمتی بر تن داشتند!
در این زمان سفیر ویژه ایران همراه با یک مترجم وارد تالار آینه میشود. او تظاهر به دانستن زبان فرانسه میکند و ابراز میدارد که از حضور مترجمش ناخرسند است. سفیر ایران پس از یک دیدار رسمی طولانی مدت با لویی در مراسم ضیافت شامی که به افتخار وی ترتیب داده شده بود شرکت کرده و پیش از ترک ورسای به دیدار لوی پانزدهم جوان و دیگر افراد که خود میخواهد میرود.
هدف از این ماموریت ویژه، نامشخص است. هنگامی که او (محمد رضا بیگ) در تاریخ ۷ فوریه به پاریس عزیمت کرد، محمد رضا بیگ تا آن زمان هیچ مجوز رسمیای (استوارنامه) نداشته و لویی چهاردهم، استوارنامه سفیر را از شخص وی دریافت میکند.
او در شهر همراه با بانتمپس سرآشپز ارشد لویی ساکن میشود. اما محل سکونت در قیاس با آنچه هنگام تقدیم استوارنامهاش نشان داده بود، آنچنان برازنده نبود. اینچنین نقل میشود که او تنها یک خانزاده بود که این صحنه نمایش را برای وصول به اهداف شخصی خود اجرا کرده بود! لویی جهاردم پادشاه فرانسه برای آخرین بار وی را در تاریخ ۱۳ اوت ملاقات میکند و این آخرین ماموریت دیپلماتیک او بود. «سفارت ویژه» از اثر ادبی زیبا و هنری مونتسکیو «نامه های ایرانی» منتشر شده در ۱۷۲۱ الهام گرفته است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد